Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Προσφυγή δημάρχου Κατερίνης στο ΣτΕ για αύξηση ωραρίου εργασίας!

 ΠΗΓΗ
Σχόλιο: αφού ο δήμαρχος Κατερίνης νοιάζεται τόσο πολύ για την ισότητα στην εργασία των εργαζομένων, ας ζητήσει να εργαζόμαστε όλοι 32 ώρες με αποδοχές 40ωρου.

Τις διαδικασίες για προσφυγή στο ΣτΕ προκειμένου να καταργηθεί το μειωμένο ωράριο κινεί ο «γαλάζιος» δήμαρχος Κατερίνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Σάββας Xιονίδης. Συγκεκριμένα, ο κ. Χιονίδης που είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την (εσω)κομματική αντιπολίτευση που ασκεί στον Γ. Πατούλη, με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης που ελήφθη κατόπιν δικής του εισήγησης στις 18 Ιουλίου, προχωρά «στην άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθέντων υπουργικών και λοιπών αποφάσεων,  που καθορίζουν κατ’ εξειδίκευση τα ωράρια απασχόλησης των εργαζομένων στο Δήμο Κατερίνης, που εργάζονται με μικρότερο του οκταώρου ωράριο».
Στην εισήγησή του ο κ. Χιονίδης τόνισε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 102, για την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο 22 του συντάγματος, όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση έχουν το δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Στο πλαίσιο αυτό, oι εργαζόμενοι πρέπει να τυγχάνουν όλων των προνομίων που προβλέπονται, προκειμένου να έχουν μία αξιοπρεπή εργασία και μισθούς, ασφάλιση και όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο, θέματα, τα οποία ο Δήμος Κατερίνης τηρεί απαρέγκλιτα και συστηματικά»
Παράλληλα, ο δήμαρχος επιτέθηκε σε όσους εργάζονται 32 αντί 40 ώρες την εβδομάδα τονίζοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 70%), των υπαλλήλων του Δήμου Κατερίνης εργάζεται το 8ωρο της. Οι υπόλοιποι παρότι λαμβάνουν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας της τάξεως των 150 ευρώ μηνιαίως εργάζονται εξίμισι ώρες», πρόσθεσε.


Εξομοιώνει την εργασία γραφείου με αυτή στο δρόμο
Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην Κατερίνη με δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να του επισημαίνουν ότι «με αυτό τον τρόπο εξισώνεται η δουλειά γραφείου με αυτή στο δρόμο», και το ΠΑΜΕ Πιερίας να καταγγέλει ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης (ΝΔ) θέλουν εργαζόμενους γονατισμένους, να προσκυνούν την εργοδοσία για ένα δίμηνο, ένα οκτάμηνο, με αμοιβές – ψίχουλα, να μη διεκδικούν ούτε αυτά που τους οφείλουν».
Ποιοι εργάζονται μειωμένοι ωράριο
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009 όσο και σε αυτή που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου 2017 μεταξύ ΠΟΕ-ΟΤΑ και υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι ωράριο 32 ώρων την εβδομάδα έχουν όσοι εργαζόμενοι στους δήμους εργάζονται αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο:
-στην προσωρινή αποθήκευση, επεξεργασία, ανακύκλωση, πράσινα σημεία και εν γένει αξιοποίηση και διάθεση Στερεών Αποβλήτων ήτοι ενδεικτικά, εργαζόμενοι στους χώρους υγειονομικής ταφής, στην ανακύκλωση, στα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, στους σταθμούς μεταφόρτωσης και στις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.
α. Στην αποκομιδή, συγκομιδή, επιστασία και μεταφορά απορριμμάτων ήτοι ενδεικτικά, Οδηγοί Απορριμματοφόρων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργου και Μηχανικών Σαρώθρων, εργάτες συγκομιδής, αποκομιδής, οδοκαθαριστές, Επιστάτες και Επόπτες Καθαριότητας.
β. Στην ταφή και εκταφή νεκρών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες που απασχολούνται με την ταφή και την εκταφή νεκρών, οι εργάτες καθαριότητας των Κοιμητηρίων καθώς και οι καθαριστές οστών.
γ. Στην Ασφαλτόστρωση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και εργάτες που απασχολούνται με την ασφαλτόστρωση των οδών, την συντήρηση , την οδοσήμανση του Δημοτικού Οδικού Δικτύου κ.λπ. χώρων.
δ. Στην Αποχέτευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων, Χειριστές Μηχανημάτων Έργων και Εργάτες που απασχολούνται σε κάθε είδους εργασίες κατασκευής, συντήρησης και επισκευής του δικτύου Αποχέτευσης και Βιολογικού καθαρισμού.
ε. Στα αφοδευτήρια ήτοι ενδεικτικά, Εργάτες, καθαρίστριες κ.λπ. που απασχολούνται στις τουαλέτες κοινοχρήστων χώρων και Δημοτικών κτιρίων.
στ. Στα συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται με την επισκευή, συντήρηση, πλύση κ.λπ. των απορριμματοφόρων, των πλυντηρίων κάδων και των υπολοίπων οχημάτων καθώς και με την επισκευή, συντήρηση και το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων.
ζ. Σε οικοδομικές εργασίες ήτοι ενδεικτικά, Μαραγκοί, Ξυλουργοί, Κτίστες, Κονιαστές, Υδροχρωματιστές, Ελαιοχρωματιστές, Μαρμαρογλύπτες, Σιδεράδες, Πλακοστρωτές γενικά, Υδραυλικοί γενικά, Ηλεκτρολόγοι στην συντήρηση και επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των κτιρίων των Ο.Τ.Α., τοποθετητές γυψοσανίδων, μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι κόπτες και τοποθετητές πλακιδίων καθώς οι εργάτες και τεχνίτες στην ρίψη του Μπετόν-Αρμέ.
η. Στην Ύδρευση ήτοι ενδεικτικά, Τεχνίτες και Εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του δικτύου ύδρευσης.
θ. υδραυλικοί γενικά,
ι. Στις εργασίες πρασίνου γενικά ήτοι ενδεικτικά, εργάτες πράσινου και οι Δενδροκηπουροί-Δενδροκόμοι, Κηπουροί-Ανθοκόμοι που απασχολούνται γενικά στην κατασκευή και συντήρηση των χώρων πρασίνου.
ια. Στις εργασίες συντήρηση του εναέριου Δημοτικού Ηλεκτρικού Δικτύου Φωτισμού ήτοι ενδεικτικά, εναερίτες ηλεκτρολόγοι.
ιβ. Ψυκτικοί.
ιγ.  Στα Δημοτικά Σφαγεία ήτοι ενδεικτικά, σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών.
ιδ.  Οι Οδηγοί Ανοιχτών Φορτηγών και Βαρέων Φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων καθώς και οι οδηγοί των Λεωφορείων.
ιε. Οι τοποθετητές κεραμικών σκεπών ήτοι ενδεικτικά, εργάτες και τεχνίτες που απασχολούνται στην τοποθέτηση, επισκευή και συντήρηση των κεραμικών σκεπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: