Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αντάρτες του γλυκού νερού

Σε κρίσιμες μνημονιακές ψηφοφορίες πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν πει βαριές κουβέντες απειλώντας να καταψηφίσουν, αλλά ο … φόβος της ανατροπής της κυβέρνησης τους έκανε να επιστρέψουν στο κομματικό μαντρί

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Κάθε φορά πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία με σκληρά μνημονιακά μέτρα, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση και καλούνται να τα εγκρίνουν, βιώνουν στιγμές έντονου αναβρασμού και αναταραχής, προκαλώντας την αγωνία και τον εκνευρισμό των ηγεσιών τους.

Ακολουθούν πιέσεις, υποσχέσεις, απειλές, αλληλοεκβιασμοί… και στο τέλος η κατάσταση συνήθως εκτονώνεται, παραπέμποντας στο διάσημο έργο του Σέξπιρ «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι».

Προφανώς, ο φόβος της διαγραφής από το κομματικό μαντρί και, πολύ περισσότερο, ο μπαμπούλας της πτώσης της κυβέρνησης, συνοδεία του στίγματος του «αποστάτη», διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τους δυνάμει αντάρτες που ανακρούουν πρύμναν.

Είναι άφθονα τα παραδείγματα των πρόσφατων χρόνων με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., οι οποίοι μέχρι το παρά πέντε δηλώνουν ανένδοτοι και αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις απειλές τους, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις, όμως τρέπονται σε φυγή και οδηγούνται σε στροφή 180 μοιρών την ώρα της ψηφοφορίας, φωνάζοντας αντί του «όχι» «ναι σε όλα».

Ηρωες για… λίγο



Το… «γαλακτοκομικό αντάρτικο» των ημερών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση και δίνει καλή αφορμή για μια αναδρομή σε ανάλογα περιστατικά κοινοβουλευτικών ανδρών και γυναικών που βγαίνουν στα κεραμίδια και λίαν συντόμως επανέρχονται στην τάξη, θεωρώντας ωστόσο ότι για το εκλογικό τους κοινό έχουν δώσει έναν ηρωικό αγώνα.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής είναι ίσως ο πιο «θορυβώδης» από τους υπόλοιπους συναδέλφους του στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και συνήθης ύποπτος για διαφωνίες και φωνασκίες που καταλήγουν να είναι «τουφεκιές στον αέρα». Πανομοιότυπη στάση με αυτή που τηρεί για το φρέσκο γάλα είχε κρατήσει το καλοκαίρι για τους πλειστηριασμούς ακινήτων αλλά και το φθινόπωρο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων για τους αγρότες.

Μάλιστα, οι φράσεις που χρησιμοποιεί δημιουργούν ντόρο, δίνοντας την εντύπωση αμετάκλητης απόφασης. «Δεν την ψηφίζω τη ρύθμιση. Δεν δίνω λευκή επιταγή. Να πέσει η κυβέρνηση και να πάει στην ευχή της Παναγίας», είχε δηλώσει για τους πλειστηριασμούς, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει: «Κάποιοι, ενώ παριστάνουν τα κοκόρια, κατά βάθος είναι… όρνιθες γιατί στο τέλος γνωρίζουν καλά ότι θα ψηφίσουν». «Παρ’ ότι στο χωριό μου είχα πολλά κοκόρια και κότες, ούτε κόκορας νιώθω ούτε κότα», είχε απαντήσει ο βουλευτής στην άτυπη κοκορομαχία.

Με την καταψήφιση κυβερνητικής διάταξης έχει φλερτάρει ο βουλευτής Εβρου Γιώργος Ντόλιος. Λίγο έλειψε να το κάνει πράξη στο θέμα των πλειστηριασμών, όταν ορθά κοφτά είχε τονίσει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» τον Νοέμβριο του 2013 ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει ένα τέτοιο μέτρο. Αναθεώρησε όμως αργότερα, κρίνοντας ότι τον κάλυπτε η τροποποιημένη εκδοχή που έφτασε στην Ολομέλεια.

Αντιφατική ήταν η τακτική του Κώστα Σκανδαλίδη το 2012, ο οποίος, ενώ απείχε από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αποτελούν «πλήρη αντιστροφή των προεκλογικών λόγων του ΠΑΣΟΚ και κατάφωρη παραβίαση της προγραμματικής συμφωνίας», κατόπιν ενέκρινε τον προϋπολογισμό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Αν και γενικά τυπικός και συμμορφωμένος με την κομματική γραμμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, με το βλέμμα στραμμένο στη μεγάλη δεξαμενή του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όπου και προέρχεται, καταψήφισε τον Ιούλιο το άρθρο για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Πάντως, δεν διαγράφηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έκανε την εξαίρεση για τον στενό του συνεργάτη.

Στους «διαμαρτυρόμενους» της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας συγκαταλέγονται οι Θάνος Μωραΐτης και Νίκος Σηφουνάκης, αμφότεροι παπανδρεϊκοί. Ο μεν πρώτος εξαπολύει μύδρους κατά του Μαξίμου και της Ν.Δ., ποντάροντας στα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, συντηρώντας ταυτόχρονα μέτωπο και με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο δε κ. Σηφουνάκης έχει προειδοποιήσει με αντάρτικο λόγω «Καλλικράτη», ζητώντας επιτακτικά το σπάσιμο των δήμων της Λέσβου.

Γνωστοί στο πανελλήνιο για τις παλινωδίες σχετικά με τη στάση τους είχαν γίνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θωμάς Ρομπόπουλος, που τελικά παραιτήθηκε, και ο βουλευτής Κοζάνης, Αλέκος Φωτιάδης, ο οποίος, παρά τις κατηγορηματικές αντιρρήσεις του για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, υπέκυψε και ενέκρινε το μεσοπρόθεσμο.

Αντάρτες με περγαμηνές ή μένοντας μόνο στα λόγια έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν, μεταξύ άλλων, οι Γιάννης Κουτσούκος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Απόστολος Κακλαμάνης, Αντζελα Γκερέκου, Χρύσα Αράπογλου για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θεσσαλονίκης και οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Νίκος Ζωίδης για την αλλαγή του συντελεστή φορολόγησης των νησιωτικών περιοχών.

Απρόβλεπτος εμφανίζεται ενίοτε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κινείται με την αυτονομία που του παρέχει η ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού. Εχει διαφωνήσει εμπράκτως με τη δικομματική, καταψηφίζοντας το άρθρο για την ψηφιακή τηλεόραση, ενώ κρατά κλειστά χαρτιά για τη νέα συμφωνία με την τρόικα, αν προηγουμένως δεν λάβει γνώση των λεπτομερειών και ιδίως των όσων προβλέπει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Βαρύγδουπες δηλώσεις με εμφανή θεατρικά στοιχεία που είναι ώς σήμερα αξιομνημόνευτες έχουν κάνει ο Χρήστος Μαγκούφης, που είχε τονίσει πριν από μια ψηφοφορία ότι προτιμά «τη φτώχεια από τον εξευτελισμό και τη σκλαβιά», ο Γιάννης Αμοιρίδης που είχε πει ότι «πρέπει να δούμε και την ψυχή μας» και ο Γιάννης Βούρος, ο οποίος επιχειρώντας να στείλει τελεσίγραφο στον τότε υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο είχε αναφέρει: «Τα ψέματα τελειώσανε και τα κεράκια λιώσανε».
 http://www.efsyn.gr/?p=184449

Δεν υπάρχουν σχόλια: