Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Ελλάδα, Κύπρος και κορονοιός

 

Πώς η Μεγαλόνησος κατάφερε να ανακόψει την εξάπλωση του φονικού ιού, βάζοντας τα... γυαλιά στην Ελλάδα

Μία από τις χώρες που τα πηγαίνουν αρκετά καλά στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η Κύπρος, η οποία έφτασε να… βάζει τα γυαλιά στην Ελλάδα!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Μεγαλόνησος μετρούσε έως την Τετάρτη μόλις 277 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 32, ενώ ανιχνεύθηκαν 602 νέα κρούσματα σε 50.287 τεστ, δηλαδή η θετικότητα δεν ξεπέρασε το 1,2%. Αντιθέτως, την ίδια ημέρα στην Ελλάδα τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν τρομακτικά. Οι θάνατοι έχουν ήδη ξεπεράσει τους 9.000, οι διασωληνωμένοι κατέγραψαν νέο αρνητικό ρεκόρ με 809, ενώ η θετικότητα έπειτα από πολύ καιρό έπεσε μόλις κάτω από το 5%.

Επίσης τα συνολικά κρούσματα στην Κύπρο είναι 53.254, ενώ στην Ελλάδα 304.184. Δηλαδή η χώρα μας έχει 2,14 φορές περισσότερα κρούσματα από τη Μεγαλόνησο σε σχέση με τον πληθυσμό της!

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει καλύτερα η Κύπρος από μας και απολαμβάνει το success story της; Κάποιος μπορεί να πει ότι αυτό οφείλεται στο μικρό μέγεθος της χώρας. Ωστόσο, αν προσεγγίσουμε αναλογικά τα στοιχεία, συμπεραίνουμε ότι η αδελφή χώρα έχει αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα από μας τον φονικό ιό.

Πέρα από τη θετικότητα, που είναι σαφές το μικρότερο ποσοστό της Κύπρου, βλέπουμε ότι και η αναλογία τεστ ανά πληθυσμό είναι υπέρ της Μεγαλονήσου. Τα 50.287 τεστ που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Κύπρο αντιστοιχούν στο 5,8% του συνολικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα τα 63.710 της Ελλάδας σε μόλις στο 0,6% των κατοίκων της χώρας! Αντίστοιχη είναι και η συντριπτική διαφορά στη θνητότητα σε σχέση με τα κρούσματα. Στην Κύπρο αυτός ο δείκτης είναι στο 0,5%, ενώ στην Ελλάδα στο 3%!

Πάντως, στην Κύπρο κρατούν χαμηλά το κεφάλι καθώς, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υγείας στη «δημοκρατία», ώσπου να τελειώσει η πανδημία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεφύγει και κάθε μέρα δίνεται μια διαφορετική μάχη. Αντίστοιχα, συγκρατημένα αισιόδοξος είναι και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιπαραβάλει αυτή την ταπεινή και συνετή στάση με των κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα και τα… πανηγύρια για τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες!

 

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου

Συνδυασμός ιχνηλάτησης και αυξημένου testing

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, αυτό που έχει φέρει τη Μεγαλόνησο σε αυτή τη θέση είναι ο συνδυασμός ενός συστήματος ιχνηλάτησης και αυξημένου testing. Κορυφαίος αξιωματούχος του κυπριακού υπουργείου ανέφερε στη «δημοκρατία» ότι από την αρχή της πανδημίας είχε δουλέψει πολύ η ιχνηλάτηση, με την έγκαιρη απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και των επαφών τους.

Μάλιστα, έχουν δοθεί κίνητρα για να δηλώνονται οι στενές επαφές, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που φοβούνταν ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, αν έμπαιναν σε απομόνωση. Έτσι, οι στενές επαφές ύστερα από επτά ημέρες περιορισμού (από 10 που ίσχυε) και με αρνητικό μοριακό τεστ μπορούν να αποδεσμευθούν.

Παράλληλα, η Πολιτεία έχει μεριμνήσει για μεγάλη κάλυψη των πολιτών, στην αρχή στον γενικό πληθυσμό και αργότερα στοχευμένα. Συγκεκριμένα, γίνονται έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο, ενώ το 25% διενεργεί επαναληπτικό τεστ και εφαρμόζεται απομόνωση επαφών στον εργασιακό και κοινωνικό χώρο.

Αυτός ο μηχανισμός, που περιλαμβάνει 70-80 κινητές μονάδες και έχει παγκύπρια κάλυψη δωρεάν, έχει ως αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να ελέγχεται περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού! Μάλιστα έξω από τα σχολεία υπάρχουν τέτοιες μονάδες, καθώς τα γυμνάσια και τα λύκεια λειτουργούν με υποχρεωτικό εβδομαδιαίο τεστ για τους μαθητές, ενώ πιλοτικά έχει ξεκινήσει στην Ε’ και τη ΣΤ’ τάξη του δημοτικού, με τεστ αν συναινεί και ο γονέας.

Επίσης η παραπάνω καλή κατάσταση έχει βοηθήσει ώστε να έχει ανοίξει εδώ και καιρό το λιανικό εμπόριο, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και κάποιες αθλητικές δραστηριότητες. Όσον αφορά το σύστημα υγείας της Κύπρου και τον μικρό αριθμό διασωληνωμένων, πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ούτε εδώ υπάρχει εφησυχασμός. Σημειώνεται μια μικρή αύξηση την οποία παρακολουθούν, ενώ έχουν αναστείλει τα «ψυχρά» περιστατικά, ώστε να αποσυμφορηθούν οι κλίνες.

Κομβικός ο ρόλος της συνεργασίας του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα

Επιπλέον κομβικό ρόλο έχει η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς τα non Covid περιστατικά μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές. Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της πανδημίας είναι η αντίστοιχη δική μας Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρουν στη «δημοκρατία» ότι η επιτροπή έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο, υπάρχει καλή συνεργασία, αλλά από εκεί και πέρα οι τελικές αποφάσεις είναι της Πολιτείας.

Αναπόφευκτα η σύγκριση πηγαίνει στα του οίκου μας, που από τα «Σωτήρη μου» και την «Επιτροπή που αποφασίζει» φτάσαμε στο… σιωπητήριο των επιστημόνων που διαφωνούν με τις πρακτικές της κυβέρνησης, η οποία είναι αυτή που αποφασίζει τελικά!

Η αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κύπρο φαίνεται ότι βαδίζει σε καλό δρόμο ως τώρα. Το πιο ενθαρρυντικό, όμως, είναι η στάση των αρμοδίων, οι οποίοι δεν αναλώνονται σε μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες ώσπου να τελειώσει η πανδημία. Άλλωστε, όπως λένε και στην Κύπρο, «δεν κουνάμε τα πόδια πριν ανεβούμε στο άλογο»!

 

https://www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: