Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Ετήσιος προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης

Με το άρθρο 51 του Ν. 4622/2019 καθορίζεται ο ετήσιος στρατηγικός προγραμματισμός προσλήψεων κάθε είδους τακτικού και εποχικού προσωπικού φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.  Από τις αρχές του 2020 δεν θα εγκρίνεται καμία πρόσληψη τακτικού προσωπικού από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 16 του ν. 4440/2016, χωρίς προηγούμενη ανάρτηση της οικείας κενής θέσης στο Ψηφιακό Οργανόγραμμα του άρθρου αυτού. Για τους Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού προβλέπεται χωριστό ετήσιο αίτημα. Τα αιτήματα θα συνοδεύονται από συνοπτική έκθεση που περιλαμβάνει την αναγκαία τεκμηρίωση, τον αριθμό των κενών θέσεων, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προσλήψεων και στην περίπτωση εποχικού προσωπικού τη χρονική διάρκεια απασχόλησής του, και τέλος το ύψος και τον τρόπο κάλυψης της προκαλούμενης δαπάνης για το έτος πρόσληψης, αλλά και για κάθε επόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για τακτικό προσωπικό, όπως και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Αφού ληφθούν υπόψη τα αιτήματα, το αρμόδιο για θέματα δημόσιας διοίκησης υπουργείο, και σε εναρμόνιση με τις στρατηγικές προτεραιότητες για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, διαμορφώνει τον ετήσιο προγραμματισμό για τις προσλήψεις του επόμενου έτους. Το σχέδιο αποστέλλεται μέχρι το τέλος Ιουλίου στην Προεδρία της Κυβέρνησης και εγκρίνεται από το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο μηνός Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο έγκρισης του ενοποιημένου προγράμματος κυβερνητικής πολιτικής. Η δυνατότητα προσλήψεις τακτικού και εποχικού προσωπικού, που δεν έχουν ενταχθεί στον ετήσιο προγραμματισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εγκρίνονται κατ΄ εξαίρεση από ειδική επιτροπή που συστήνεται για τον λόγο αυτόν από τον αρμόδιο για θέματα δημόσιας διοίκησης Υπουργό και τον αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού Υπουργό, εφόσον έχουν όλως έκτακτο και κατεπείγοντα χαρακτήρα, υπάρχουν οι διαθέσιμες πιστώσεις και συνοδεύονται από ειδικά αιτιολογημένο αίτημα του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 117 ειδικά για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του έτους 2020 εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 1 έως 7 του ν. 4590/2019 (Α΄ 17), ως ίσχυσαν πριν από την τροποποίησή τους με τον παρόντα νόμο.

Το άρθρο 4 του ν. 4590/2019 για το  Ετήσιο σχέδιο προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού  καταργείται με την παρ. 32 του άρθρου 119 του νόμου.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: