Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Ειδική άδεια απουσίας ομάδων αυξημένου κινδύνου και αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού-Οδηγίες για υπαλλήλους που επιστρέφουν από κανονική άδεια

 Ειδική άδεια απουσίας ομάδων αυξημένου κινδύνου και αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού-Οδηγίες για υπαλλήλους που επιστρέφουν από κανονική άδεια

Εκδόθηκε η εγκύκλιος ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/124/ΟΙΚ.15984/17.08.2020, με την οποία παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας σε υπαλλήλους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι δεν προβλέπεται αλλά και μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί απαραίτητη η πρόβλεψη ειδικής άδειας απουσίας για τους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν ανήκουν οι ίδιοι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά ανήκουν σε αυτές άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος μετά των οποίων συνοικούν.

 

Επιπλέον, παρέχονται οδηγίες σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους του Δημοσίου και την κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης του υπαλλήλου.

 

Οι οδηγίες της εγκυκλίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών ισχύουν έως την 31η/8/2020.

 

Ειδικότερα, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που επιστρέφουν από τις κανονικές άδειες στην εργασία τους και βάσει του ατομικού αισθήματος ευθύνης του κάθε εργαζομένου, υπενθυμίζεται η σύσταση για παραμονή κατ΄ οίκον 7 ημέρες με αιτιολογημένη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού, εφόσον ο υπάλληλος έχει μεταβεί για διακοπές και ήρθε σε επαφή με άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα, ενημερώνοντας σχετικά και προσκομίζοντας κάθε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο στην διεύθυνση προσωπικού.

 

Άλλως και εφόσον τα ανωτέρω δεν αποδεικνύονται, οι υπάλληλοι αυτοί δέον να φορούν με την επάνοδό τους στην Υπηρεσία για το ίδιο ως άνω χρονικό διάστημα μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Υπηρεσία, εφόσον έρχονται σε άμεση επαφή με πολίτες ή με συναδέλφους εντός του ίδιου χώρου εργασίας σε απόσταση μικρότερη της προβλεπόμενης (1,5 μέτρο).

 

Εξυπακούεται ότι η ανωτέρω οδηγία θα εφαρμόζεται και για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου κάνουν χρήση κανονικής άδειας και μετά την 31η/8/2020 και για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: