Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2019
                                                                                 Αριθμ. Πρωτ.: 476


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Με αιφνίδια άτυπη προφορική Ανακοίνωση, συνάδελφοι εργαζόμενοι Ι.Δ.Ο.Χ. (Ε.Σ.Π.Α.) που εργάζονται στις Δομές των Παιδικών Σταθμών Αγρινίου (Μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου), ενημερώθηκαν ότι από τους συνολικά 31 εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί, θα απασχοληθούν μόνο οι 19, με το πρόσχημα της έλλειψης χρηματοδότησης. Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ΚΟΙ.ΠΑ., χωρίς καμία άλλη συζήτηση ή ενημέρωση προηγουμένως, ανακοίνωσε ουσιαστικά ότι ο Δήμος Αγρινίου θα απολύσει 12 εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που απασχολούνται μέσω του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το σχολικό έτος 2019-2020.
Είναι αξιοσημείωτο  ότι,  στις δομές που υπάγονται στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α., την ειδικά αιτιολογημένη απόφαση για την ανανέωση ή μη της σύμβασης λαμβάνει αντίστοιχα το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου, κατόπιν έγκρισης του Δημοτικού Συμβουλίου του οικείου Ο.Τ.Α. Συνεπώς, η καταγγελία του Σωματείου ότι αναρμόδια ο Πρόεδρος της ΚΟΙ.Π.Α. αναφέρεται και μάλιστα προφορικά, σε ανανέωση ή μη συμβάσεων ευσταθεί. Επίσης, αφού δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία είναι απαράδεκτο να προτρέπονται οι συνάδελφοι να εγγραφούν στα Μητρώα Ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.; Ακόμη, είναι απορίας άξιο  πόθεν προκύπτει ότι δεν φτάνει η όποια χρηματοδότηση για την μισθοδοσία των εργαζομένων Ι.Δ.Ο.Χ. (Ε.Σ.Π.Α.).
Εξάλλου, οι διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 114 του Ν.4623/2019 προβλέπουν: «οι Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα, εφόσον η χρηματοδότηση της Δράσης (Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής) δεν επαρκεί για την κάλυψη  των δαπανών  μισθοδοσίας και  ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού τους, που απασχολείται σε αυτή με συμβάσεις  εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τους ετήσιους κύκλους 2016-2017, 2017-2018,2018-2019 και 2019-2020,  καλύπτουν τις δαπάνες αυτές από κάθε είδους τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα τους».
 Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά  για το μέλλον των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αγρινίου αλλά και για τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας του ΚΟΙ.ΠΑ.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων σε αυτόν τον αγώνα για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και καλεί την Διοίκηση του Δήμου να ανακαλέσει κάθε ενέργεια για απολύσεις εργαζομένων του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».
Δηλώνουμε απερίφραστα στην Διοίκηση του Δήμου  Αγρινίου ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει καμία απόλυση εργαζομένου και θα μας βρουν μπροστά τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και κατάργησης του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Παιδικών Σταθμών.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Ο Πρόεδρος                                                                             Ο Γεν. Γραμματέας

Νίκος Τράκας                                                                         Βασίλης Πετρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: