Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας

 Kαθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας

 

Με το άρθρο 35 του Ν.4704/20 θεσπίστηκε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης οικογενειών, για την παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με στόχο την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενίσχυση της παιδικής προστασίας.

 

Στην παρ.6 του άρθρου 35 του Ν.4704/20 ορίζεται ότι:

“Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών καθορίζονται: α) τα εισοδηματικά όρια για την ένταξη στο Πρόγραμμα και κάθε άλλη προϋπόθεση που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, β) το ποσό της ενίσχυσης, γ) τα κριτήρια, δ) τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ε) η διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων και των δομών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στ) οι διαδικασίες υλοποίησης, χρηματοδότησης, διαχείρισης, ελέγχου και επιβολής κυρώσεων και εν γένει παρακολούθησης του ως άνω προγράμματος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.”

 

Κατ’ εξουσιοδότηση της ανωτέρω διάταξης εκδόθηκε η ΚΥΑ Δ11/οικ. 32940/1376/14.08.2020 (ΦΕΚ 3538/26.08.2020 τεύχος Β’): “Καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης οικογενειών, με παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης, εκτέλεσης και διαχείρισης του προγράμματος, ορίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε..

 

 Ωφελούμενοι, σύμφωνα με το άρθρο 4 της ΚΥΑ, είναι:

- Μητέρες βρεφών και νηπίων

- Μητέρες νηπίων με Αναπηρία.

- Άτομα τα οποία έχουν και ασκούν κατά νόμο την επιμέλεια των παιδιών

 

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα πρέπει να είναι

α) υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και των Ο.Τ.Α. (α΄ και β΄βαθμού), ή

β) μισθωτοί/ές, αυτοαπασχολούμενοι/ες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι/ες δεν δύναται να είναι δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων υλοποιούμενων Πράξεων στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

γ) ωφελούμενοι σύμφωνα με τα στοιχεία α), β), οι οποίοι διαμένουν σε δήμους, στους οποίους δεν είναι υποχρεωτική η δίχρονη εκπαίδευση, σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ. 4. «Ρύθμιση θεμάτων δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης» του ν. 4704/2020.

 

Δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και νηπίων Αμεα, οι οποίες λειτουργούν νομίμως, δύνανται να είναι, σύμφωνα με το άρθρο 5 της ΚΥΑ:

- Βρεφικοί Σταθμοί

- Βρεφονηπιακοί Σταθμοί

- Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας

- Παιδικοί Σταθμοί

 

Οι Δομές της παρ. 1 δύνανται να είναι ή να ανήκουν μεταξύ άλλων και σε Δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών.

 

Οι ρυθμίσεις της απόφασης, η ισχύς της οποίας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφαρμόζονται, σύμφωνα με το άρθρο 18, για τον ετήσιο κύκλο της δράσης 2020-2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: