Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

Στην τελική ευθεία η κατάθεση της νομοθετικής πρότασης της κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο με τους συμβασιούχος των δήμων. Δύο τροποποιήσεις υιοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία παρουσίασε στον υπουργό τη δική της πρόταση.
Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, το υπουργείο Εσωτερικών υιοθέτησε δύο τροποποιήσεις στη νομοθετική πρόταση που είναι:
  • Πρόσθετη μοριοδότηση στους «παρατασιούχους» όταν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους υπαλλήλους.
  • Κατάργηση συμμετοχής του ορίου ηλικίας των 45 ετών. 
Σήμερα, λίγο νωρίτερα, η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ -παρουσίασε στον υπουργό την πρότασή της για τους συμβασιούχους στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων- δεν είχε αποτέλεσμα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Τράκας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Σκουρλέτης μέσα σε πέντε λεπτά απέρριψε την πρόταση και μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών. Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Ο υπουργός Εσωτερικών κρίνεται ανίκανος».
Προανήγγειλε, δε, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων: «Την Πέμπτη θα κάνουμε πανελλαδική συγκέντρωση και θα πάμε στο Μαξίμου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Οι πολίτες είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα». 
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι η νομοθετική πρόταση που του παρουσίασαν οι συνδικαλιστές «δεν μπορεί να σταθεί νομικά λόγω της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στη τροπολογία του υπουργείου να ενσωματωθεί η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα όρια ηλικίας συμμετοχής στον διαγωνισμό άνω των 45.
«Οφείλουμε, απέναντι στους συμβασιούχους εργαζόμενους που μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, να καλύψουμε αυτό το "νομικό κενό" που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, ενώ ταυτόχρονα να μη δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους οι οποίοι έχουν μία διαφορετική αντίληψη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και θέλουν να τα παραχωρήσουν σε ιδιωτικές εταιρείες, να μην τους ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτήν την ευθύνη πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση πρώτα από όλα και θα το κάνει, αλλά θα πρέπει να την αναλάβουν και οι συνδικαλιστές», τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην κατάθεση της τροπολογίας διότι, όπως εξήγησε, «πρέπει επιτέλους να μπει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, πρέπει να υπάρξουν μόνιμες θέσεις στον τομέα αυτόν, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων, και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσδιορίσουμε τον αριθμό τους και φαντάζομαι ότι θα είναι τελικά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των υπαλλήλων από αυτόν που μέχρι τώρα έχει προσδιοριστεί, μετά από τα αιτήματά τους».
Επίσης, επισήμανε την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των ευθυνών του» και κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση της θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων στην καθαριότητα, και ότι δίνει το άλλοθι σε όσους σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τον συγκεκριμένο τομέα.
Χαρακτήρισε, παράλληλα, θετική τη στάση της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία ανέστειλε τις κινητοποιήσεις της, αναγνωρίζοντας ότι η τροπολογία του υπουργείου καλύπτει τους εργαζόμένους.
Η αντίδραση του Πάνου Σκουρλέτη είχε προαναγγελθεί με δηλώσεις του νωρίτερα στον ρ/σ Alpha 9,89, όταν υποστήριξε ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας «είναι εκτός τόπου και χρόνου» και «δεν οδηγεί πουθενά με βάση και τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη νέα ρύθμιση (σ.σ. της κυβέρνησης) οι συμβασιούχοι θα συνεχίσουν να εργάζονται και θα έχουν δουλειά τρεις μήνες παραπάνω, έως τον Μάρτιο. «Αν δεν δεχθούν την πρόταση, ανοίγουν τον δρόμο στις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να παραδώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στις ιδιωτικές εταιρείες» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μπορεί να υπάρξει μοριοδότηση -έπειτα από συνεννόηση με την ανεξάρτητη αρχή, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν- ενώ είπε πως ο αριθμός των προσλήψεων μπορεί να υπερβεί τις 2.500 εφόσον προβλέπεται από τους κανονισμούς των δήμων και μπορούν να καλυφθούν από τα έσοδά τους.
Σημείωσε πως ένα τμήμα εργαζομένων έχει αναστείλει τις κινητοποιήσεις και εργάζεται ήδη στην Αθήνα, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας πως αφενός έχει καταργηθεί ο σχετικός νόμος και αφετέρου δεν «θεωρεί ότι μπορεί να λύνονται έτσι ζητήματα» και εκτίμησε ότι τελικά οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΚΕΔΕ: Επιφυλάξεις πριν τη συνάντηση με Σκουρλέτη

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι προτάσεις που περιέχονται στη νομοθετική ρύθμιση μπορούν να εφαρμοσθούν και δεν θα προκύψουν θέματα αντισυνταγματικότητας κ.ά.
Η ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνεί με τη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και τα χρονοδιαγράμματα που περιέχονται στην πρόταση του υπουργείου, όπως, επίσης, και με την παράταση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων για άλλους οκτώ μήνες. Για τους διαγωνισμούς πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, ζητεί οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι να έχουν αυξημένη μοριοδότηση επειδή είχαν προσληφθεί με διαδικασίες τύπου ΑΣΕΠ και έχουν ξεπεράσει το 24μηνο.


ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: