Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού

Πρόσθετα μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού 

Εκδόθηκε η εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/113/9246/29.04.2020 με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενόψει της άρσης των πρώτων περιορισμών της 4ης Μαΐου 2020.

Μεταξύ των διευκρινίσεων τονίζονται τα εξής σημαντικά:

Α. Λειτουργία Δημοσίων Υπηρεσιών
Οι υπηρεσίες προσωπικού σε εβδομαδιαία βάση θα προγραμματίζουν την εκ περιτροπής παρεχόμενη εργασία εκ μέρους των υπαλλήλων, αρχής γενομένης από την εβδομάδα 4-8/5/2020.

Δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια είτε βάσει παγίων διατάξεων ή βάσει των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι εν λόγω άδειες είναι ακόμα σε ισχύ και δεν επηρεάζονται επί του παρόντος από τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Το ποσοστό των υπαλλήλων που θα παρέχει εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία στην Υπηρεσία θα είναι ανάλογο των διαθεσίμων υλικοτεχνικών πόρων και της υπάρχουσας χωροταξικής διαθεσιμότητας λαμβανομένων υπόψη των γενικών οδηγιών πρόληψης, ήτοι την υποχρεωτική τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ των συνυπαρχόντων προσώπων στον ίδιο χώρο εργασίας (εν προκειμένω σε κάθε γραφείο).

Η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην υπηρεσία θα πρέπει να κυμαίνεται από 30% και να μην ξεπερνά το 40% των δυνάμενων να παρέχουν εργασία εκ περιτροπής με αυτοπρόσωπη παρουσία, υπολογιζομένου του ποσοστού αυτού σε επίπεδο Διεύθυνσης ή Γενικής Διεύθυνσης ώστε να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της Διεύθυνσης ή της Γενικής Διεύθυνσης, αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Οι υπάλληλοι που συνολικά θα προσέρχονται στον φορέα σε εβδομαδιαία βάση θα κληθούν κατ΄ εξαίρεση να προσέρχονται σε τρία ωράρια εργασίας και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00. Η τήρηση του ωραρίου αυτού δύναται να αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των υπαλλήλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγείται η ισομερής κατανομή των υπαλλήλων στις τρεις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. H εν λόγω διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης και στην αντίστοιχη ώρα αποχώρησης δεν αφορά σε υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες.

Β. Άδεια ειδικού Σκοπού
Παρέχονται διευκρινίσεις για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού όταν ο/η σύζυγος δεν εργάζεται, καθώς και όταν απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα.

Γ. Ολοκλήρωση αποσπάσεων- μετατάξεων
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση των ενεργειών απόσπασης ή μετάταξης, επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται παράταση για τις προβλεπόμενες αποκλειστικές προθεσμίες του άρθρου 79 του ν. 4674/2020. Ως εκ τούτου και δεδομένου ήδη του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τους προηγούμενους κύκλους κινητικότητας, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν κατά προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Δ. Ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας διορισθέντων υπαλλήλων
Επισημαίνεται ότι σχετικά με την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας διορισθέντων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού, για λόγους ανωτέρας βίας, όπως είναι οι παρόντες λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού θα σταθμίσουν κάθε επικαλούμενο από τους διοριστέους λόγο και θα προβούν σε κάθε απαιτούμενη περαιτέρω ενέργεια για τη διασφάλιση της δημοσίας υγείας αλλά και της υγείας των ιδίων.
Συναφώς, στην εγκύκλιο υπενθυμίζονται οι διατάξεις του άρθρου 17 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης έως και έξι μηνών για την ορκωμοσία και την ανάληψη υπηρεσίας.

Επισημαίνουμε ότι για τους ΟΤΑ ισχύει το άρθρο 24 Ν.3584/07 σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης έως και δύο μηνών για την ορκωμοσία και την ανάληψη υπηρεσίας.

Ε. Βεβαιώσεις Κίνησης - Παρουσιολόγιο COVID 19
Διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται πλέον η χορήγηση βεβαιώσεων κίνησης για μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας.
Ωστόσο και μόνο εφόσον απαιτείται η χρήση πλωτού μέσου για την μετάβαση στο χώρο εργασίας και ακολούθως για την επιστροφή ή όπου απαιτείται η μετάβαση για εργασία σε άλλο νομό, οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση κίνησης, η οποία θα εκδίδεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις προηγούμενες σχετικές εγκύκλιες οδηγίες.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι συνεχίζεται η υποχρέωση των φορέων για τη συμπλήρωση επί καθημερινής βάσεως του Παρουσιολογίου COVID 19 (σχετική η εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189/20.3.2020 του ΥΠ.ΕΣ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: