Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Ο φασισμός πάντα θα βρίσκει προφάσεις να μισεί


1978: Εκρήξεις βομβών στους κινηματογράφους 'Έλλη” και “Ρεξ” επειδή παρουσίαζαν σοβιετικές ταινίες. 29 σοβαρά τραυματίες θεατές. Μεταξύ των συλληφθέντων φασιστών βομβιστών και ο μετέπειτα φύρερ της Χ.Α., Ν. Μιχαλολιάκος, το κόμμα του οποίου ανταμοίφθηκε το 2012 με σχεδόν πεντακόσιες χιλιάδες ψήφους.
1988. “Ο τελευταίος πειρασμός” ταινία του Μ. Σκορτσέζε. Μέχρι και κινηματογράφοι κάηκαν από φανατικούς ορθόδοξους χριστιανούς στην Αθήνα...
Οκτώβρης 1999. Ο Παντελής Καζάκος δολοφονεί δύο μετανάστες και τραυματίζει άλλους επτά. “ Δε μετανιώνω” , ήταν τα πρώτα λόγια του δολοφόνου ρατσιστή μετά τη σύλληψή του. «Έφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ' αυτούς έχει παραγίνει».
10.12.2003 , μετά από παρέμβαση του Γ. Καρατζαφέρη, ο Υπ. Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε την απομάκρυνση του έργου του Βέλγου καλλιτέχνη Thierry de Cordier με τίτλο "Asperges Me" («Πότισέ με») και την τοποθέτησή του σε ειδικό χώρο. . Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η πλήρης απόσυρση του έργου, καθώς αυτό χαρακτηρίστηκε ως υβριστικό και προσβλητικό. Στη συνέχεια, μια κυρία μπήκε στην Τεχνόπολη και κατέστρεψε έργο του Θ. Τότσικα Το ίδιο απόγευμα η ίδια μπήκε στο Μουσείο Μπενάκη και αποκαθήλωσε έργο του αμερικανού Ρ. Πετιμπόν.
9-10-11/10/2012. Περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν επί ένα τριήμερο έξω από το θέατρο “Χυτήριο” χυδαιολογώντας και χτυπώντας μέλη του θιάσου και θεατές, μπροστά στην αστυνομία. Μεταξύ τους και δύο βουλευτές του ναζιστικού κόμματος Χ.Α. Η παράσταση, θεωρούν, ότι προσβάλλει την Ορθοδοξία. Η παράσταση αναγκάστηκε να κατέβει έπειτα από λίγες παραστάσεις.
16.01.2014 Καταδίκη του σατυρικού μπλόγκερ “Γέροντα Παστίτσιου” ή κατά κόσμον Φ. Λοΐζο σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση. Η δίωξη έγινε έπειτα από ερώτηση στη Βουλή του υπαρχηγού της Χ.Α., Χ. Παπά. Σημείωση: Ο μακαρίτης γέροντας Παίσιος δεν είναι όσιος ή άγιος της Εκκλησίας
2015. Στέλεχος της Ν.Δ. είναι ο Στυλιανός Ιωαννίδης που εισέβαλε με όπλο χθες το μεσημέρι στον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, απειλώντας εργαζόμενους και μικρά παιδιά. Ο ένοπλος κραδαίνοντας όπλο, εξύβρισε τα παιδιά που φιλοξενούνται στον ξενώνα, μιλώντας για «αλήτες Πακιστανούς» και λέγοντας ότι «έχει βαρεθεί να πληρώνει με τους φόρους του αυτούς τους βρωμιάρηδες». «Είμαι χειρότερος από τους χρυσαυγίτες», κραύγαζε ο κύριος αυτός που υπήρξε πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Είναι βέβαιο ότι η χώρα μας που έκπληκτη παρακολουθεί την έξαρση του φασισμού ο οποίος προσλαμβάνει μορφές θρησκευτικού, φυλετικού ή πολιτικού μίσους. Τα παραπάνω στιγμιότυπα της ειδησεογραφίας δείχνουν ότι πρέπει να “πέσουμε από τα σύννεφα” ή να ξορκίσουμε τους “ισλαμιστές με τη θρησκεία του μίσους”.
Βέβαια κυκλοφορούν ελεύθερα και είναι προσβάσιμες σε όλους ταινίες όπως “Το μίσος” (Ματιέ Κασοβίτς, 1995, Γαλλία), “Σπιρτόκουτο” (Γ. Οικονομίδης, 2003, Ελλάδα), “Από την άκρη της πόλης” (Κ. Γιάνναρης, 1998, Ελλάδα), “Sweet Sixteen” (Κεν Λόουτς, 2002, Αγγλία), “Persepolis” (Βασισμένη στο κόμικ της Μ. Σατραπί, 2007) και εκατοντάδες άλλες.
Αλλά θα νικήσουν οι αναλύσεις και τα βαρύγδουπα άρθρα των Πρετεντέρηδων και του Πρώτου Θέματος.
Ας ελπίσουμε όχι, αυτή τη φορά.

Ιωσήφ Μιχαηλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: