Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ.

ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ & ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ...
Συνάδελφοι, μετά από πολλά ερωτήματα που αφορούν στην άδεια ειδικού σκοπού και στην χορήγηση μειωμένου ωραρίου εργασίας έως 25% ανάλογα με την παρακολούθηση του παιδιού στο σχολείο, σας ενημερώνω πως μετά και από επικοινωνία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ισχύουν τα εξής:
1. Σε περίπτωση που το παιδί συμμετέχει σε τάξη με λιγότερα
από 15 παιδιά η παρακολούθηση είναι καθημερινή οπότε ο
εργαζόμενος δεν έχει δικαίωμα άδειας ειδικού σκοπού.

2. Όταν το παιδί πηγαίνει καθημερινά σχολείο που ΔΕΝ έχει
"ολοήμερη" λειτουργία τότε ο εργαζόμενος γονέας έχει την
δυνατότητα να λάβει καθημερινά έως και 25% μειωμένο
ωράριο.
3. Όταν το παιδί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ΔΕΝ πηγαίνει
καθημερινά στο σχολείο αλλά μέρα παρά μέρα, ο
εργαζόμενος γονέας δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού
για τις ημέρες που το παιδί ΔΕΝ πηγαίνει στο σχολείο.
4. Για τις ημέρες που το παιδί μένει στο σπίτι λόγω μη
λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας που παρακολουθεί,
ο εργαζόμενος δουλεύει κανονικά και εντάσσεται στο
δυναμικό του Δήμου.
5. Για τις ημέρες αυτές που ο εργαζόμενος δουλεύει, εάν η
εκπαιδευτική μονάδα που παρακολουθεί το παιδί ΔΕΝ έχει
«ολοήμερη» λειτουργία τότε ο εργαζόμενος μπορεί
συνδυαστικά να αιτηθεί μειωμένο ωράριο έως και 25%
προκειμένου να παραλαμβάνει το παιδί από το σχολείο.
Στις περιπτώσεις αυτές υποχρεωτικά εντάσσεται στην
πρώτη πρωινή βάρδια εργασίας.

από Γιάννη Τσούνη , αν. γραμματέας ΠΟΕ-ΟΤΑ

Εκδόθηκε η εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/116/10486/26.05.2020 με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου, τη χορήγηση ειδικών αδειών στο προσωπικό και την αναστολή προθεσμιών διοικητικής προσφυγής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:
-Αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα, 1/6/2020, παύει η εκ περιτροπής εργασία και πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην Υπηρεσία θα ανέρχεται στο 100%. Στους υπαλλήλους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα λόγω αδειών και ειδικών αδειών λόγω covid19
-Η επαναφορά στο 100% της αυτοπρόσωπης παρουσίας των υπαλλήλων του Δημοσίου στην Υπηρεσία τους θα πραγματοποιηθεί τηρουμένων των προϋποθέσεων διασφάλισης των κανόνων προστασίας της υγείας, ιδίως της αποστάσεως μεταξύ των εργαζομένων τουλάχιστον 1,5 μέτρου.
-Eίναι επιτρεπτή, όπου απαιτείται, η διατήρηση του καταμερισμού της προσέλευσης των υπαλλήλων σε τρία διακριτά ωράρια προσέλευσης (7.00- 8.00 και 9.00 π.μ.). Στις περιπτώσεις που οι υπάλληλοι προσέρχονται στην Υπηρεσία είτε με ιδιωτικής χρήσεως μέσο μεταφοράς είτε με τα πόδια, εξυπακούεται ότι δύνανται να διατηρήσουν το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης που έχουν δηλώσει σύμφωνα με τις πάγιες κείμενες διατάξεις.
-Το εξυπηρετούμενο κοινό – οι πολίτες θα προσέρχονται στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά, διατηρουμένων σε ισχύ των όσων μέχρι στιγμής ισχύουν σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
-Η αρμόδια Υπηρεσία Προσωπικού θα καταρτίζει πλάνο εργασιών κατά τα ανωτέρω και εφόσον βέβαια αυτό απαιτείται προκειμένου να ελέγχεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
-Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού θα συνεχίζουν να ενημερώνουν την ειδική εφαρμογή του Παρουσιολογίου για τον COVID 19.

Όσον αφορά την ειδική άδεια απουσίας ομάδων αυξημένου κινδύνου επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
-οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να δικαιούνται, εφόσον την αιτηθούν, ειδική άδεια απουσίας σύμφωνα με τα σχετικώς διαλαμβανόμενα στη ενότητα Α΄ της εγκυκλίου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/115/9670/18.5.2020 του ΥΠ.ΕΣ. Οι εν λόγω υπάλληλοι περιλαμβάνονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία και περιλαμβάνονται στο πλάνο εργασιών εκάστης Υπηρεσίας.
-Σε ό, τι αφορά τους υπαλλήλους, στους οποίους δεν χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους, είναι δυνατόν να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία.

Όσον αφορά την ειδική άδεια απουσίας για τη φροντίδα τέκνων διευκρινίζονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
-λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, οι γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.
-Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, διευκρινίζεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020. Σε περίπτωση χρήσης αυτής της διευκόλυνσης, ο υπάλληλος γονέας θα παρέχει την εργασία του σε βάρδια συμβατή με το ωρολόγιο πρόγραμμα του τέκνου, ώστε να εξασφαλίζεται η φροντίδα του.
Εφόσον δε, η κατά τα ανωτέρω ποσοστιαία μείωση του ωραρίου απασχόλησης δεν επαρκεί για την παραλαβή του ανήλικου τέκνου από τους βρεφονηπιακούς/ παιδικούς σταθμούς και τις οικείες σχολικές μονάδες λόγω μη λειτουργίας του «ολοήμερου», είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.
- Σε γονείς τέκνων που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χορηγείται κατ’ αρχάς η διευκόλυνση της παροχής εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας μέχρι και 25% ημερησίως σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση και κατ’ εξαίρεση η άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες και εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις της οικείας διάταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: