Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΥΠΕΣ: Προανήγγειλε μείωση αριθμού συμβασιούχων κατά 9.000-Στο στόχαστρο καθαριότητα, σίτιση, φυλαξη

ΠΗΓΗ

(Σχόλιο: έχουμε την 2η μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών- πληθυσμού στην Ευρώπη. Είναι "λογικό"  λοιπόν να προκηρύσσονται θέσεις "ειδικών φρουρών" (ουσιαστικά αστυνομικοί με ελάχιστη εκπαίδευση) παρά να καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό ανάγκες παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης κ.ο.κ. ). Προφανώς για τις βλάβες, την προσχολική αγωγή, την νοσηλεία θα φροντίζουν ειδικοί φρουροί.


Την άμεση μείωση του αριθμού των συμβασιούχων σε φορείς του δημοσίου αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με προτεραιότητα καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος αφού πρώτα ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί κατά κατά 9.000 ανθρώπους και έχου φτάσει τους 57.000, οι συμβασιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες στην συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει ώστε να «τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 συμβασιούχων που έχουμε με τους Θεσμούς».
Συγκεκριμένα σημείωσε:
«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να το νομοθετήσει αυτό, να το φέρει στη Βουλή για νομοθέτηση. Θα υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός όχι μόνο των τακτικών προσλήψεων, όπου έχουμε ζητήσει ήδη απ’ όλα τα υπουργεία και όλους τους δημόσιους φορείς τον προγραμματισμό, ποιες είναι οι ανάγκες τους ώστε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών να δουμε τι δυνατότητες υπάρχουν και τι θα προγραμματίσουμε να κάνουμε, με βάση τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Το ίδιο ακριβώς πράγμα θα γίνεται και με το έκτακτο προσωπικό. Διότι πίσω από τη λέξη έκτακτο προσωπικό συνήθως σε αυτή τη χώρα κρυβόντουσαν οι πελατειακές λογικές. Λοιπόν, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και για το έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξαναξεφύγουμε. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο, ότι σε επόμενους μήνες, καθώς θα δοθούν οι στατιστικές του Ιουλίου και του Αυγούστου, θα πρέπει να περιμένετε μια δραματική αποκλιμάκωση του αριθμού που σας είπα. Θέλω να είμαι πάρα πολύ δίκαιος. Θα φύγουν από τη μέση καταρχήν οι πολλές χιλιάδες αναπληρωτές των σχολείων, οι οποίοι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν έχουν σύμβαση. Ξαναπροσλαβάνονται από τον Σεπτέμβριο, αλλά από τον Σεπτέμβριο θα ξαναγυρίσουμε σε μεγάλους αριθμούς καθώς θα ξαναπροσληφθούν οι άνθρωποι για να πάνε να εργαστούν στα σχολεία τους. Άρα θα πρέπει να ισορροπήσουμε  και να τηρήσουμε τη συμφωνία και τον αριθμό 48.000 που έχουμε με τους Θεσμούς»….
Ερώτηση: Έχω πολλά ερωτήματα γιατί αυτό που είπατε πριν μου έκανε εντύπωση, ότι είναι 9.000 άνθρωποι η υπέρβαση των εκτάκτων. Από τις 48.000 πήγαμε στις 57.000. Έχετε εικόνα που είναι αυτοί; Σε ποιες Υπηρεσίες;
Aπάντηση: Σε πολλές Υπηρεσίες. Πρόκειται για συμβασιούχους διαφόρων κλάδων που αφορούν τα πάντα: καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, πραγματικές έκτακτες ανάγκες κ.λπ. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που ήταν προγραμματισμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες δεν γίνονταν. Αυτό είχε παρατηρηθεί και στον χώρο της υγείας, που προτιμήθηκε να προσληφθούν επικουρικοί γιατροί συμβασιούχοι, παρά μόνιμο προσωπικό.  Θα μελετήσω πλήρως αυτή την κατάσταση και θα δώσουμε τα στοιχεία, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, δεν πρέπει κανείς να έχει καμία αμφιβολία σε αυτό, αλλά δεσμευόμαστε ότι θα μπει τάξη σε αυτό το θέμα. Εμείς θα τηρήσουμε τις συμβάσεις, θέλω να είμαι ξεκάθαρος και προς τους εργαζόμενους, δεν θέλουμε να φερθούμε με άδικο τρόπο αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπει ένας προγραμματισμός και θα μπει προγραμματισμός και στο έκτακτο προσωπικό προκειμένου να μην ξανασυμβούν τέτοιου είδους πολιτικές, οι οποίες σε τελική ανάλυση, είναι σε βάρος της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα με ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ επικαλούμενο επίσημα στοιχεία:
Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr τα μηνιαία στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα (τακτικό και έκτακτο) για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνάει τον Ιούνιο τις 57.000 και παρατηρείται, τον συγκεκριμένο μήνα, αύξηση κατά 5.155 προσλήψεις σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47. 584, ενώ στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία .
Στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας, η ανάρτηση των προαναφερόμενων στοιχείων κάθε μήνα αποτελεί υποχρέωση της χώρας, ενέργεια η οποία εσκεμμένα παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: