Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

«Παγώνει» η καταβολή εφάπαξ μέχρι τον Μάιο του 2015

Μπλοκάρει η καταβολή 40.000 εφάπαξ για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά. «Ψαλίδι» έως και 40% προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος στα Ταμεία με υψηλά ελλείμματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αναβολή μέχρι τον Μάιο του 2015 παίρνει η πληρωμή των νέων εφάπαξ για όσους έχουν αποχωρήσει με σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, εξαιτίας της εμπλοκής που έχει προκύψει στον υπολογισμό των ποσών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η αναβολή έχει να κάνει με τις μειώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, αλλά και με την αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας να καθορίσουν επακριβώς τον ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε φορέα!

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η «τεχνητή αναστολή πληρωμών» βολεύει όπως φαίνεται και το υπουργείο Εργασίας καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις ως και 30% ή ακόμη και 40% για τους φορείς που έχουν λίγα έσοδα, πολλές αποχωρήσεις και υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν κάνει στο υπουργείο, όταν καθοριζόταν νομοθετικά το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ.

Στην πράξη όσοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά θα περιμένουν ως και 20 μήνες για να πληρωθούν το εφάπαξ και μάλιστα θα λάβουν και μειωμένα ποσά, επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα. Η μόνη λύση που μπορεί να μετριάσει τις περικοπές είναι να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος, πράγμα που εξετάζεται μαζί με άλλα «εναλλακτικά σενάρια» στο υπουργείο Εργασίας.

Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν θα μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέρα αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31/8/2013.

Στην λίστα αναμονής, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι αυτή την στιγμή πάνω από 40.000 ασφαλισμένοι που αποχώρησαν μετά τον Σεπτέμβριο του 2013 και δικαιούνται εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, τα ταμεία πρόνοιας των ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ) καθώς και από τους φορείς πρόνοιας ιδιωτικού τομέα που έχουν ενταχθεί στο ΤΑΠΙΤ (ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, υπάλληλοι του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, εργατοϋπάλληλος, μετάλλου, λιμενεργάτες). 


http://www.topontiki.gr/article/87035/Pagonei-i-kataboli-efapaks-mexri-ton-Maio-tou-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: