Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Απόφαση σταθμός Ελεγκτικού Συνεδρίου: Σύνταξη στα 50 σε πατέρα με ανήλικο παιδί

Δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια ηλικίας, αντίστοιχα με εκείνα που ίσχυαν και για τις μητέρες ανηλίκων, είχε δοθεί και σε πατέρες ανήλικων παιδιών που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με με τις διατάξεις του Ν. 3865/2010. Ίσχυσε ουσιαστικά μόνο για τα έτη 2011 και 2012, καθώς με τις διατάξεις του Ν.4093/2012 από 1/1/2013 ισχύουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που είνια ενιαία για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ωστόσο με μία απόφαση σταθμό, το Ελεγκτικό Συνέδριο, επέκτεινε το δικαίωμα για πρόωρη συνταξιοδότηση και στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους, με 25ετία και ανήλικο τέκνο, στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος, έτσι ώστε να χορηγηθεί πλήρης σύνταξη, είναι τόσο η 25ετία, αλλά και η ύπαρξη ανήλικου τέκνου, να έχουν καλυφθεί έως το τέλος του 2010.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προέκυψε ύστερα από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε συνταξιούχος με αναστολή συνταξιοδοτικού δικαιώματος και οδηγεί σε μια πιο διευρυμένη ερμηνεία του νόμου.

Σχετική επιστολή, έχει ήδη σταλεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη.

Ουσιαστικά, πρόκειται για επέκταση της διάταξης που αφορά την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

Εάν η 25ετής προϋπηρεσία, μαζί με το ανήλικο τέκνο, συμπληρώθηκαν κατά το 2011, τότε η σύνταξη μπορεί να χορηγηθεί στο 52ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου.

Εάν οι παραπάνω προϋποθέσεις συμπληρώθηκαν το 2012, τότε η σύνταξη χορηγείται στο 55ο έτος.

Με τον τρόπο αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιδιώκει να τακτοποιήσει μια αδικία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι νεότεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη, νωρίτερα από πιο παλαιούς συναδέλφους τους.

Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση που θεωρηθεί ότι είναι αμετάκλητη η συγκεκριμένη απόφαση, τότε, μπορεί να αξιοποιηθεί από τουλάχιστον 50.000 άνδρες δημόσιους υπαλλήλους.

Διαφορετικά, θα πρέπει για να λάβουν πλήρη σύνταξη οι εργαζόμενοι - δημόσιοι υπάλληλοι αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να περιμένουν έως τη συμπλήρωση 35ετίας ή 37ετίας, ανά περίπτωση.

πηγή:forologikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: