Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Συνάντηση με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κα Καλλιόπη Βέττα

 Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου το απόγευμα συναντηθήκαμε με την Βουλευτή του  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για εργασιακά θέματα, αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση και το μέλλον της περιοχής.

Ο βασικός προβληματισμός που εκφράστηκε αφορούσε την υποστελέχωση όλων των Ο.Τ.Α. της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς τα κενά σε όλα τα οργανογράμματα των υπηρεσιών είναι τεράστια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνει την πίεση στους υφιστάμενους εργαζόμενους.

Παράλληλα, διεξάχθηκε συζήτηση για την κινητικότητα, η οποία λειτουργεί περιοριστικά και αποκλείει μεγάλη μερίδα των εργαζομένων -ειδικά σε συγκεκριμένους δήμους-, τα μισθολογικά προβλήματα και την οικονομική καθήλωση των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, ενώ εκφράστηκε ανησυχία για όσους απασχολούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ (π.χ. παιδικοί σταθμοί κλπ), καθώς υπάρχει περιοριστικός χρονικός ορίζοντας για τις συμβάσεις τους. Η αξιολόγηση και η ορθή και αντικειμενική εφαρμογή της, η άμεση έναρξη διαδικασίας κρίσεως προϊσταμένων και κυρίως η προάσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ Α' Βαθμού υπήρξαν θέματα που απασχόλησαν έντονα.

Επίσης, υπήρξε ειδική αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που επανέφερε στα δημοτικά συμβούλια την ανάληψη ζωτικών και κρίσιμων αποφάσεων για τη λειτουργία των Δήμων. Τονίστηκε, ωστόσο, ότι δεν έχει γίνει ακόμη συμμόρφωση με τον νόμο και την απόφαση του ΣτΕ για τα ζητήματα υποβολής προτάσεων για πράξεις, της αναμόρφωσης προϋπολογισμών και της σύστασης επιτροπών.

Τέλος, παραδόθηκε στην Βουλευτή υπόμνημα του Σ.ΥΠ.ΟΤΑ με βασικές θέσεις για την δίκαιη μετάβαση και την περιοχή, τα εργασιακά δικαιώματα και την άρση των αδικιών, όπως και την εδραίωση του κράτους δικαίου και την ανάταξη της δημόσιας διοίκησης όπως επίσης και το σύνολο του διεκδικητικού πλαισίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: