Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ολική ανατροπή έρχεται στα εφάπαξ – Τι αλλάζει σε 17 φορείς, Δημόσιο και ΔΕΚΟ (παραδείγματα)

Ολική ανατροπή έρχεται στα εφάπαξ 17 φορέων και Ταμείων Πρόνοιας, Δημοσίου, ΔΕΚΟ και ιδιωτικού τομέα, καθώς η απόφαση στην οποία καταλήγει το υπουργείο Εργασίας είναι η πλήρης κατάργηση του μαθηματικού τύπου και η μετατροπή του βοηθήματος σε έντοκη επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Πιο ήπιες μειώσεις
Ως βάση για την έντοκη επιστροφή των εισφορών θα χρησιμοποιηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Τραπέζης της Ελλάδος βάσει του οποίου θα αναπροσαρμόζονται οι εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι για το εφάπαξ από την πρώτη μέχρι και την τελευταία ημέρα της ασφάλισής τους.
Οι μειώσεις δεν αποφεύγονται με το νέο σύστημα, καθώς σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μη δημιουργούνται ελλείμματα, πλην όμως δεν θα είναι της τάξης του 45% ως και 60% που θα προκαλούσε η εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, αλλά κατά πολύ μικρότερες.
Το πράσινο φως για να προχωρήσει το νέο σύστημα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, άναψε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας υπό το γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και αφού τις προηγούμενες μέρες είχαν εξεταστεί και εν τέλει απερρίφθησαν οι επιμέρους προτάσεις και οι εισηγήσεις που υποβλήθηκαν.
Παραδείγματα
Για να κατανοήσει κάποιος καλύτερα, τι θα ισχύσει από εδώ και στο εξής, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι σήμερα το μέσο εφάπαξ είναι στις 27.000 ευρώ. Με το προηγούμενο σύστημα, με τον μαθηματικό τύπο δηλαδή που είχε συμφωνηθεί να τεθεί σε ισχύ, το εφάπαξ θα έπεφτε στις 17.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η μείωση δεν θα είναι τόσο μεγάλη. Οι πρώτοι που θα πάρουν το νέο εφάπαξ με τον νέο υπολογισμό θα είναι όσοι πήραν σύνταξη μετά το Σεπτέμβριο του 2013 και είναι ακόμη σε αναμονή.
Με βάση τον νέο υπολογισμό ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που αποχώρησε από το Δημόσιο πριν από το Σεπτέμβριο του 2013 μετά από 35 έτη εργασίας και έλαβε εφάπαξ 39.900, πλέον θα δικαιούται ένα εφάπαξ της τάξης των 35.000 ευρώ. Αντίστοιχα για έναν εργαζόμενο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με ανάλογα έτη, το εφάπαξ από τα 38.200 ευρώ πέφτει με το νέο σύστημα στα 33.500 ευρώ. Τέλος, ένας υπάλληλος του Δημοσίου ΔΕ με 35 έτη ενώ ως τον Αύγουστο του 2013 λάμβανε εφάπαξ 34.200 ευρώ, πλέον θα λαμβάνει 30.000 ευρώ.

http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/oliki-anatropi-erxetai-sta-efapax-ti-allazei-se-17-foreis-dimosio-kai-deko 

Δεν υπάρχουν σχόλια: