Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Ομιλία του Προέδρου Σ.ΥΠ.Ο.Τ.Α. Ν.Κοζάνης Γιώργου Δαλαγιώργου στην Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη 6-3-2019


Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση. 
Θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την  παρουσία σας και να ευχηθώ σε σας και στις οικογένειές σας, καλή χρονιά, με υγεία και πολλά χαμόγελα.
Προτού αναφερθώ στον Διοικητικό Απολογισμό της περασμένης χρονιάς, θα κάνω μια σύντομη αναφορά στις επιπτώσεις που είχε στους εργαζόμενους η πολύχρονη κρίση στην Ελλάδα και ποια είναι τα αιτήματα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος.
Τα εισοδήματά μας στα χρόνια των μνημονίων έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 40% και η οικονομική αφαίμαξη, δυστυχώς, ολοκληρώνεται με τη νέα φορολογική επιδρομή της παρούσας κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγούμενων. Αύξησε την έμμεση φορολογία, σε ΦΠΑ, σε ειδικούς φόρους καυσίμων, αλκοόλ, στα τέλη κυκλοφορίας, στον ΕΝΦΙΑ κ.ά. Το κλιμακώνει με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.900 ευρώ στα 8.600 για το 2018-2019 ενώ βυθίζει το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ από 1/1/2020 μειώνοντας μισθούς και συντάξεις κατά 50 ευρώ μηνιαίως.
Στο ασφαλιστικό, οι νέοι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016 νιώθουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα του Νόμου Κατρούγκαλου. Οι περικοπές για τους Δημοσίους Υπαλλήλους με το Ν. 4387/2016 ξεκινούν από 7% για ΥΕ κατηγορία με 20 χρόνια ασφάλισης και κορυφώνεται στο 35% για ΠΕ κατηγορία με 40 χρόνια ασφάλισης. Οι μειώσεις είναι αντίστοιχες στα επικουρικά ταμεία αλλά και στο ΕΦΑΠΑΞ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι 

Οι εργαζόμενοι ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

1. Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Υπολογισμό της διετίας 2016 και 2017 στη μισθολογική εξέλιξη. Νέο μισθολόγιο για το 2019 που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματα, θα αίρει τις αδικίες και θα επαναφέρει το 13ο και 14ο μισθό. 

2. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. 

3. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός των εργαζομένων. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. 

4. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. 

5. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων – ανθυγιεινών. Λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους. 

6. Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη (άρθρο 24Α Ν. 4396/2016) για την αξιολόγηση. Συνέχιση της απεργίας – αποχής. Η αξιολόγηση να μην έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, να μη συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη, να μην οδηγεί σε απόλυση, αλλά στη βελτίωση των δεξιοτήτων με επιμόρφωση και δια βίου εκπαίδευση. Να λαμβάνεται υπόψη μόνο για την επιλογή στελεχών στο Δημόσιο, με μετρήσιμα αντικειμενικά κριτήρια, που θα τοποθετούν τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. 

7. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Όχι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών. 

8. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν. Μείωση κατά 50% των ληστρικών επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που υπερβαίνουν το 5% όταν στις τράπεζες είναι το μισό, ενώ οι δόσεις είναι εξασφαλισμένες καθώς παρακρατούνται από τον μισθό και τη σύνταξη. 

9. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας. 

10. Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Συνεχίζω με τον Διοικητικό Απολογισμό του Δ.Σ. του συλλόγου για την παρελθούσα χρονιά.
Ο Σύλλογός μας τη χρονιά που πέρασε δεν έμεινε αδρανής.  
1) Πρωταρχική μας υποχρέωση και την απερχόμενη χρονιά ήταν να σας κρατάμε ενήμερους σε όλα τα θέματα και γεγονότα που ελάμβαναν χώρα και μας αφορούσαν ως εργαζόμενους, καθώς επίσης η προάσπιση των συμφερόντων και η στήριξη συναδέλφων όποτε μας ζητήθηκε.
2) Με επιτυχία διοργανώσαμε στις 24/01/2018  τις  αρχαιρεσίες ανάδειξης ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕ-ΟΤΑ. Εκλέχθηκαν 2 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν το Σύλλογό μας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.
3) Στα πλαίσια της στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Δήμων στη Δυτική Μακεδονία, δημιουργήσαμε ένα σποτ για την αύξηση των εργατικών "δυστυχημάτων" στην συνεχή προσπάθειά μας να πιέσουμε τους Δήμους να εφαρμόσουν τα αυτονόητα (όπως άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία): Την ΑΜΕΣΗ παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας κ.α. 
4) Προσκληθήκαμε από την Πταισματοδίκη Κοζάνης και δώσαμε πληροφορίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας από τους Δήμους για   Υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων – Παροχή μέσων ατομικής                 προστασίας, στα πλαίσια της μηνυτήριας αναφοράς της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την πρόληψη και αποφυγή δυστυχημάτων.
5) Δείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Συνδράμαμε Οικονομική βοήθεια στον 12χρονο Αλέξανδρο Μελισσινό και στον 8χρονο Νικόλα που αντιμετώπιζαν πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας.
6) Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΚΕΔΕ  και του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μετά την απόφαση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσουν νομοθετική διάταξη με την οποία θα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας από τεσσάρων (4) ετών και πάνω στην υποχρεωτική εκπαίδευση υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το παιδαγωγικό έργο των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς.
7) Στείλαμε σχετικό έγγραφο – ερώτημα προς ΟΠΕΚΑ για Ανταποκριτές (πρώην) ΟΓΑ προκειμένου να μας αποσαφηνίσει άμεσα το πλαίσιο λειτουργίας των ανταποκριτών.
8) Με επιστολή μας,  Καλέσαμε  τους Δήμους να προβούν άμεσα σε επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των Ο.Ε.Υ. ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σαν φορείς υποδοχής εργαζομένων στη διαδικασία της «κινητικότητας».
9) Συμμετείχαμε, δια των αντιπροσώπων και παρατηρητών του Συλλόγου, στο 46ο Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. που πραγματοποιήθηκε στα ΙΩΑΝΝΙΝΑ  23-26 Απριλίου 2018. 
10) Εκδώσαμε κοινό ψήφισμα τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Ν.Κοζάνης και δηλώσαμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση μέσω οποιασδήποτε διαδικασίας της ΔΕΗ. Για εμάς τα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, νερό, ενέργεια, μεταφορές) οφείλουν και πρέπει να είναι δημόσια. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν οικογένειες σε σπίτια χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, που αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που δεν έχουν στέγη.
11) Συμμετείχαμε σε όλες τις προπαρασκευαστικές οργανωτικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και του εργατικού κέντρου Κοζάνης (απεργίες, Πρωτομαγιά, συλλαλητήριο ΔΕΘ, 17 Νοέμβρη κ.α.)
12) Καλεστήκαμε και εκφέραμε απόψεις  και παρατηρήσεις στον ΝΕΟ ΟΕΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ. Δυστυχώς δεν είδαμε τις παρατηρήσεις μας-πλην ελάχιστων εξαιρέσεων - να λαμβάνονται υπ'οψιν.  
13) Ενημερώσαμε και συγκεντρώσαμε τις αιτήσεις συμμετοχής στην αποχή-απεργία της ΑΔΕΔΥ/ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις διαδικασίες "αξιολόγησης" και είχαμε υψηλά αποτελέσματα συμμετοχής.
14) Πετύχαμε με τις παρεμβάσεις μας στις Διοικήσεις των Δήμων να εφαρμοστεί η Σ.Σ.Ε. της μείωσης ωραρίου εργασίας από 40 ώρες σε 32 ώρες εβδομαδιαίως στις  καθαρίστριες των σχολικών μονάδων, παιδικών σταθμών και Δημαρχείων.
15) Με Δελτία Τύπου και με άμεση ενημέρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιμετωπίσαμε «απειλές», «προειδοποιήσεις» περί μη κανονικής καταβολής της μισθοδοσίας λόγω δεσμεύσεων λογαριασμών/ επιχορηγήσεων ή/ και μειωμένων εσόδων από τέλη και λοιπές ανταποδοτικές χρεώσεις.
16) Ενημερώσαμε και καλέσαμε όλους τους εργαζόμενους να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις (υποδείγματα ΑΔΕΔΥ) προκειμένου να μη χαθεί η αναδρομικότητα – διεκδίκησης των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας.
17) Με επιστολή μας και δελτία τύπου απευθυνθήκαμε στους Δήμους για την απόδοση της οφειλής προς τους εργαζόμενους σε Μέσα Ατομικής Προστασίας και γάλακτος για τα έτη 2012-2016 (Άρθρο 97 Ν. 4483/2017) τα οποία πρέπει να αποτιμηθούν και να αποδοθούν σε χρήμα.
18) Συγκρουσθήκαμε -καταδικάσαμε και καταγγείλαμε τις εκδικητικές, αυταρχικές και αυθαίρετες τακτικές δίωξης των συναδέλφων μέλη του Συλλόγου, από την Δημοτική αρχή  του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού και καλέσαμε  τον  Δήμαρχο να σταματήσει κάθε ενέργεια δίωξης.
19) Υπάρχουν και άλλες ελάσσονος σημασίας ενέργειες της διοίκησης του συλλόγου.
Συναδέλφισες – συνάδελφοι
Ολοκληρώνοντας τον σημερινό  διοικητικό απολογισμό θέλω να κλείσω την τελευταία μου παρουσία από τη θέση της Διοίκησης του Συλλόγου με λόγια καρδιάς.   
Λένε πως η ζωή μας το μόνο που κάνει είναι κύκλος. Κάθε φορά που τελειώνει κάτι, σηματοδοτεί την αρχή κάτι νέου, καινούργιου, φρέσκου. 
Στο τέλος κάθε κύκλου στη ζωή μας, βιώνουμε έναν απολογισμό όλων όσων ζήσαμε, όσων καταφέραμε, όσων μας πλήγωσαν, όσα έμειναν μισά, όσα χάσαμε και όσα κερδίσαμε. Σε έναν απολογισμό πολλά και ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα.
Ένα λοιπόν όμορφο ταξίδι, που κράτησε 22 χρόνια (από το 1997) έφτασε στο τέλος του.
Σαν μόλις χθες ήταν το ταξίδι που ξεκίνησε η συνδικαλιστική μου πορεία. Γεμάτο με άγχος, λάθη, απειρία, ευθύνες, αλλά πάνω απ’ όλα με όμορφες στιγμές.
Στιγμές που σε κάνουν να αισθάνεσαι χαρούμενος, αισιόδοξος, τυχερός, δυνατός, ευγνώμων.
Στιγμές που μαζί σας μοιράστηκα και άφησαν το στίγμα τους στην ψυχή μου.
Στιγμές γεμάτες φίλους. Στιγμές γεμάτες αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Ώρες επί ωρών ατέλειωτης προετοιμασίας και ψαξίματος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μα πάνω απ’ όλα στιγμές με εσάς που σταθήκατε δίπλα μου δείχνοντας την αγάπη σας και την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια.
Μαζί δώσαμε δύσκολους αγώνες, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις, συγκρουστήκαμε, καταφέραμε να λύσουμε προβλήματα, θέσαμε τις βάσεις για επίλυση άλλων.
Μαζί ισχυροποιήσαμε τον Σύλλογό μας που μετρά 58 χρόνια ύπαρξης.
Συνταξιδιώτες- συνοδοιπόροι - αγαπημένοι μου συνάδελφοι για όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι που μου χαρίσατε σας ευχαριστώ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΛΑΓΙΩΡΓΟΣ-Πρόεδρος Σ.ΥΠ.ΟΤΑ Ν.Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: