Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Υπογραφές ΧΕΠ στους Δήμους- Ορισμός Π.Ο.Υ.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣΝΕΤ
Υπογραφές Χ.Ε.Π.
Με την Πράξη 276/2018 του Κλιμ.Τμ.7 του Ελ.Συν., γίνεται δεκτό ότι για την εγκυρότητα του χρηματικού εντάλματος αρκούν η υπογραφή του Π.Ο.Υ. ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και η υπογραφή του συντάκτη του εντάλματος.

Όπως αναφέρεται στην ανωτέρω πράξη, οι διατάξεις του άρθρου 23 του β.δ. της 17.5/15.6.1959 που προβλέπουν τη συνυπογραφή του χρηματικού εντάλματος από τον Δήμαρχο και τον προϊστάμενο της λογιστικής υπηρεσίας έπαυσαν να ισχύουν, αντικαθιστάμενες από τις νεότερες και ειδικές διατάξεις του ν. 4555/2018 που ρυθμίζουν το ίδιο αντικείμενο και ορίζουν ότι για την εγκυρότητα του χρηματικού εντάλματος αρκούν
η υπογραφή του Π.Ο.Υ. ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου, η οποία αντικατέστησε την υπογραφή του Δημάρχου ως εντολέα πληρωμών, και
η υπογραφή του συντάκτη του εντάλματος, ως αρμοδίου για την εκκαθάριση οργάνου, που έχει αντικαταστήσει την υπογραφή του προϊσταμένου λογιστικών υπηρεσιών.

Υπενθυμίζουμε ότι η ανωτέρω άποψη είχε εκφραστεί και από το ΥΠ.ΕΣ. το οποίο με το υπ’ αριθ. 39788/31.07.2018 έγγραφο του είχε επισημάνει ότι οι διατάξεις του άρθρου 204 του Ν.4555/18 ως νεότερες, κατισχύουν κάθε προγενέστερης αντίθετης ρύθμισης και για να θεωρηθεί νομίμως εκδοθέν ένα χρηματικό ένταλμα, αρκούν οι δύο υπογραφές του Π.Ο.Υ. και του συντάκτη, με εξαίρεση τους μικρούς δήμους, της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 204, όπου υπάρχει ειδικότερη πρόβλεψη.

Ορισμός Π.Ο.Υ.
Στο άρθρο 205  του Κλεισθένη Ι (Ν.4555/18) ορίζεται ότι
«Στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών θεωρείται:
α) ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης στην οποία υπάγονται μόνο ή κατά κύριο λόγο υπηρεσίες οικονομικού ενδιαφέροντος (υπηρεσίες εκκαθάρισης και εντολής δαπανών, προϋπολογισμού και βεβαίωσης εσόδων, λογιστήρια, ταμειακές υπηρεσίες, μονάδες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κ.λπ.),
β) ο προϊστάμενος διεύθυνσης, με την ίδια προϋπόθεση,
γ) ο προϊστάμενος του τμήματος οικονομικής υπηρεσίας, εάν δεν υπάρχουν οι οργανικές μονάδες α΄ και β΄ και επιπλέον εάν ασκούνται από το τμήμα όλες οι οικονομικές λειτουργίες του φορέα.
Όπου δεν υπάρχει προϊστάμενος κατά την ανωτέρω έννοια, εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 204»

Με την Πράξη 276/2018, το Κλιμ.Τμ.7 του Ελ.Συν. κρίνει ότι, βάσει των ανωτέρω, ως Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών ορίζεται ο επικεφαλής της οργανικής μονάδας (γενικής διεύθυνσης ή διεύθυνσης ή τμήματος) στην οποία υπάγονται όλες οι υπηρεσίες οικονομικού ενδιαφέροντος και από την οποία ασκούνται όλες οι οικονομικές λειτουργίες του Δήμου.

Ειδικότερα, στην κρινόμενη περίπτωση, ως Π.Ο.Υ. δεν έπρεπε να οριστεί η Προϊσταμένη του Τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης, αλλά η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, δοθέντος ότι στη Διεύθυνση της οποίας προΐσταται υπάγονται όλες οι υπηρεσίες οικονομικού ενδιαφέροντος και από αυτήν ασκούνται όλες οι οικονομικές λειτουργίες του Δήμου.
Κατά την έννοια του νόμου Π.Ο.Υ. ορίζεται ο Προϊστάμενος της οργανικής μονάδας που περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου, όπως είναι εν προκειμένω η Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, καθόσον ο νόμος θέλησε την ευθύνη για την υπογραφή των χρηματικών ενταλμάτων και την εν γένει οικονομική διοίκηση να φέρει ο ανώτερος ιεραρχικά υπάλληλος όλων των εμπλεκομένων με την οικονομική λειτουργία του Δήμου.

Συνεπώς, το Ελ.Συν. με την ανωτέρω πράξη συμφωνεί με την άποψη η οποία είχε εκφραστεί και από το ΥΠ.ΕΣ. (βλ. σχετική απάντηση Νο16 ΥΠ.ΕΣ.) και σύμφωνα με την οποία εφόσον στον Εσωτερικό Οργανισμό Υπηρεσίας του φορέα, προβλέπεται για παράδειγμα Διεύθυνση Διοικητικών – Οικονομικών Υπηρεσιών, ο Προϊστάμενος αυτής υπό τον οποίο βρίσκεται το σύνολο των οικονομικών αντικειμένων, δεν μπορεί να θεωρείται αναρμόδιος, και το βάρος της ευθύνης εφαρμογής των δημοσιολογιστικών διατάξεων να μετακυλίεται σε έναν Προϊστάμενο υφιστάμενης οργανικής μονάδας, η οποία συγκεντρώνει το σύνολο των οικονομικών υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, όπως λόγου χάρη στον Προϊστάμενο Λογιστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: