Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων σε σχολικά κυλικεία

 

Σχετικά με την επιβολή τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων σε σχολικά κυλικεία, το ΥΠ.ΕΣ. με το υπ’ αριθμ. 40168/10.05.2024 έγγραφο του επισημαίνει τα εξής:

 ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΕΤ

“Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των υπόχρεων καταστημάτων της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976(Α' 136) επιβάλλεται σε ποσοστό 0,5% υπέρ των δήμων και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, όπως ισχύει [μετά τις τροποποιήσεις και συμπληρώσεις που έγιναν με τις διατάξεις των άρθ. 193 του ν. 4555/2018 (Κλεισθένης - A' 133), άρθ. 245 του ν. 4798/2021 (Α'68), άρθ. 70 του ν. 5000/2022 (Α' 226), άρθ. 30 του ν. 5047/2023 (Α' 147), άρθ. 51 του ν. 5073/2023 (Α' 204) και άρθ. 60 του ν. 5083/2024 (ΦΕΚ A' 12)], καθώς και την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 1209/2023 (Β' 7332) με την οποία καθορίστηκε ο τύπος, το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης των τελών, καθώς και ο τρόπος επιβολής, είσπραξης και απόδοσης των τελών αυτών.

 

Ειδικότερα στην περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976, όπως ισχύει ορίζεται ότι : «β) Επιβάλλεται υπέρ των δήμων, στην περιφέρεια των οποίων ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων τέλος σε ποσοστό μηδέν κόμμα πέντε τοις εκατό (0,5%) στα ακαθάριστα έσοδα των: α) κάθε είδους, μορφής και ονομασίας καταστημάτων, στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός των χώρων δραστηριοποίησης του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα.... Στους δήμους και στις περιοχές - τμήματα δήμων όπου δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το ανωτέρω τέλος μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου….. ».

 

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι, η επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων δεν αφορά τα σχολικά κυλικεία, καθώς αυτά δεν διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα.

 

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

 

Αθήνα, 27 Αυγούστου 2024

 

                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 202

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 - 6.00 Μ.Μ. - ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καλεί τους εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

  Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από κοινού με τους υπαλλήλους του υπολοίπου Δημοσίου Τομέα, καθώς επίσης και του Ιδιωτικού Τομέα, καλούνται να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) πώς η νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία εφαρμόζει είναι αδιέξοδη, καταστροφική και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. «ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΜΑΣ». Αυτό θα είναι το κεντρικό σύνθημα του Συλλαλητηρίου Διαμαρτυρίας, σε συνδυασμό με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

  Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο με ευθύνη την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.). Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, με τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι να εξανεμίζονται μέσα στις πρώτες λίγες ημέρες του μήνα. Η φτώχεια βαθαίνει, η κοινωνία εξαθλιώνεται οικονομικά και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται σε ανησυχητικά πλέον επίπεδα. Η βία και η ανομία σαρώνουν, το κράτος δικαίου έχει πάει... περίπατο. Με τις συντάξεις να έχουν καταντήσει φιλοδωρήματα δεν υπάρχει πλέον κανένα αποκούμπι. Η ιδιοκατοίκηση που χτυπήθηκε ανηλεώς στα χρόνια των μνημονίων για να κερδοσκοπούν σήμερα οι έχοντες, δημιουργώντας μια εκρηκτική αύξηση στα ενοίκια, σμπαραλιάζει κάθε όνειρο των Ελλήνων.

  Είτε από σκοπιμότητα, είτε από ανικανότητα η κυβέρνηση απλά παρακολουθεί, όπως τις φωτιές που κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους ακόμη και μέσα στον αστικό ιστό, έτσι και την λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, να κάνει στάχτη και αποκαΐδια το μέλλον των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων παιδιών που «τρέχουν» κατά χιλιάδες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Στην απόλυτη οικονομική καταστροφή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσφέρει «κουπόνια» και «voucher». Κοινώς, ασπιρίνες... Την ίδια στιγμή το «χρέος» καλπάζει σε δυσθεώρητα επίπεδα, πολύ πάνω από το «χρέος» που επέβαλε τα μνημόνια στη χώρα, εξαθλιώνοντας την Ελληνική κοινωνία.

Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δομών του Κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Εξυπηρετεί τα συμφέροντα των «ημετέρων», πριμοδοτεί το κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης, βάζει στο στόχαστρο θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και φαλκιδεύει κατακτήσεις πολλών χρόνων. 

Με τους Νόμους εκτρώματα «Χατζηδάκη» (Ν.4808/2021) και «Γεωργιάδη» (Ν.5053/2023) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) κατήργησε την πενθήμερη εργασία, ποινικοποίησε το δικαίωμα στην απεργία και απειλεί με πρόστιμα και ποινικές διώξεις όσους εργαζόμενους ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά όλες οι απεργίες κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της κυβέρνησης προσφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά. Η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και η «Διάταξη Βορίδη» για εξάντληση κάθε ένδικου μέσου στις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Το Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) έχει ως κεντρικό αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο γενικότερα, δέκα τέσσερα (14) χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35,00-40,00 ευρώ, όταν οι περικοπές  στα χρόνια των μνημονίων έφτασαν στο 40%. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγαση, στα καύσιμα και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης για να θησαυρίζουν οι «κολλητοί» και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπούν.

 

Διεκδικούμε μεταξύ άλλων:

·               Ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον 10% για όλους.

·               Πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

·               Επαναφορά ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του 13ου και 14ου μισθού.

·               Μισθολογική αναγνώριση της διετίας 2016-2017.

·               Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

·               Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες για να σταματήσει η διάλυση και η ερήμωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).

·               Μονιμοποίηση των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες Συμβάσεις για πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  (Τ.Α.).

·               Αύξηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, ένταξη νέων κατηγοριών.

·               Γνήσιο ενιαίο μισθολόγιο με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.

·               Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα συναλλαγής, διαφθοράς και κατασπατάλησης του Δημόσιου χρήματος.

·               Κατάργηση της αντεργατικής «διάταξης Βορίδη» για τις υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις.

·               Κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών και αντεργατικών Νόμων Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) και Γεωργιάδη (Ν.5053/2023).

·               Διασφάλιση της 5νθημερης εβδομαδιαίας εργασίας και επαναφορά του ωραρίου στις 37 ½ ώρες εβδομαδιαίως.

·               Τήρηση της Νομοθεσίας για την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αναγνώριση της Επαγγελματικής Ασθένειας και του Εργατικού Ατυχήματος στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

·               Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

 

Φτάνει πια! Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες και όχι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όλοι μαζί στο Συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.) που θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024, και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Απαιτούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια... 

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. Α΄ ΒΑΘΜΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ Δ.Ε.Θ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – 6.00 Μ.Μ.

ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων μερικής απασχόλησης

 

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΝΕΤ

Με το υπ’ αριθμ. 2/81891/ΔΕΠ/03.03.2021 έγγραφο του το Υπ. Οικ. επισημαίνει τα εξής:

“Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, από πλευράς δικής μας αρμοδιότητας σας πληροφορούμε τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 25 του Ν.4354/2015 οι υπάλληλοι μερικής απασχόλησης ή οι εργαζόμενοι ως ωρομίσθιοι λαμβάνουν αναλογία των αποδοχών αντίστοιχου υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης.

Επίσης σύμφωνα με τις παρεχόμενες οδηγίες επί του άρθρου 11 του ως άνω νόμου 4354/2015 με την αριθμ. 2/31029/ΔΕΠ/6-5-2016 εγκύκλιο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, (Α.Δ.Α.: ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ), για τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, από κατώτερο σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, απαιτείται υπηρεσία τριών (3) ετών σε κάθε ΜΚ. για υπαλλήλους κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ και δύο (2) ετών για υπαλλήλους κατηγοριών ΤΕ και ΠΕ.

Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 41 του ν. 3844/2010 προβλέπεται ότι, ο χρόνος μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων με μερική απασχόληση στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είναι ίδιος με εκείνον της πλήρους απασχόλησης, για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται με μερική απασχόληση. Στην περίπτωση που οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνταν με πλήρες ωράριο, τότε εφαρμόζονταν οι διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν.3205/2003.

Κατόπιν των ανωτέρω, η μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων με μερική απασχόληση, θα γίνει σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 41 του Ν.3844/2010 και του άρθρου 11 του Ν.4354/2015 καθώς και των οδηγιών που έχουν δοθεί με την ως άνω εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας.

Επισημαίνεται επίσης ότι για όσο χρόνο το ως άνω προσωπικό παραμένει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης εξελίσσεται μισθολογικά στον ίδιο χρόνο όπως και το προσωπικό πλήρους απασχόλησης. Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό γίνει πλήρους απασχόλησης ο χρόνος υπηρεσίας και προϋπηρεσίας του με μερική απασχόληση ανάγεται σε πλήρη σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ως άνω εγκύκλιο.”

ΑΔΕΔΥ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ


Ν.τ. Αδεδυ
ntadedykoz@yahoo.grΣΥΛΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Σάββατο, 7 του Σεπτέμβρη του 2024,

ώρα 18:00, Άγαλμα Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη


 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε, με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα το Σάββατο, 7 του Σεπτέμβρη του 2024, ώρα 18:00, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη των αιτημάτων μας -με κυρίαρχο αίτημα «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας-ΣΤΟΠ στην ακρίβεια»– και την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.


Οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ έρχονται ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, με την Απεργία στις 28 του Φλεβάρη, την απεργία της Πρωτομαγιάς και την απεργία της 21ης του Μάη.


Η φετινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ γίνεται κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες για τους εργαζόμενους, αφού το πρωτοφανές  κύμα ακρίβειας συνεχίζεται, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι και ταυτόχρονα εξανεμίζονται από το πρώτο δεκαπενθήμερο, γεγονός που τους οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Παράλληλα, η ακρίβεια στη στέγη έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με τους εργαζόμενους να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι, ειδικότερα σε νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να βρουν σπίτι, κυρίως, λόγω επέκτασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


Η Κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο κατά της ακρίβειας και της απομείωσης των μισθών των εργαζομένων και συγχρόνως συνεχίζει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της με την καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης του εθνικού συστήματος υγείας.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, 14 χρόνια τώρα, δεν είχαν καμιά αύξηση στον μισθό τους, παρά μόνο την αύξηση-κοροϊδία των 35-40 ευρώ, αλλά μόνο οι περικοπές έφτασαν στο 40%, στα χρόνια των μνημονίων.


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν σκέφτεται να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά αντίθετα τους στοχοποιεί, στο πλαίσιο του κοινωνικού αυτοματισμού.


Η σημερινή Κυβέρνηση, τα πέντε τελευταία χρόνια περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καταργεί θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τους Νόμους 4808/21 (ν. Χατζηδάκη) και 5053/23 (ν. Γεωργιάδη) ποινικοποίησαν το δικαίωμα στην απεργία και κατάργησαν έναν εμβληματικό νόμο, τον Ν. 1264/82, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.


Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά όλες οι απεργίες, από το Σεπτέμβρη του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά.


Γι’ αυτό η κατάργηση των Νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.


Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση με τα νομοθετήματά της κατεδαφίζει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους. Υγεία, Παιδεία και κοινωνική ασφάλιση.

  • Στον τομέα της Υγείας οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι κάθε χρόνο όλο και λιγότερες, οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές τεράστιες, συρρικνώνονται διαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Είναι πρωτοφανής η διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια.

  • Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η εισροή ιδιωτών για τις θέσεις γενικών διευθυντών και διευθυντών με αμοιβές 8.000ευρώ τον μήνα (τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από την ακρίβεια) στοχεύει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ.

  • Στην Παιδεία, συνεχίζονται οι πολιτικές που εντείνουν τη διαμόρφωση ενός γραφειοκρατικού σχολείου, συρρίκνωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων.

  • Παρόμοια νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί ή είναι σε διαβούλευση για τους Δήμους, το περιβάλλον, τις ιδιωτικοποιήσεις φορέων και οργανισμών κτλ.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,


Η φετινή μας συγκέντρωση στη ΔΕΘ έχει ως κεντρικό της αίτημα τις αυξήσεις στους μισθούς μας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.


Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στη στέγη, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.


Η συγκέντρωση στη ΔΕΘ, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

 

Σε αυτή τη συγκυρία διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας 10%, άμεσα, για να καλυφθούν οι απώλειες από τον φετινό πληθωρισμό

  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17

  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ

  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού

  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.

  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.

  • Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.



Επιπλέον σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  1. Στο επόμενο διάστημα (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα ενημερώσουν όλα τα Νομαρχιακά Τμήματα της χώρας για τις εξελίξεις στα θέματα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκινώντας από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία), με αφορμή τη ΔΕΘ. Η ενημέρωση θα γίνει σε χρόνο που θα συμφωνηθεί με τα Νομαρχιακά Τμήματα.

  2. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, που γίνεται την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 8:30πμ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

  3. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θα καλύψει τα έξοδα των λεωφορείων για την οργανωμένη μετακίνηση εργαζομένων της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Ηπείρου – Θεσσαλίας) στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων από τα Νομαρχιακά Τμήματα. Για τον σκοπό αυτό τα Νομαρχιακά Τμήματα της Βόρειας Ελλάδας θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις ενέργειες και τον σχεδιασμό τους.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


Επιστολή - PDF
Αφίσα - PDF

Copyright (C) 2024 Α.Δ.Ε.Δ.Υ.. All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:
Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Psylla 2 Athina Athina 105 57 Greece

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Θέμα: Προβάδισμα κατηγοριών- προϊστάμενοι οργανικών μονάδων

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ    

Ταχυδρομική Δ/νση   : Βασ. Σοφίας 15, 106 74 Αθήνα

Τηλ. :  213-131-3212,-3215-3403, -3373   

E mail: : hrm@ydmed.gov.gr

 


ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

 

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2024

Αριθ. πρωτ.:

ΔΙΔΑΔ/Φ.35.60/ 2901/οικ.14431

 

 

 

Θέμα: Προβάδισμα κατηγοριών- προϊστάμενοι οργανικών μονάδων

 

 

Σχετ: 1) Η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.50/2412/οικ.21795/18-6-2018 (ΑΔΑ: ΨΤΜΓ465ΧΘΨ-ΣΟΔ) εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας, περί του προβαδίσματος των κατηγοριών – προϊστάμενοι οργανικών μονάδων

2) Η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.31.72/3195/οικ.5363/28-3-2023 (ΑΔΑ: Ψ23Τ46ΜΤΛ6-1ΚΘ) εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας περί της διάκρισης των κατηγοριών ΠΕ-ΤΕ

3) Η αριθ. πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.54 /2611 /9356/ 25-6-2020 (ΑΔΑ: ΨΘΓΚ46ΜΤΛ6-7ΓΔ) εγκύκλιος περί επιλογών προϊσταμένων οργανικών μονάδων

4) Η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.46/2257/οικ.26574/14-10-2016 (ΑΔΑ: ΩΣΖΡ465ΦΘΕ-Κ8Λ) εγκύκλιος περί αναπλήρωσης προϊσταμένων οργανικών μονάδων

5) Η αριθ. ΔΙΔΔΑ/Φ.20/οικ.33529/1-10-2019 (ΑΔΑ: 6Ξ9Ω465ΧΘΨ-07Ε) εγκύκλιος περί της Οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης»

6) Η αριθ. ΔΙΔΔΑ/Φ.20/οικ.127/3-1-2023 (ΑΔΑ: 6ΣΙΙ46ΜΤΛ6-ΛΕ3) περί Οργανισμών/Κανονισμών Λειτουργίας μετά την έκδοση του νέου Προσοντολογίου – Κλαδολογίου

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ισχύοντος «Προσοντολογίου» (Π.Δ. 85/2022, όπως ισχύει) σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 76, 77 και 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, όπως ισχύει), η κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) είναι σαφώς διακριτή από την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και η κατηγορία ΤΕ έπεται της κατηγορίας ΠΕ κατά το προβάδισμα κατηγοριών. Σχετικές οι αριθμ. (1) και (2) σχετικές εγκύκλιοι της Υπηρεσίας μας.

 

Ωστόσο, κατά τη σύνταξη των οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ., θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη η πρόβλεψη του προβαδίσματος των κατηγοριών του άρθρου 97 του Υ.Κ., σε συνδυασμό με τις υπηρεσιακές ανάγκες, με επιτρεπτή την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας της διοίκησης, στο πλαίσιο της οποίας δύναται η διοίκηση να ορίζει διαζευκτικά τις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ ή και να περιορίζει τις κατηγορίες και τους κλάδους, από τους οποίους θα προέρχονται οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, προκειμένου να επιτυγχάνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό η άσκηση των αρμοδιοτήτων των εν λόγω οργανικών μονάδων προς εξυπηρέτηση πρωτίστως του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των υπαλλήλων για υπηρεσιακή εξέλιξη.

 

Σύμφωνα δε και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αξιοποίηση της εξαιρετικής διατύπωσης του άρθρου 97 περ. δ’ του Υ.Κ. δεν μπορεί να γίνεται αδιακρίτως σε όλες τις περιπτώσεις θέσεων ευθύνης και χωρίς τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και τη σκοπιμότητας. Η τεκμηρίωση αυτή πρέπει να προκύπτει είτε από το σώμα της πράξης είτε από τα στοιχεία του φακέλου, ώστε να διασφαλίζεται ότι η εξαίρεση που υλοποιείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 97 περ. δ’ του Υ.Κ., δεν οδηγεί σε αδιάκριτη κατάργηση του προβαδίσματος των κατηγοριών, αλλά είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση της αρχής της αποτελεσματικότητας της διοίκησης και εντός του πλαισίου των εξουσιοδοτικών διατάξεων.

 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι κατά την κατάρτιση νέων οργανικών διατάξεων και ειδικά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τους κλάδους των προϊσταμένων θα πρέπει και εντός της ίδιας κατηγορίας να σταθμίζεται και να αιτιολογείται ο κλάδος και εφόσον απαιτείται και η ειδικότητα που προβλέπεται ότι δύναται να προΐσταται σε κάθε οργανική μονάδα, καθώς σε διάφορα σχέδια οργανισμών που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας για περαιτέρω ενέργειες κατά λόγο αρμοδιότητας, παρατηρείται ότι προβλέπεται η δυνατότητα να προΐστανται όλοι ανεξαιρέτως οι κλάδοι και ειδικότητες τόσο εντός της ίδιας κατηγορίας όσο και μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών.

 

Ακόμη, η τοποθέτηση προϊσταμένων κατόπιν επιλογής ή και με βάση τις διατάξεις περί αναπλήρωσης, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των υπαλλήλων σε θέσεις κλάδου των οριζόμενων εκ του Υπαλληλικού Κώδικα κατηγοριών, σε συνδυασμό σε κάθε περίπτωση με τις οικείες οργανικές διατάξεις. Σχετικές οι αριθ. (3) και (4) εγκύκλιοι της Υπηρεσίας μας.

 

Τέλος, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο οργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4622/2019, δόθηκαν σχετικές οδηγίες προς όλα τα Υπουργεία με την αριθ. (5) σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας Διεύθυνσης Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ μετά την έκδοση του νέου «Προσοντολογίου» (Π.Δ. 85/2022, όπως ισχύει) δόθηκαν σχετικές διευκρινίσεις για τον τρόπο που επηρεάζει τους οργανισμούς/κανονισμούς λειτουργίας των φορέων του Δημοσίου με την αριθ. (6) εγκύκλιο της ίδιας Διεύθυνσης.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι αποδέκτες της παρούσας παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τις οδηγίες που έχουν παρασχεθεί με τις σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας επί του θέματος αυτού κατά την κατάρτιση των οργανικών τους διατάξεων. Παρακαλούνται περαιτέρω να την κοινοποιήσουν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, σε όλους τους φορείς που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτούς. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν τους ΟΤΑ της χωρικής τους αρμοδιότητας.

 

Η παρούσα εγκύκλιος έχει αναρτηθεί κεντρικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, www.ypes.gr, στη διαδρομή «Ανθρώπινο Δυναμικό Δημοσίου Τομέα – Ανθρώπινο Δυναμικό».

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας

 

Ιωάννης Φουστανάκης

ΠΟΕ-ΟΤΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2024

 

                                                                                       Αριθμ. Πρωτ.: 194

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) καταγγέλλει τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παλλήνης για επίμονη και συστηματική προσπάθεια σπίλωσης και υπονόμευσης των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την προκλητική και απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παλλήνης, αφού... έλυσε τα προβλήματα στον δικό του τομέα, είπε να επεκταθεί στην Καθαριότητα, βάζοντας αναίτια στο στόχαστρο τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης υπηρεσίας, εκτοξεύοντας λάσπη σε βάρος τους με γενικότητες, χωρίς στοιχεία και αφορισμούς. Στην προσπάθεια του μάλιστα αυτή επιτέθηκε (με ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) και κατά των ίδιων των πολιτών και της Διοίκησης του Δήμου, μιλώντας για «κονκλάβιο», εκθέτοντας τη Δημοτική Αρχή και την πλειοψηφούσα παράταξη με την οποία εξελέγη και αναδείχθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Συμπεριφορές, οι οποίες στρέφονται κατά εργαζομένων, όπως αυτοί στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, που πασχίζουν υπό εξαιρετικά αντίξοες και δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν τις πόλεις και τους κατοίκους τους ασφαλείς και υγιείς, με κίνδυνο πολλές φορές την ίδια τους την υγεία και τη ζωή, είναι απολύτως καταδικαστέες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Πόσο μάλλον, όταν αυτός που εξαπολύει αήθη επίθεση σε βάρος τους δεν παρουσιάζει στοιχεία, αλλά εκφράζει κατ' ομολογία του «απόψεις» και «διαπιστώσεις» Δημόσια για έναν τομέα που δεν είναι της ευθύνης του, προσβάλλοντας και θίγοντας ανερυθρίαστα προσωπικότητες και συνειδήσεις. Οι συμπεριφορές αυτές, πολλές φορές, προκαλούν εύλογα ερωτήματα ως προς τα κίνητρα τους. Ιδίως, όταν στην εποχή των ιδιωτικοποιήσεων, παρατηρούνται από μέλη Δημοτικής Αρχής που αποστολή της είναι να λύνει προβλήματα και όχι να τα διαπιστώνει...

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την Δημοτική Αρχή Παλλήνης να πάρει σαφή και έμπρακτη θέση, καθώς ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο υπονομεύει το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και απαξιώνει τους εργαζόμενους στην εν λόγω Υπηρεσία, τους οποίους στήριξε ο Δήμαρχος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, πιθανόν σε μία προσπάθεια να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα του Αντιδημάρχου του, αλλά εκθέτει ανεπανόρθωτα την Δημοτική Αρχή και την πλειοψηφούσα παράταξη που τον εμπιστεύτηκε, ζητώντας «μισή συγνώμη» και συνεχίζοντας ως φαίνεται τον «πόλεμο» στους εργαζόμενους.

Σε άλλη περίπτωση, η Δημοτική Αρχή συνεπάγεται πώς καλύπτει τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, ταυτίζεται με τους απαράδεκτους ισχυρισμούς του, εμφανίζεται ανακόλουθη και οι ευθύνες που της αναλογούν θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.       

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.