Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ 26 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

 

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2024

 

                                                                                       Αριθμ. Πρωτ.: 184

 

                                            

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) χαιρετίζει τις αποφάσεις των Δημάρχων να στηρίξουν τους συμβασιούχους στην προσφυγή τους στα Δικαστήρια, με σκοπό την ανανέωση των συμβάσεων τους και τη μονιμοποίηση τους, στο πλαίσιο αφενός της αντιμετώπισης του οξυμένου προβλήματος έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. και αφετέρου της λήξης της «ομηρίας» των συμβασιούχων που σκόπιμα συντηρούν οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα Δημάρχου, ο οποίος όχι μόνο δεν άσκησε τα ένδικα μέσα, όπως επιβάλλει η κατάπτυστη «διάταξη Βορίδη», αλλά στήριξε είκοσι έξι (26) συμβασιούχους στο να κερδηθεί η προσφυγή τους στο Δικαστήριο για την συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών τους στο Δήμο Κατερίνης, ήταν ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Ιωάννης Ντούμος. Στις 27 Ιουνίου 2024 το Μονομελές Πρωτοδικείο Κατερίνης εξέδωσε απόφαση υπέρ των συμβασιούχων μέχρι και την τελική έκβαση της υπόθεσης, η οποία ορίστηκε για τις 17 Οκτωβρίου 2024.

Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, πρωτίστως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) και οι Δήμαρχοι όλης της χώρας, πώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης υπονομεύει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης της Ελληνικής κοινωνίας. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα αυτό και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο σε μία προσπάθεια να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. με προσωπικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κατάργηση της «διάταξης Βορίδη», που έχει προκαλέσει αδιέξοδο στους Ο.Τ.Α. και ειδικά στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, οδηγώντας ουσιαστικά σε απόλυση κάθε έμπειρο εργαζόμενο, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αποτελεί δε πάγιο και πρώτιστο αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Η «διάταξη Βορίδη» εξυπηρετεί αποκλειστικά την κυβερνητική πολιτική για το «ξεπούλημα» των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α. στα ιδιωτικά συμφέροντα. Η μόνη λύση στην υποστελέχωση και «ερημοποίηση» των Δήμων είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με την Google

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά την κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με την Google

 

Αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, επίλυση προβλημάτων αλλά και η ηγεσία στην ψηφιακή εποχή είναι η θεματολογία της πρώτης ενότητας της εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας της Google για τον Δημόσιο Τομέα

 

Εκπαίδευση σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησαν ήδη 500 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικείωσή τους με αυτή και την ενίσχυση των γνώσεων τους. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρωτοβουλία, με τίτλο «Al for All», πραγματοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Google και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) και αποτελεί μόνο την αρχή ενός προγράμματος που θα επεκταθεί από τον Σεπτέμβριο σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα.

Το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Google, περιλαμβάνει  τρεις ημερίδες από εξειδικευμένους και έμπειρους εκπαιδευτές της Google. Οι δύο από αυτές θα απευθύνονται στους δημόσιους υπαλλήλους συνολικά και ξεδιπλώνονται μέσα από τις θεματικές ενότητες «Ενισχύστε την Παραγωγικότητά σας με την Τεχνητή Νοημοσύνη (Al)» και «Μέθοδοι επίλυσης Προβλημάτων». Η τρίτη ημερίδα, με θέμα «Ηγεσία για την Ψηφιακή Εποχή» αφορά στελέχη που έχουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο τομέα.

Η συνεργασία της Google με το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας αναφορικά με την εκπαίδευση σε θέματα ΑΙ στην Ελλάδα (AI Skilling Initiative in Greece) και ανακοινώθηκε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στοχεύει στην επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, προσβάσιμων σε όλους, ενώ, το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Grow with Google. Αφορμή για αυτό το πρόγραμμα ήταν η οικονομική έκθεση που διεξήγαγε η Implement Consulting Group για λογαριασμό της εταιρείας, η οποία κατέγραψε ότι η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια συνεισφορά που θα αποτυπωθεί σε περίπου δέκα χρόνια από τώρα, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να έχει ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ανέφερε σχετικά: «Η ενίσχυση της παραγωγικότητας στο Δημόσιο με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε περήφανοι που στο πλευρό μας βρίσκονται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, με τη στήριξη της οποίας ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των υπαλλήλων, μειώνουμε αποφασιστικά τη γραφειοκρατία και έτσι στρέφουμε το έμψυχο δυναμικό του δημοσίου σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες, αυτές που έχουν ανάγκη όλοι οι πολίτες. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συντελεστές της Ημερίδας».  

«Είναι γεγονός πως η Τεχνητή Νοημοσύνη διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και προσφέροντας πληθώρα από οφέλη για όλους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους προγραμματιστές, τις επιχειρήσεις καθώς και σε άλλους οργανισμούς να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτοποριακά προϊόντα και να επιλύσουν σύνθετες προκλήσεις. Μόνο εάν συνεργαστούμε μπορούμε να αναπτύξουμε το ΑΙ με υπευθυνότητα. Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που ο δημόσιος τομέας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία, είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι που μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα», δήλωσε η Head of Marketing της Google για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά.

Συνήγορος του Πολίτη: Διαγραφή οφειλών από κλήσεις Κ.Ο.Κ. που βεβαιώθηκαν μετά την τριετία

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΝΕΤ

Με τη Σύνοψη Διαμεσολάβησης 22.07.2024, ο Συνήγορος του Πολίτη γνωστοποιεί την υιοθέτηση της πάγιας θέσης του από το ΥΠ.ΕΣ. με την έκδοση του υπ’ αριθμ. 17729/23.02.2024 εγγράφου του προς τους Ο.Τ.Α. όλης της χώρας με το οποίο καθίσταται σαφές ότι, σε εφαρμογή του άρθρου 71 του ν. 542/1977 «…σε περίπτωση που κατά το παρελθόν κάποιος δήμος προέβη σε ταμειακή βεβαίωση ενός προστίμου του Κ.Ο.Κ. μετά την πάροδο τριών ετών από την απόκτηση του τίτλου βεβαίωσης, η συγκεκριμένη βεβαίωση θεωρείται ως μη νόμιμη και ο δήμος έχει χάσει την αξίωσή του να ζητάει την καταβολή της οφειλής». 

 

Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη σε πλήθος αναφορών από πολίτες από τους οποίους οι δήμοι αναζητούν οφειλές από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. που έχουν βεβαιωθεί μετά το πέρας της τριετούς αποσβεστικής προθεσμίας, ζητώντας την επανεξέτασή και διαγραφή τους και σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Διαδικασία ορισμού και αποζημίωσης σχολικών τροχονόμων μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών

 ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΝΕΤ

Ερώτηση: Ο ορισμός των σχολικών τροχονόμων θα γίνεται από τους Δ/ντές των σχολείων ή ο Δήμος θα δημοσιεύει προκήρυξη; Ποιο είναι το ύψος της αποζημίωσης τους; Η πληρωμή τους θα πραγματοποιείται μέσω της ΕΑΠ και θα πρέπει να δηλωθούν στο πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ και στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου;

 

Απάντηση: Λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 45 του Ν.2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (ΦΕΚ 57/Α΄), τις ρυθμίσεις της υπ’ αρ. 2515/5/13-στ’/15-9-1997 ΚΥΑ (ΦΕΚ 839/Β’) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 2515/5/13ο/16-10-1997 (ΦΕΚ 967/Β’) όμοιας με θέμα: «Προϋποθέσεις άσκησης καθηκόντων Σχολικού Τροχονόμου», καθώς και τα οριζόμενα στην υπ’ αρ. Φ.11.1/175/Γ1/116/8-2-2000 Εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ., ο θεσμός του Σχολικού Τροχονόμου λειτουργεί σε εθελοντική βάση, ο δε ορισμός των Σχολικών Τροχονόμων διενεργείται από τον Δ/ντή του οικείου σχολείου, κατόπιν υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους σε ανταπόκριση σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος την οποία εκδίδει η σχολική μονάδα και για την οποία ενημερώνεται ο οικείος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Κατά την επιλογή λαμβάνεται υπόψη ότι ο Σχολικός Τροχονόμος δύναται είτε να προέρχεται από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, είτε να προτείνεται από τον οικείο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το προτεινόμενο πρόσωπο είναι κατά προτίμηση μέλος του συλλόγου ή υπάλληλος του οικείου Δήμου που διατίθεται για το σκοπό αυτό.

 

Ως εκ τούτου, η πρόταση για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν καθήκοντα Σχολικών Τροχονόμων θα γίνει σε επίπεδο σχολικής μονάδας από επιτροπή η οποία αποτελείται από:

α) Τον Δ/ντή ή Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας ως Πρόεδρο (με αναπληρωτή τον υποδιευθυντή). Σε περίπτωση συστεγαζόμενων σχ. μονάδων (συγκρότημα) θα συμμετέχουν όλοι οι Δ/ντές και θα προεδρεύει ο αρχαιότερος.

β) Τον Πρόεδρο της Σχολικής επιτροπής (ή εκπρόσωπο αυτού), στην οποία ανήκει η σχ. μονάδα (ή οι σχ. μονάδες) (σ.σ. πλέον -και στην περίπτωση κατάργησης της Σχολικής Επιτροπής- τον Πρόεδρο της Επιτροπής (ή εκπρόσωπο αυτού) της Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/Α΄)).

γ) Τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (ή εκπρόσωπό του). Στην περίπτωση συστεγαζόμενων σχ. μονάδων συμμετέχουν οι Πρόεδροι όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Τα πλήρη στοιχεία των ενδιαφερομένων - ονοματεπώνυμο, δ/νση οικίας, τηλέφωνα επικοινωνίας και το σχολείο στο οποίο προτείνεται να αναλάβουν καθήκοντα - κοινοποιούνται άμεσα στη οικεία Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου, η οποία εν συνεχεία θα εισηγηθεί με απόφασή της την κατανομή-απόδοση στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ποσού για την κάλυψη της δαπάνης εξόδων κίνησης των εθελοντών σχολικών τροχονόμων που απασχολούνται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η εν λόγω κατανομή θα εγκριθεί από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 28 του Ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163/Α’), από τις 30.6.2024 οι αρμοδιότητες της δημοτικής επιτροπής παιδείας του άρθρου 50 του ν. 1566/1985 (Α’ 167) ασκούνται από το δημοτικό συμβούλιο ή από επιτροπή της παρ. 1 του άρθρου 30 του ιδίου ως άνω Νόμου, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε αναλόγως θα προσαρμοστεί και η σχετική διαδικασία.

 

Κατόπιν των ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι ο ορισμός των εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων αποτελεί αρμοδιότητα του Διευθυντή της κάθε σχολικής μονάδας, ενώ η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκδίδεται από αυτήν και όχι από τον Δήμο.

 

Περαιτέρω, το ζήτημα της αποζημίωσης των εθελοντών Σχολικών Τροχονόμων, ρυθμίζεται αποκλειστικά από τις διατάξεις της υπ’ αρ. 47455/16-8-2007 (ΦΕΚ 1734/Β’) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Οικονομίας & Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, ενώ σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 της εν λόγω ΚΥΑ, οι Σχολικοί Τροχονόμοι προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσία σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται για την προστασία λόγω κυκλοφοριακών συνθηκών του μαθητικού πληθυσμού τους, δεν ανήκουν στο προσωπικό του σχολείου ή του οικείου ΟΤΑ και τους καταβάλλεται αποζημίωση ύψους 176,00€ μηνιαίως για την κάλυψη των εξόδων κίνησής τους. Περαιτέρω και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις της παρ. 2 της ανωτέρω ΚΥΑ, η αποζημίωση καταβάλλεται στα άτομα που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και κατά το διάστημα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών από αυτό, ενώ μειώνεται αναλογικά όταν δεν προσφέρονται υπηρεσίες όλες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου και όταν αυτές προσφέρονται μόνο κατά την προσέλευση ή την αποχώρηση των μαθητών.  

 

Τέλος η καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης διενεργείται μέσω ΕΑΠ, οι εθελοντές Σχολικοί Τροχονόμοι απογράφονται στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η αναγγελία τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα διενεργείται με το ειδικό έντυπο «Αναγγελία έναρξης/λήξης προσφοράς εθελοντικής εργασίας», το οποίο ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιημένο το υποχρεωτικό πεδίο «Είδος Δήλωσης». 


ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ



Αθήνα, 22 Ιουλίου 2024

                                                                                       Αριθμ. Πρωτ.: 182

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβάνιο. Στην συνάντηση συμμετείχε και η Υφυπουργός  κα Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κατέθεσε στον κ. Λιβάνιο υπόμνημα με τα αιτήματα, οικονομικά και θεσμικά, που αφορούν τόσο στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στην καθημερινότητα των εργαζομένων σε αυτή.

Έγινε ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών, συζήτηση για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι, τα οποία και χρήζουν άμεσης επίλυσης προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Η οικονομική υποβάθμιση των εργαζομένων, η έλλειψη προσωπικού σε όλες πλέον τις υπηρεσίες σε σημείο αδυναμίας ανταπόκρισης σε σημαντικούς τομείς προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ανάγκη μονιμοποίησης εργαζομένων που είναι μετά από χρόνια δομικά στοιχεία λειτουργίας των Δήμων ήταν στην κορυφή της ατζέντας. Τέθηκαν επίσης πολλά ζητήματα από την επέκταση της εντοπιότητας στις προκηρύξεις των Δήμων, την αποσυμφόρηση του Α.Σ.Ε.Π. και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Σ.Σ.Ε.), μέχρι την αποζημίωση των εργαζομένων για αποστάσεις που διανύουν καθημερινά για μετακινήσεις τους και την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων.

Ευελπιστούμε ότι, η άμεση πράγματι ανταπόκριση του κ. Θοδωρή Λιβάνιου στο αίτημα της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για συνάντηση και η δέσμευσή του για στενή συνεργασία για επίλυση προβλημάτων που αποδέχθηκε πως υπάρχουν, αντανακλά και την πρόθεση του να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να δώσει άμεσα λύσεις. Δικαιολογημένη η επιφυλακτικότητα όλων με βάση την εμπειρία «συνεργασίας» με την προκάτοχό του Υπουργό Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως η οποία στην πρώτη συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωσε πως «… δεν πρόλαβε να ασχοληθεί και να ενημερωθεί για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τελικά έφυγε… και δεν ασχολήθηκε!!!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη θεσμική απαξίωση από την κυβέρνηση που οδηγεί σε εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος. Δεν μπορεί να δείξει άλλη ανοχή στον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένουν τα λόγια να γίνουν επιτέλους πράξεις. 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας - Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του καύσωνα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:   Μέτρα προστασίας υπαλλήλων για λόγους υγείας - Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών στο πλαίσιο του καύσωνα

 

 Α. ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Στις υπηρεσίες, των οποίων η έδρα είναι σε περιοχή, όπου θα επικρατήσουν
θερμοκρασίες ίσες ή μεγαλύτερες των 40οC, έως και την Παρασκευή 19/7/2024, καλούνται οι
αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού να προβούν στην διευκόλυνση των υπαλλήλων που ανήκουν
σε ευπαθείς ομάδες, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές ως άνω 2 και 3 εγκυκλίους. Ειδικότερα, οι
αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού καλούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους αυτούς κατά
την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους τις επίμαχες ημέρες, επιλέγοντας ένα από τα κάτωθι μέτρα:
1. Παροχή τηλεργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του αρ. 7 του ν. 4807/2021, οι
οποίες ορίζουν τα εξής: «3. Σε περίπτωση κινδύνου της δημόσιας υγείας και εκτάκτων συνθηκών
και αναγκών, ο υπάλληλος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του φορέα για τηλεργασία για τον
απαιτούμενο χρόνο μέχρι την άρση των εν λόγω συνθηκών.».
2. Εφόσον δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας λόγω της φύσης των καθηκόντων των
υπαλλήλων, χρήση άδειας σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 11 του αρ. 50 του
Υπαλληλικού Κώδικα, ν. 3528/2007, όπως ισχύει, καθώς και την αντίστοιχη του Κώδικα
Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, παρ. 11 αρ. 57 του ν. 3584/2007, όπως ισχύει, σύμφωνα
με τις οποίες
«11. Σε περίπτωση ανυπαίτιας αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία για λόγους
που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και εφόσον έχει εκδοθεί αρμοδίως σύσταση για
περιορισμό των μετακινήσεων, δύναται να χορηγείται στους υπαλλήλους ειδική άδεια έως δύο
(2) εργασίμων ημερών ανά ημερολογιακό έτος.».
Η χρήση της ως άνω άδειας θα γίνει από εκείνους τους υπαλλήλους που ανήκουν σε
ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν δύνανται, λόγω της φύσης των ασκούμενων από αυτούς
καθηκόντων, να παρέχουν κατά τις επίμαχες ημέρες τηλεργασία, οπότε και για τη δικαιολόγηση
της απουσίας αρκεί η διαπίστωση των συνθηκών καύσωνα στην περιοχή, όπου εδρεύει η
Υπηρεσία με θερμοκρασία ίση ή ανώτερη των 40οC και σχετικό αίτημα του υπαλλήλου,
δεδομένου ότι η σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων έχει ήδη δοθεί με τις ως άνω αρ. 3
σχετικές εγκυκλίους και προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης (σχετική η αριθ.
ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/1193/οικ. 4758/20-3-2023 εγκύκλιος, ΑΔΑ: 63ΤΠ46ΜΤΛ6-ΦΘΧ).
3. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η παροχή τηλεργασίας ούτε υπάρχει υπόλοιπο
αδειών προς χρήση βάσει της παρ. 11 του άρθρου 50 του Υ.Κ., ή δεν προβλέπεται αντίστοιχη
άδεια σε άλλες διατάξεις, οι υπάλληλοι που υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες δύνανται να
απουσιάσουν δικαιολογημένα από την Υπηρεσία τους λόγω του καύσωνα.
Και για την
εφαρμογή του μέτρου αυτού απαιτείται η προσκόμιση σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τις εγκύκλιες οδηγίες της Υπηρεσίας
μας και τις ως άνω σχετικές εγκύκλιες οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εμπίπτουν:
• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω
• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια
• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια,
συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια
(δρεπανοκυτταρική αναιμία)
• Έγκυοι και θηλάζουσες
• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης
• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)
• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά
τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα
(συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα
Β. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
Για την προστασία των υπαλλήλων εκείνων που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά θα
πρέπει ωστόσο και για αυτούς να ληφθεί μέριμνα για την προστασία της υγείας τους κατά τις
επίμαχες ημέρες του καύσωνα, οι Υπηρεσίες Προσωπικού δύνανται βάσει των ασκούμενων
αρμοδιοτήτων της κάθε Υπηρεσίας, να προβούν στην λήψη των κάτωθι μέτρων:
1. Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, ήτοι αλλαγή του ωραρίου
προσέλευσης και αποχώρησης κατά τις επίμαχες ημέρες του καύσωνα.
2. Παροχή τηλεργασίας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4807/2021,
εφόσον αυτό συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης τους. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται
ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού κατά την επιλογή του μέτρου της τηλεργασίας και
δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών
προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, θα προτάσσουν τους υπαλλήλους που ανήκουν
σε ευπαθείς ομάδες.
3. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας
σε εξωτερικούς χώρους, απαιτείται η λήψη εκείνων των μέτρων, όπως προσδιορίζονται στις ως
άνω σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης. Επιπλέον, για τους υπαλλήλους αυτούς θα κριθεί, βάσει των υπηρεσιακών
αναγκών, η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας που θα προσδιοριστεί από τις
αρμόδιες Υπηρεσίες με ιδιαίτερη σύσταση την αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες
αιχμής (12.00 – 17.00). Επίσης, θα πρέπει να παρασχεθούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας
των υπαλλήλων αυτών.
Γ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ
Για τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες
αιχμής του καύσωνα (12.00-17.00), δύναται, κατόπιν αιτημάτων των πολιτών, να
επανεκτιμηθεί η πραγματοποίησή τους προς αποφυγή της ταλαιπωρίας και προς προστασία της
υγείας αυτών. Στην περίπτωση αυτή οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές υποχρεούνται να
επαναπρογραμματίσουν νέο ραντεβού ή να τους εξυπηρετήσουν άμεσα ακόμα και χωρίς
ραντεβού, εφόσον τίθεται θέμα υπέρβασης προθεσμιών, σε άλλη ώρα της ίδιας ημέρας ή σε
άλλη ημέρα εκτάκτως.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν
να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη
λειτουργία τους. Δεδομένου δε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η θερινή περίοδος και έχουν ήδη
προγραμματιστεί οι καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού ή το προσωπικό ενδεχομένως τελεί
ήδη σε κανονική άδεια, κατά την επιλογή των μέτρων προστασίας της υγείας των υπαλλήλων
καλούνται οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού να σταθμίσουν, το πλέον πρόσφορο μέτρο
που θα διασφαλίζει τόσο την επαρκή στελέχωση της Υπηρεσίας προς εξυπηρέτηση του
δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών όσο και την προστασία της υγείας των υπαλλήλων.
Δ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
1. Για όσα θέματα δεν αναφέρονται στην παρούσα εγκύκλιο ισχύουν τα αναφερόμενα στην
προηγούμενη αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/256/οικ. 11058/10-6-2024 σχετική εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας
(ΑΔΑ: ΨΦΗΗ46ΜΤΛ6-ΙΞΦ).
2. Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους
τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση τωνέκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν
οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στις οποίες
υπηρετούν, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων
κλπ.
3. Για την τυχόν παράταση ισχύος των μέτρων της παρούσας σε περίπτωση παράτασης των
έκτακτων καιρικών φαινομένων, θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες βάσει και των οδηγιών
που θα εκδώσουν οι συναρμόδιοι φορείς αλλά και τις εξέλιξης του καιρικού φαινομένου.
4. Τυχόν οδηγίες ή απαντήσεις που αφορούν ειδικότερα υπαλλήλους Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού θα
δίνονται αρμοδίως από τη Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου
Εσωτερικών (info@ypes.gr).
5. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα
εγκύκλιο, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στους υπαλλήλους και σε όλους τους φορείς που υπάγονται
ή εποπτεύονται από αυτούς. Επιπλέον, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να
κοινοποιήσουν άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού αρμοδιότητάς τους.
6. Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών,
www.ypes.gr, καθώς και στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο
Δυναμικό».

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.: ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΗΘΗ, ΣΕΞΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.»

 

Αθήνα, 12 Ιουλίου 2024

 

                                                                                 Αριθμ. Πρωτ.: 172

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) ουδέποτε σιώπησε ή συγκάλυψε περιστατικά απρεπούς συμπεριφοράς, ακόμη και όταν αυτά αφορούν διενέξεις συναδέλφων.

Σύμφωνα με Ανακοίνωση-Καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Σωματείου  δέχτηκαν αήθη, σεξιστική και υβριστική επίθεση από τον Προϊστάμενο Καθαριότητας του Δήμου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταδικάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο το περιστατικό αφού τέτοιου είδους επιθέσεις είναι απαράδεκτες και απόλυτα καταδικαστέες απ’ όπου και αν προέρχονται. Πόσο μάλλον όταν είναι σεξιστικού χαρακτήρα.

Για το περιστατικό οφείλει να πάρει θέση η Δημοτική Αρχή και να εγκαλέσει τον υπαίτιο του απαράδεκτου περιστατικού.

Η άμεση αντιμετώπιση κάθε παρόμοιου περιστατικού αποτελεί αποφασιστικό μέτρο αποτροπής επανάληψής του!!!

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.