Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Οι προτάσεις μας προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ όσον αφορά την διάσπαση των δήμων


 Την Δευτέρα 15.07.2019 θα συζητηθεί στην ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ το θέμα της διάσπασης των δήμων μέσω του ν. 4600/2019, οι επιπτώσεις, το νέο πλαίσιο και τα προβλήματα που δημιουργεί. Σαν Σύλλογος αποστείλλαμε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ τις προτάσεις μας μέσω του παρακάτω εγγράφου



Κοζάνη    11-07-2019
    
                     Αρίθ. Πρωτ. 51
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ο.Τ.Α.           Ν.  ΚΟΖΑΝΗΣ         
            --------------------        
Ταχ. Δ/νση: Ζαφειράκη    6                                                                       

Ταχ. Κώδικας     : 501 00 ΚΟΖΑΝΗ                                                  

ΠΡΟΣ:  Ε.Ε. ΠΟΕ-ΟΤΑ
                                                                         
                              



 
Τηλέφωνο-FAX : 2461037179  
e-mail: sypota@yahoo.gr
www.edkozanis.blogspot.gr



ΘΕΜΑ: Θέσεις και απόψεις του Σ.Υπ.ΟΤΑ για την διάσπαση των δήμων (Ν.4600/2019)


Καλημέρα σας

Ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της ΕΕ να συνεδριάσει με θέμα την διάσπαση συγκεκριμένων δήμων την Δευτέρα 15.11.2019. Δυστυχώς είναι αδύνατο να παρευρεθεί εκπρόσωπός μας στην συνεδρίαση, οπότε σας καταθέτουμε τις απόψεις μας:

1.Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για δήμους που προήλθαν από συγχώνευση («Καλλικράτης») γεγονός που οδήγησε το σύνολο των συναδέλφων να αναλάβουν νέα καθήκοντα και αρκετούς από αυτούς να αλλάξουν ακόμα και τόπο κατοικίας ώστε να είναι πλησίον στις έδρες των τότε καλλικρατικών δήμων. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν άβουλα πλάσματα που έχουν μόνο υποχρεώσεις και ποτέ δικαιώματα, πλάσματα των οποίων την οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση μπορούν κάποιες αρχές να μεταβάλλουν κατά βούληση.    
Θεωρούμε λοιπόν ότι πρωταρχικά θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η προτίμηση των εργαζομένων για την κατάταξη του προσωπικού στους νέους δήμους και να ικανοποιηθούν στο σύνολο οι προτιμήσεις τους.

2.Οι νέοι δήμοι που προκύπτουν προφανώς θα είναι υποστελεχωμένοι, καθώς ήδη υποστελεχωμένος είναι ο νυν δήμος Σερβίων-Βελβεντού. Οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν όσον αφορά την διοικητική λειτουργία και εναρμόνιση με τη νομοθεσία είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες ειδικά με την πίεση χρόνου που προκύπτει.
 Επιζητούμε να  υπάρξει άμεση ένταξη στην κινητικότητα, κατά προτεραιότητα,  των κενών θέσεων προς πλήρωση που θα προκύψουν από τους νέους ΟΕΥ από τους νέους δήμους Σερβίων και Βελβεντού (και τους υπόλοιπους νέους δήμους φυσικά) χωρίς την υποχρέωση δημιουργίας Ψηφιακού Οργανογράμματος ή Περιγραμμάτων θέσεων για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι των νυν Δήμων θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα ως προς την επιλογή τους  σε θέσεις των νέων δήμων μέσω απόσπασης/ μετάταξης/ κινητικότητας καθώς κλήθηκαν να δηλώσουν προτίμηση για το νέο δήμο εργασίας τους χωρίς να γνωρίζουν τον οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας στον οποίο θα κληθούν να τοποθετηθούν (οι μεταβατικοί ΟΕΥ δημιουργήθηκαν κατόπιν των δηλώσεων προτίμησης του προσωπικού ενώ οι νέοι ΟΕΥ θα δημιουργηθούν από τις νέες δημοτικές αρχές και μετά τις 01.09.2019). 

3.  Οι εργαζόμενοι του νυν δήμου έχουν ήδη δηλώσει το νέο δήμο προτίμησης όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 155 του Ν.4600/2019. Το δεδομένο είναι ότι ο νυν δήμος-άρα και οι νέοι δήμοι που προκύπτουν-είναι υποστελεχωμένος, όπως όλοι οι δήμοι, κάτι που έχει αναγνωρίσει και το Υπ. Εσωτερικών.
Υπάρχει λοιπόν η μεγάλη πιθανότητα-που προκύπτει από τον ΟΕΥ και τις υπάρχουσες θέσεις εργαζομένων και τους υπηρετούντες υπαλλήλους- ότι οι εργαζόμενοι θα «παγιδευτούν» στους νέους δήμους καθώς σχεδόν σε όλους τους κλάδους οι δύο νέοι  δήμοι θα είναι στελεχωμένοι κάτω του 65% των θέσεων των νέων ΟΕΥ.  Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν οι συνάδελφοι να πάρουν μέρος σε διαδικασίες Κινητικότητας και Μετάταξης. 
Επιζητούμε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να συμμετέχουν οι υπάλληλοι στις διαδικασίες μετάταξης/απόσπασης/κινητικότητας ισότιμα όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου. 
Μια πιθανή λύση θα είναι για τους νέους δήμους Σερβίων και Βελβεντού (και τους υπόλοιπους νέους δήμους που προκύπτουν από την διάσπαση) να μην ισχύσει, κατ’ εξαίρεση- το ποσοστό κάλυψης 65% των θέσεων ανά κλάδο και να περιοριστεί σε 50%.



4.Στον δήμο Σερβίων-Βελβεντού  καθώς και στα ΝΠ αυτού υπάρχουν οφειλές προς εργαζόμενους (καταβολή σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας και γάλακτος 2012-2016, αναδρομικά μισθοδοσίας, οδοιπορικά, έξοδα κίνησης, ακόμα και οφειλόμενες μισθοδοσίες σε εργαζόμενους του ΝΠΙΔ, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία κλπ). Είμαστε βέβαιοι ότι αντίστοιχες οφειλές υπάρχουν και  στους υπόλοιπους υπό κατάργηση δήμους. Οι οφειλές αυτές στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι λογιστικοποιημένες, καθώς δεν είναι τιμολόγια που καταχωρούνται στο λογιστικό σύστημα και υπάρχει ανησυχία για την καταβολή τους από τους νέους δήμους.
Επιζητούμε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς τους εργαζομένους από το νυν Δήμο Σερβίων-Βελβεντού και από τα νομικά του πρόσωπα (και από τους νυν δήμους και τα ΝΠΔΔ αυτών) πριν την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.   

5.Με το Ν.4600/2019 καθορίζεται ότι μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών θα πρέπει να δημιουργηθούν οι νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας.  Ευελπιστούμε ότι οι νέοι Ο.Ε.Υ., που θα καταρτιστούν με ευθύνη των δημοτικών αρχών, θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες δημόσιας διοίκησης και θα είναι εναρμονισμένοι με τη νομοθεσία.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα ληφθεί υπόψη στον καταρτισμό των νέων ΟΕΥ η γνώμη των Συλλόγων Εργαζομένων. Δυστυχώς επίσης, ο δήμος μας (και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό συμβαίνει και στους άλλους υπό κατάργηση δήμους)  λειτουργεί με αναπληρωτές προϊσταμένους τμημάτων από την ίδρυσή του και η θητεία των προϊσταμένων διευθύνσεων έχει υπερβεί κατά πολύ την πενταετία από την πλήρωσή τους με προκήρυξη. Οι εργαζόμενοι, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε εκφράσει πολλές φορές την ανάγκη να περιοριστεί το φαινόμενο των αναπληρωτών προϊσταμένων των οποίων η προσωρινότητα διαρκεί τελικά για πολλά χρόνια.  
Επιζητούμε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα δημιουργίας των ΟΕΥ των νέων δήμων όπως ορίζονται στο Ν.4600/2019 και να προκηρυχθούν άμεσα, με την δημιουργία των ΟΕΥ, οι θέσεις ευθύνης (προϊστάμενοι τμημάτων και διευθύνσεων) ώστε να μην παραταθεί το απαράδεκτο καθεστώς των εσαεί αναπληρωτών-«προσωρινών» προϊσταμένων.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την προσοχή σας και ευελπιστούμε η νέα περιπέτεια του Ν. 4600/2019 να μην προκαλέσει και άλλα προβλήματα στους ήδη επιβαρυμένους εργαζόμενους των δήμων.


Για τον Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ιωσήφ Μιχαηλίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια: