Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ποιοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα ΝΠΙΔ δικαιούνται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και των υπουργών Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη επεκτείνεται το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των δήμων και των περιφερειών.
Ειδικότερα σε συνέχεια της προηγούμενης ΚΥΑ β 465 2014.pdf, με την οποία καθοριζόταν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, με την   κοινή υπουργική απόφαση β 2012 2014.pdfορίζεται ότι πλέον δικαιούχοι για το εν λόγω επίδομα είναι και οι εργαζόμενοι σε δημοτικές και αναπτυξιακές καθώς και στους ΦΟΔΣΑ και ΔΕΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του www.localit.gr , το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει και συμπληρωματική απόφαση που αφορά στους εργαζόμενους στους δήμους.
Η απόφαση καθορίζει το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ως εξής:
α) Κατηγορία Α΄ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ
β) Κατηγορία Β΄ σε εβδομήντα (70) ευρώ
γ) Κατηγορία Γ΄ σε τριάντα πέντε (35) ευρώ.
Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
Το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εργάτες επεξεργασίας λυμάτων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων, οι χειριστές μηχανημάτων έργου, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι.
Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια, οι μηχανοτεχνίτες και ηλεκτροτεχνίτες οι οποίοι απασχολούνται στη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι συντηρητές μηχανημάτων έργων.
Στην κατηγορία Γ΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
Οι φύλακες χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, οι εργάτες καθαριότητας σφαγείων και οι στολιστές νεκρών.
Σημειώνεται ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των  παραπάνω φορέων.
Το επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του.
Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού) σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές νοσηλευτικούς σχηματισμούς του ΙΚΑ και ιδιωτικές κλινικές εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές,  η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία.
Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊστάμενου, η οποία συνοδεύει τα μηνιαία φύλλα απασχόλησης και τη μισθοδοτική κατάσταση.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη, διάθεση) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγηση του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊστάμενου.
Με ανάλογες διαδικασίες χορηγείται ισοχρόνως το ως άνω επίδομα και σε όσους εργαζόμενους μετακινούνται, μετατάσσονται ή αποσπώνται σε ειδικότητες ή τομείς εργασίας που δικαιολογούν την καταβολή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: