Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ: Προειδοποιεί για λουκέτο στο τέλος Αυγούστου

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο Δήμος Αγιάς λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και με επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ο δήμαρχος τονίζει ότι εάν δεν βρεθεί λύση, ο δήμος θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο στα τέλη Αυγούστου. Πρόκειται για τον πρώτο δήμο εντός του 2013 που απειλεί ευθέως με κλείσιμο λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Στην επιστολή του, που κοινοποιείται και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο δήμαρχος κ. Γκουντάρας αναφέρει:

«Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Ο Δήμος Αγιάς προέβη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του οικ. έτους 2013, σύμφωνα με την ΚΥΑ με αριθμό οικ. 47490/18-12-2012 «Παροχή οδηγιών για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των δήμων, οικονομικού έτους 2013 – τροποποίηση της υπ” αριθμ. 7028/3-2-2004 (ΦΕΚ 253 Β΄) απόφασης «Καθορισμός του τύπου του προϋπολογισμού των δήμων και κοινοτήτων.
Σήμερα ο Δήμος Αγιάς βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης και έγκρισης του «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης», βάσει της ΚΥΑ 7261/2-02-2013 (ΦΕΚ 450 Β΄/6-02-2013). Ωστόσο, κατά την εξέλιξη του οικ. έτους, παρουσιάζονται ποικίλοι αστάθμητοι παράγοντες και απρόβλεπτα γεγονότα που καθιστούν αδύνατη την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση των διαδικασιών σύνταξης του σχεδίου του Ο.Π.Δ.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΚΥΑ οικ. 47490/18-12-2012, στον προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου και στον Κ.Α. 06.00.0619.03 εγγράφηκε πίστωση ποσού 342.957,00 ευρώ που αντιστοιχεί στα έσοδα του Δήμου που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του Ν. 3756/2009, «περί εξόφλησης οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ α” βαθμού», τα οποία και θα αποδίδονταν σε 12 ισόποσες δόσεις. Εντούτοις, μετά τον Μάρτιο του 2013 σταμάτησε να αποδίδεται η συγκεκριμένη επιχορήγηση, με αποτέλεσμα μια σημαντική υστέρηση εσόδων ύψους 258.000 ευρώ περίπου, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του Δήμου.
Επιπλέον, προβλήματα προκύπτουν από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως: τη δέσμευση ποσών από το λογαριασμό του Δήμου βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων κατασχέσεων – διαταγών πληρωμής ή από τις ανάγκες για καθαρισμό οικοπέδων – ακαλύπτων χώρων και κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων, οι δαπάνες των οποίων είναι αδύνατον να προϋπολογιστούν με ακρίβεια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Επίσης αυτή την στιγμή εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του δήμου περίπου ύψους 800.000,00€ (χωρίς την ύπαρξη παραστατικών τιμολόγια, αποφάσεις κτλ.) οποίες δεν είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του δήμου καθώς δεν είχαν τελεσιδικήσει κατά την περίοδο κατάρτισης του προϋπολογισμού και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί ο χρόνος τελεσιδικίας.
Από τα παραπάνω έχουν τελεσιδικήσει 200.000,00€ και έχει ήδη γίνει δέσμευση του λογαριασμού (και μάλιστα του λογαριασμού μας στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η μισθοδοσία των υπαλλήλων), καθώς επίσης κατά καιρούς μέσα στη χρήση εκδίδονται διαταγές πληρωμές με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η εκτέλεση προϋπολογισμού και να αποκλίνουμε των στόχων μας.
Κύριοι Υπουργοί,
Για τη λύση του προβλήματος το οποίο ανέκυψε από αστάθμητους και μη προβλέψιμους παράγοντες και για να λειτουργήσει ο Δήμος Αγιάς (όπως και άλλοι Δήμοι της Χώρας) θα πρέπει άμεσα, κατά την άποψη μας, να προβείτε :
1. Στην απαγόρευση δέσμευσης του λογαριασμού της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή πληρωμή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
2. Στην απόδοση των παρακρατηθέντων και στους Δήμους που μπήκαν στη ρύθμιση των
ληξιπρόθεσμων (δυνατότητα αποπληρωμής από τους Δήμους με ρύθμιση πέραν των
τεσσάρων ετών).
3. Δυνατότητα κάλυψης των ποσών που προκύπτουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
(χωρίς παραστατικά) από δανειοδότηση ή ένταξή τους στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθότι
από την υλοποίηση των καταβολών προκύπτει υπόλοιπο.
4. Η διαφορά που προκύπτει από τα επιπλέον απρόβλεπτα ποσά να καλύπτονται στον
προϋπολογισμό με την εγγραφή δανείου έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα εκτέλεσης του
προϋπολογισμού.
Πιστεύοντας στη συνεργασία μας, Σας παρακαλώ θερμά για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ορθολογιστική εξέλιξη της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η σύνταξη του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και η κατάρτιση των πινάκων της στοχοθεσίας των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου σε ρεαλιστική βάση.
Εάν δεν δοθεί λύση στα ζητήματα που σας ανέλυσα παραπάνω, τα οποία προέκυψαν χωρίς υπαιτιότητα του Δήμου, σας ενημερώνω πως τέλη Αυγούστου σταματά η λειτουργία του Δήμου Αγιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: