Καθώς αναπτύχθηκε τελευταία στον προεκλογικό λόγο το θέμα της φορολόγησης των εταιρικών μερισμάτων, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:
Από τις χώρες, δε, που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%.
Αντίθετα η χώρα μας έχει πολύ μεγάλη έμμεση φορολόγηση η οποία ως γνωστό ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ καθώς είναι "οριζόντια" φορολόγηση και δεν έχει αναλογικότητα. Με το 70% των φορολογουμένων να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο και τους δύο στους τρεις επαγγελματίες να εμφανίζουν ζημιές, οι φόροι εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποδίδουν στην Ελλάδα το 15% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βρίσκεται στο 23%. Την «τρύπα» που δημιουργεί η πολύ χαμηλή απόδοση του φόρου εισοδήματος την καλύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Η μέση απόδοση των ειδικών φόρων στον ΟΟΣΑ είναι στο 13% επί του συνόλου των φόρων, η Ελλάδα περιμένει από τα καύσιμα, τα καπνικά προϊόντα, ακόμη και τον ειδικό φόρο στην κινητή τηλεφωνία να εισπράξει το 19% των φορολογικών εσόδων. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον ελάχιστο φόρο που εφαρμόζεται στην Ε.Ε., ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι 14 φορές μεγαλύτερος, ενώ ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (24%) συγκαταλέγεται στους 3-4 υψηλότερους στην Ευρώπη.
(Οι πίνακες είναι από τον ΟΟΣΑ και την εφημερίδα "Καθημερινή")
(στοιχεία έτους 2022)
Ένα επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δεν έχουν εισπραχθεί συνολικά έσοδα 950 εκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από φορολόγηση των υπερκερδών του 2022 των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και των δυιλιστηρίων λόγω ΜΗ υπογραφής των σχετικών υπουργικών αποφάσεων (Δ. Αντωνίου, Γ. Μπουρδάρας, Καθημερινή 01.06.2023)
Ιωσήφ Μιχαηλίδης
πρόεδρος Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου