Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Δεν μας σώζει τίποτα από τις γκάφες και τις παραλείψεις

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ εβδομάδα το ένθετο «Οικονομία» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» είχε τίτλο «Σώστε μας από τους άσχετους» με αφορμή μια σειρά από απίστευτες ρυθμίσεις στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Το υπουργείο αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις αυτές γιατί ήταν εκτός πραγματικότητας, αλλά πολύ γρήγορα αναθεώρησε κι άλλες διατάξεις που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο.
Ας δούμε τα νέα κατορθώματα του υπουργείου:
1 Επανέφεραν έπειτα από περίπου δύο χρόνια το φόρο πολυτελείας -ένα ηλίθιο μέτρο που βασίζεται στην εκτός πραγματικότητας «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης»- και ταυτόχρονα δήλωσαν ότι ο φόρος δεν είναι δίκαιος και ότι θα τον αλλάξουν, συστήνοντας μάλιστα ειδική επιτροπή! Χειρότερα δεν γίνεται.
2 Προέβλεψαν αποζημιώσεις 120 εκατ. ευρώ για τους εργαζομένους της ΕΡΤ, ενώ θα προσλάβουν πάλι τα 2/3 του προσωπικού. Σε αυτό το κόστος προστίθεται το αυξημένο κόστος της αναδιοργάνωσης του κρατικού φορέα. Επίσης, στη ζημιά προστίθενται τα διαφυγόντα έσοδα κατά το διάστημα που η ΕΡΤ είναι κλειστή. Εγιναν δηλαδή όλα αυτά για να καταφέρουν να επιβαρύνουν το Δημόσιο και να πληρώσει όλος ο υπόλοιπος κόσμος αυτές τις λανθασμένες πολιτικά και οικονομικά αποφάσεις. Σε πιάνει απελπισία.
3 Στο νομοσχέδιο προέβλεψαν φόρο επί των κερδών από εισηγμένες μετοχές σε χρηματιστήρια 15% και αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών 3,5 τοις χιλίοις από 2 τοις χιλίοις (επιβάλλεται επί των πωλήσεων εισηγμένων μετοχών). Οταν είδαν οι φορείς του Χρηματιστηρίου τη διπλή φορολογία έπαθαν εγκεφαλικό, διότι ο υπουργός τούς είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιβληθεί φόρος επί των κερδών. Και τώρα πιέζουν τον υπουργό για αλλαγή.
4 Προανήγγειλαν την κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων, αλλά πολύ γρήγορα άλλαξαν γνώμη και δήλωσαν ότι δεν καταργείται. Είπαν μάλιστα ότι θα ενισχυθεί με άλλες διατάξεις τον Σεπτέμβριο. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο, λοιπόν.
5 Το νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΒ κι άλλων επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι το χαρακτήρισαν αντιαναπτυξιακό. Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε μετά να δηλώσει ότι εμπεριέχονται κάποιες διατάξεις, οι οποίες όμως θα συγκεκριμενοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Ραντεβού και πάλι τον Σεπτέμβριο.
6 Είχαν προαναγγείλει από τον περασμένο Φεβρουάριο νέο φορολογικό σχέδιο, το οποίο θα εστιάσει στη φοροδιαφυγή. Αντ' αυτού ασχολούμαστε με τις αποδείξεις και τις παράλογες αξίες με βάση τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις «αντικειμενικές» δαπάνες διαβίωσης και φορολογεί τον κόσμο.
Συμπέρασμα: Δεν μας σώζει τίποτα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=374526 

Δεν υπάρχουν σχόλια: