Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Έτσι θα βρίσκονται τα χαμένα ένσημα

Ξεκινά νέα διαδικασία για να βρίσκεται τα χαμένα σας ένσημα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και το 2001.

Τα βήματα για την αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης

Τουλάχιστον επτά είναι τα βήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στη νέα διαδικασία αναγνώρισης του χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί έως και το 2001, αλλά έχει «χαθεί» λόγω του ότι δεν μπορεί να πιστοποιηθεί λόγω απώλειας του ασφαλιστικού βιβλιαρίου.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα, τα οποία καθορίζονται με το έγγραφο της διοίκησης του ΕΦΚΑ, όσοι ασφαλισμένοι έχουν χάσει τα παλιά τους ένσημα, θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

1. Εάν κατά τον έλεγχο των δικαιολογητικών συνταξιοδότησης θα διαπιστώνεται χρόνος ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2001 για τον οποίο δεν υπάρχουν ασφαλιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα αναζητείται καταρχάς ο χρόνος στην εφαρμογή “Λογαριασμοί Ασφαλισμένων” του μηχανογραφικού συστήματος.

2. Εάν ο χρόνος προκύπτει από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ, είναι ανακεφαλαιωμένος και διανυθείς στην ασφάλιση, δεν θα απαιτείται η υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης Απώλειας Ασφαλιστικού Βιβλιαρίου.

3. Εάν ο χρόνος δεν προκύπτει από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ή ο ασφαλισμένος αιτείται περισσότερο χρόνο από τον ήδη ανακεφαλαιωμένο, τότε θα υποβάλλεται στην Υπηρεσία Συντάξεων σχετικό αίτημα.

4. Το έντυπο της αίτησης από τους ενδιαφερόμενους δύναται να αντληθεί από ηλεκτρονική διεύθυνση (internet.efka.gov.gr) στο σχετικό πεδίο των εντύπων του αρμόδιου τμήματος Μητρώου.

5. Κατά την παραλαβή του αιτήματος από τον ασφαλισμένο η υπηρεσία θα πρέπει να ελέγχει την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων προκειμένου να διευκολύνεται η διαδικασία περαιτέρω. Παράλληλα, θα αναζητείται το βιβλιάριο υγείας της επίμαχης χρονικής περιόδου, η οποία αναφέρεται στο ΥΔΑΑΒ.

6. Το αίτημα θα διαβιβάζεται από την υπηρεσία συντάξεων στο υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης.

7. Μετά την έκδοση απόφασης, το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης θα την κοινοποιεί στον ασφαλισμένο και στην αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων που είχε υποβληθεί το αίτημα.

Έρχονται σύντομα οι οδηγίες

Σύμφωνα με την διοίκηση του ΕΦΚΑ, ήδη βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, και η τροποποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης χαμένου χρόνου, ασφάλισης και για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους (όπως και για τους μη μισθωτούς και όσους δεν έχουν υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα ή αίτηση χορήγησης προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης). Σύντομα  θα ακολουθήσουν και οι σχετικές οδηγίες.   ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: