Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο ΥΠΕΣ για την κανονική άδεια των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται επιπλέον κανονική άδεια για τους εργαζομένους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, που εργάστηκαν από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.
Επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητά για τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας για την  φύλαξη τέκνων, οι ημέρες κανονικής τους άδειας που συνυπολογίστηκε στην αναλογία (3 προς 1) κατά την περίοδο της παύσης εργασίας, επίσης να προβλεφθούν ως επιπρόσθετη κανονική άδεια για το τρέχον έτος.

H επιστολή
«Κύριοι Υπουργοί,
Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. πρωτ.: 201/4-4-2020 εγγράφου μας που αφορά στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού επανερχόμαστε και επισημαίνουμε τα εξής:
Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Σταθμών υποχρεώθηκαν σε εργασία την χρονική περίοδο από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, σύμφωνα και με την υπ΄ αριθμ. Εγκυκλίου: 69/15-4-2020 παρότι ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 4249/5-12-2017-άρθρο 7, παρ.3) προβλέπει παύσεις εργασίας για το χρονικό αυτό διάστημα.
Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν δικαιούνται κανονικής άδειας κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου λόγω παύσεων εργασίας παρά μόνο δέκα (10) ημερών, τις οποίες μπορούν να κάνουν χρήση εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189/20-3-2020).
Είναι εμφανές πως οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν την περίοδο που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις έχουν παύσεις εργασίας και την ίδια στιγμή για το λόγο αυτό, δεν δικαιούνται κανονική άδεια.
Με δεδομένο πως η συνεισφορά τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων ιδιαίτερα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι καθοριστική και πολύτιμη και προκειμένου διασφαλιστούν ταυτόχρονα τα εργασιακά τους δικαιώματα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι ημέρες που εργάστηκαν κατά την περίοδο της παύσης εργασίας των εορτών του Πάσχα ( Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά) να δοθούν ως επιπλέον κανονική άδεια.
Επίσης για τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας για την  φύλαξη τέκνων οι ημέρες κανονικής τους άδειας που συνυπολογίστηκε στην αναλογία (3 προς 1) κατά την περίοδο της παύσης εργασίας επίσης να προβλεφθούν ως επιπρόσθετη κανονική άδεια για το τρέχον  έτος 2020.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκέψη ή ανοχή για απλήρωτη εργασία αφού οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εργάστηκαν κατά τη περίοδο που σύμφωνα με τον πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ισχύουν παύσεις εργασίας.
Θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει άμεσα αποδεκτό το δίκαιο αίτημά μας και να προβείτε άμεσα σε  νομοθετική παρέμβαση.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
  Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας
Νίκος Τράκας                                       Βασίλης Πετρόπουλος

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: