Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΡΟΣ κ. ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΩΝ

 

Αθήνα, 10 Μαρτίου 2023

Αριθμ. πρωτ.: 101



Προς:

  1. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Μάκη Βορίδη

Βασ. Σοφίας 15

10674 - Αθήνα

  1. Υπουργείο Εσωτερικών

Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου

Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης

Διεύθυνση Προσωπικού Τ.Α.

Σταδίου 27

101 83 - Αθήνα



Κύριε Υπουργέ,

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ.: 417/23/6/2022 έγγραφό μας προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου σας, (αριθμ. πρωτ.: 41602/2022), επισημαίναμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μερίδα Δήμων σχετικά με την παροχή γάλακτος που αποτελεί ρητή υποχρέωση στο πλαίσιο της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων.

Σας καταγγείλαμε αρμοδίως πως ορισμένες Διοικήσεις Δήμων ενώ θα έπρεπε να είναι υπόλογοι για το γεγονός πως αδιαφορούν σκοπίμως να αποδώσουν σε είδος την ημερήσια παροχή γάλατος αποφεύγουν να αποτιμήσουν και να καταβάλουν την παροχή γάλατος που δεν αποδόθηκε σε χρήμα αποσκοπώντας ουσιαστικά στην αποφυγή της δαπάνης.

Διατυπώσαμε με σαφήνεια πως, άποψη της Ομοσπονδίας είναι ότι η παροχή γάλατος στους δικαιούχους εργαζόμενους, χορηγείται αποκλειστικά ως Μέσο Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και εφόσον δεν έχει χορηγηθεί σε είδος τα προηγούμενα έτη, αποτιμάται σε χρήμα όπως ορίζουν ρητά οι διατάξεις του άρθρου 60, «Μέσα Ατομικής Προστασίας και Μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.», του Ν.4735/2020 (Φ.Ε.Κ. 197 Α΄).

Διαπιστώνουμε εννέα (9) μήνες μετά το σχετικό έγγραφό μας πως καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει καμία απάντηση δεν λάβαμε.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με την στάση του αυτή συντάσσεται και παθητικά επιτρέπει σε αιρετούς να υπεκφεύγουν της υποχρέωσης τους αφού σε κάθε περίπτωση η μη παροχή γάλακτος δεν επιφέρει σε αυτούς την παραμικρή συνέπεια.

Η στάση δε αυτή οδηγεί σε πολύχρονες πολλές φορές δικαστικές διενέξεις που τελικά θα αποβούν σε βάρος των Δήμων και με επιπρόσθετη για αυτούς οικονομική επιβάρυνση.

Εάν στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών επίσης είναι οι δικαστικές πολύχρονες διεκδικήσεις σε όφελος των Δικηγορικών Γραφείων που επωφελούνται της απαράδεκτης κατάστασης είναι επίσης χρήσιμο να διαπιστωθεί!!!

Ζητάμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργείου σας και την άμεση επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί όπως τονίζουμε σε μερίδα Δήμων αφού σε άλλους ήδη χωρίς διενέξεις και συγκρούσεις έχει διεκπεραιωθεί.


Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


Νίκος Τράκας Γιάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: