Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών κατά το χρονικό διάστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Εκδόθηκε η εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. εγκ.14/24722/03.04.2019 με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για τα θέµατα σχετικά µε υπηρεσιακές µεταβολές και προσλήψεις προσωπικού κατά το χρονικό διάστηµα που προηγείται και έπεται των περιφερειακών και δηµοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 3870/2010 (Α' 138), όπως έχει τροποποιηθεί με τα άρθρ. 78 του ν.4257/2014 (Α' 93) και 82 του ν. 4604/2019 (Α' 50), οι διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2190/1994 (Α'28), το οποίο ρυθμίζει τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές κατά τις προεκλογικές περιόδους, ισχύουν για το χρονικό διάστημα του ενός μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων.

Ως εκ τούτου, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν στο διορισμό ή την πρόσληψη, καθώς και στην οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των φορέων της Αυτοδιοίκησης, για το χρονικό διάστημα του ενός (1) μηνός που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των αιρετών οργάνων, ήτοι την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Κατόπιν των ανωτέρω, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την 26η Μαΐου 2019, επισημαίνεται ότι, από τις 26/4/2019, οι Δήμοι, τα Ιδρύματα, τα ΝΠΔΔ οι Σύνδεσμοι, τα ΝΠΙΔ των ΟΤΑ α' βαθμού, η ΚΕΔΕ και οι ΠΕΔ δεν θα προωθούν αιτήματα που αφορούν σε διορισμούς ή προσλήψεις προσωπικού πάσης φύσεως, καθώς και αιτήματα που αφορούν σε υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς ΟΤΑ α' και β' Βαθμού.
Οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης, διορισμού ή υπηρεσιακής μεταβολής που είχε ήδη κινηθεί πριν τις 26/4/2019, διακόπτεται, δηλαδή αναστέλλεται προσωρινά και συνεχίζεται αμέσως μετά την εγκατάσταση των νέων αιρετών οργάνων.

Με την ανωτέρω εγκύκλιο διευκρινίζονται οι περιπτώσεις που συνιστούν υπηρεσιακές μεταβολές και οι εξαιρέσεις από την αναστολή των προσλήψεων
Τέλος, επισημαίνεται ότι εφόσον, οι φορείς αντιμετωπίζουν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες που απαιτούν την πρόσληψη προσωπικού που δεν εμπίπτει στις εξαιρούμενες περιπτώσεις, μπορούν να αιτούνται τη σύμφωνη γνώμη για την κατ' εξαίρεση πρόσληψή του από την Ειδική Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικράτειας που προβλέπεται στις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 28 του ν.2190/1994, όπως ισχύει. Για το σκοπό αυτό, οι φορείς θα απευθύνονται απευθείας στην Επιτροπή, με σχετικό αίτημα στο οποίο θα αιτιολογούνται πλήρως οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του συγκεκριμένου προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: