Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ



Αθήνα, 11 Ιουνίου 2014

                                                                                     Αριθμ. Πρωτ.: 580




ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ -ΔΗΛΩΣΗ –
ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Καρόλου αριθμός 24, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
ΠΡΟΣ:
1.       Τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Βασ. Σοφίας αριθμός 15.
2.       Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Σταδίου αριθμός 27.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ:
Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) (δια του Προέδρου αυτής), η οποία εδρεύει στην Αθήνα, οδός Γ. Γενναδίου, αριθμός 8, με την υποχρέωση να ενημερώσουν τους Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών.
*******
Ι. Όπως καλώς γνωρίζετε, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συνιστά δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί στο σύνολό τους σχεδόν τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας. Με την ιδιότητά της αυτή, αμέσως μετά την ψήφιση του Ν.4250/2014 σας ενημερώσαμε (υπ’ αριθμόν 375/14-4-2014, 518/27-5-2014 και 522/28-5-2014 ανακοινώσεις μας), ότι η επιχειρούμενη εκ μέρους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επέκταση μέσω ερμηνευτικών εγκυκλίων των διατάξεων του ως άνω Νόμου και στους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κανένα έρεισμα δεν βρίσκει στον Νόμο. Με τις ίδιες ως άνω ανακοινώσεις σας καλέσαμε ως εμπλεκόμενα Υπουργεία να προβείτε σε άρση της παρανομίας αυτής, εξηγώντας σας όλως καλοπίστως, το νομικό ατόπημα των ενεργειών σας.

ΙΙ. Συγκεκριμένα, στις ως άνω ανακοινώσεις εκθέταμε, ότι οι διατάξεις του Ν.1188/1981, τις οποίες επικαλείται η υπ’ αριθμόν ΔΙΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501, 8326/7-4-2014 εγκύκλιός του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα: «Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των Δημοσίων Υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ.»  έχουν καταργηθεί με το Ν.3584/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων» (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 143/28-6-2007) (άρθρο 232 του Ν.3584/2007 «Καταργούμενες διατάξεις: «Καταργείται κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος Κώδικα ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που διέπονται από αυτόν.»).
Παράλληλα, στο άρθρο 84 του ισχύοντος Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (Ν.3584/2007) ρητώς προβλέπεται αναφορικά με την αξιολόγηση στους Ο.Τ.Α., ότι:
«1. Τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων αξιολογούνται βάσει συστήματος αξιολόγησης το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας, της επαγγελματικής ικανότητας του υπαλλήλου και της αποδοτικότητάς του.
2. Με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από γνώμη της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και της Π.Ο.Π.-Ο.Τ.Α., η οποία διατυπώνεται μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών, καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, καθώς και τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των υπαλλήλων σε σχέση με αυτή».
Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί, ενώ όπως είναι προφανές οι υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού δεν υπάγονται στις διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, το οποίο και τροποποιείται με τις διατάξεις του Ν.4250/2014. Σημειωτέον, ότι ακόμα και το ίδιο το Π.Δ. 318/1992 προβλέπει (άρθρο 1), ότι στις διατάξεις του υπάγονται οι υπάλληλοι, στους οποίους εφαρμόζεται ο Υπαλληλικός Κώδικας και όχι ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Επιπρόσθετα, το άρθρο 226 του Ν.3584/2007 προβλέπει: «Έως την έκδοση των διαταγμάτων ή αποφάσεων που προβλέπονται στον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται οι προισχύσασες αντίστοιχες διατάξεις, κατά το μέρος που δεν είναι αντίθετες προς τις διατάξεις του».
Ως προϊσχύουσα διάταξη νοείται αυτή του άρθρου 130 του Ν.1188/1981, που επικαλείται η ως άνω εγκύκλιος, η οποία ωστόσο δεν προβλέπει την εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν στους Δημοσίους Υπαλλήλους και στους Υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού. Συγκεκριμένα, το άρθρο 130 προβλέπει: «Εκθεσις ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων. 1. Τα περί ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων στοιχεία καταχωρούνται εις την "έκθεσιν ουσιαστικών προσόντων" συντασσομένην και μέχρι τέλους Ιανουαρίου το αργότερον, βάσει ενιαίου υποδείγματος κατά κλάδους τακτικών υπαλλήλων, ως και μη τακτικών τοιούτων, κατά τα εκάστοτε ισχύοντα επί δημοσίων υπαλλήλων». Είναι προφανές, ότι η διάταξη αναφέρεται μόνο στη χρήση ενιαίου υποδείγματος, κατά τα εκάστοτε ισχύοντα στους Δημοσίους Υπαλλήλους και όχι εν γένει για την εφαρμογή του συνόλου των κανόνων της αξιολόγησης, για τους οποίους ρητώς προβλέπει το άρθρο 84 του Ν.3584/2007. Τέλος, είναι προφανές, ότι όπως συνέβη σε πλείστες όσες νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια (π.χ. Ν.4093/2012) οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη αναφέρεται στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, ρητώς και απεριφράστως κάνει αναφορά στις διατάξεις του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την υπηρεσιακή τους κατάσταση (ήτοι τον Ν.3584/2007).
Εξ όλων των ανωτέρω, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του Ν.4250/2014 δεν έχουν εφαρμογή στους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού και ούτε βεβαίως δύναται μια τέτοια εφαρμογή να εξασφαλιστεί μέσω μιας εγκυκλίου, που σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την έλλειψη σχετικής νομοθετικής διατάξεως.
ΙΙΙ. Στις ως άνω σαφείς και πλήρως εμπεριστατωμένες αιτιάσεις μας, ουδεμία μέχρι σήμερα απάντηση έχετε δώσει, κωφεύοντας πλήρως και προωθώντας την δημιουργία παρανόμων καταστάσεων, που και επιβλαβείς για τους υπαλλήλους είναι και τεράστιες δυσλειτουργίες στις υπηρεσίες αναμένεται να προκαλέσουν.
IV. Σε κάθε δε περίπτωση, η εισαγόμενη μέσω των διατάξεων του Ν.4250/2014 διαδικασία αξιολογήσεως των υπαλλήλων παραβιάζει την αρχή της αξιοκρατίας αλλά και την αρχή της ισότητας, δεδομένου, ότι είναι εκ των προτέρων συγκεκριμένος ο αριθμός των υπαλλήλων, που μπορούν να βαθμολογηθούν με βαθμούς 9-10, ενώ εξίσου καθορισμένος είναι και ο αριθμός των υπαλλήλων, που πρέπει υποχρεωτικά να κριθούν κάτω του μετρίου, χωρίς να καταλείπεται στην πραγματικότητα περιθώριο σε κάθε έναν εξ αυτών να κριθεί με μέτρο την προσωπική και υπηρεσιακή του αξία. Στην πραγματικότητα δε η αξιολόγηση, όπως επιχειρείτε να την εφαρμόσετε δεν αποσκοπεί στην ανεύρεση και επιβράβευση των αξιοτέρων υπαλλήλων αλλά στην δημιουργία δεξαμενής υποψηφίων διαθεσίμων ή απολυμένων, προκειμένου να είστε σε θέση να ικανοποιήσετε τις ήδη αναληφθείσες μνημονιακές δεσμεύσεις σας απέναντι στην τρόικα.
V. Τέλος, όπως καλώς γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν.4257/2014, μετά την διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2014 απαγορεύεται ρητώς οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α., μεταξύ άλλων και οποιαδήποτε ενέργεια αναφορικά με την αξιολόγηση αυτών μέχρι και τις 31-8-2014.
Επειδή τα ανωτέρω είναι νόμιμα, βάσιμα και αληθή.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος τόσο ημών όσο και των μελών μας.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ, εντόνως για την μέσω εγκυκλίων προσπάθεια επέκτασης των διατάξεων του Ν.4250/2014 και στους υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. Α΄  Βαθμού.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ, όπως προβείτε άμεσα σε έκδοση εγκυκλίου, η οποία θα αποκαθιστά την νομιμότητα, διευκρινίζοντας, ότι οι διατάξεις του Ν.4250/2014 ουδεμίας εφαρμογής τυγχάνουν στους εργαζόμενους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α΄ Βαθμού.
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας συμμετέχουμε στην εξαγγελθείσα από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποχή από κάθε ενέργεια που καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδέεται ή συνέχεται με την διαδικασία αξιολογήσεως, όπως προωθείται εκ μέρους σας.
ΚΑΛΟΥΜΕ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., όπως κοινοποιήσουν την παρούσα στα Μέλη τους, προκειμένου να λάβουν γνώση των επιχειρούμενων εκ μέρους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρανόμων ενεργειών.
          Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς που απευθύνεται, καθώς και όσους κοινοποιείται, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως του.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
        Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γεν. Γραμματέας
Θέμης Μπαλασόπουλος                                                         Γιάννης Τσούνης


Δεν υπάρχουν σχόλια: