Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΝΕΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

 ΠΗΓΗ

Βρέχει αυτοδιοικητικά άρθρα στη Βουλή, με το Νομοσχέδιο – “σκούπα” του Υπουργείου Εσωτερικών ώρα με την ώρα να πολλαπλασιάζεται. 

Χθες το βράδυ κατατέθηκε ακόμα μια Τροπολογία (το πρωί είχε κατατεθεί άλλη, με 9 αυτοδιοικητικά θέματα, θυμηθείτε εδώ   ), που περιλαμβάνει 6 αυτοδιοικητικά άρθρα (7 άρθρα στο σύνολο), μεταξύ των οποίων μερικά από τα πιο “καυτά” θέματα των Δήμων.

Συνοπτικά σε τίτλους:

Άρθρο 1: ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

Αλλάζει το αρ.236Α που έχει προσθέσει στον ν.3852/2010 ο “Κλεισθένης” (δηλ. ο ν.4555/2018). Η αλλαγή αφορά μόνο το γ’ εδάφιο για την άρση της αργίας.

- Σήμερα ισχύει: «Μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, δεν κωλύει τη θέση σε αργία του Αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

- Αυτό αλλάζει σε: «Μεταγενέστερη άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, αίρει αυτοδικαίως την αργία του Αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

 

Άρθρο 3:  Κι άλλη αρμοδιότητα στην Οικονομική Επιτροπή !

Ακόμα μία αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου επιχειρείται να περάσει στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι η Απόφαση για την ίδρυση ή συμμετοχή σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  

Το αρ.3 της βραδινής Τροπολογίας όμως, έρχεται σε αντίθεση με το αρ.1 της πρωινής Τροπολογίας όπου διατηρείται η αναφορά σε Απόφαση «του οικείου Συμβουλίου»...

 

Άρθρο 4: Ηλεκτρονική ψηφοφορία μόνο για τον Συμπαραστάτη

Εισάγεται δυνατότητα ηλεκτρονικής μυστικής ψηφοφορίας ειδικά μόνο για την ψηφοφορία επιλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη.  Η διάταξη είναι απολύτως αποσπασματική (δεν αφορά άλλες ψηφοφορίες, δεν αφορά τις Περιφέρειες, ούτε Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα ξεκίνησε από έναν συγκεκριμένο Δήμο, που ήδη την εφάρμοσε ενώ δεν προβλεπόταν, και έπειτα “έτρεξε” σε ΚΕΔΕ και Υπουργείο να βρει “επίλυση”...

 

Άρθρο 5 ΔΗΜΑΡΧΟΙ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

Τροποποιείται το αρ.31 του Κώδικα Δικηγόρων, ώστε για τους Δημάρχους να μην ισχύει αναστολή άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.

 

Άρθρο 6: Οχήματα ΟΤΑ

Προστίθενται δύο εδάφια στην παρ.3 του αρ.23 του ν.4674/2020, ώστε σε κατεπείγουσες περιπτώσεις να επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων των ΟΤΑ με έγκριση μονοπρόσωπου και όχι συλλογικού οργάνου, δηλαδή με έγκριση Δημάρχου / Περιφερειάρχη και όχι Οικονομικής Επιτροπής.

(Προσοχή, η νομιμοποίηση μετακινήσεων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που αναγράφεται στο άρθρο, ισχύει ήδη, δεν είναι καινούρια εδάφια).

 

Άρθρο 7: Αναπλήρωση Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών στους Δήμους

Το άρθρο αντικαθιστά την παρ.1 του αρ.100 του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), αναφορικά με το ποιος αναπληρώνει τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης που απουσιάζει ή κωλύεται.

 

Ολόκληρη η Τροπολογία ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: