Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Πώς θα επιδοτηθούν 45.000 δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Με τρία βασικά κριτήρια επιδοτούνται 45.000 εργαζόμενοι που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ

Με τρία βασικά κριτήρια θα εντάσσονται οι δανειολήπτες του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στην επιδότηση των δόσεων αποπληρωμής του τραπεζικού στεγαστικού δανείου τους. Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που κατατέθηκε ως τροπολογία και ψηφίστηκε την Παρασκευή από την Βουλή, εισάγεται νέο σχήμα επιδότησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ. Στόχος της εν λόγω ρύθμισης είναι να τακτοποιηθούν και οι δανειολήπτες που είχαν λάβει τραπεζικό στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, μετά την ρύθμιση που έχει γίνει και ήδη «τρέχει»  για όσους έλαβαν δάνειο αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού.

Αναλυτικά, η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά όσους εργαζομένους έλαβαν έως και το 2014 δάνεια από τράπεζες, τα οποία προορίζονταν για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, την αποπεράτωση, την επέκταση ή την επισκευή υπάρχουσας κατοικίας και ο πρώην ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο του εν λόγω δανείου. Με το πλαίσιο αυτό δανειοδοτήθηκαν 120.000 νοικοκυριά εκ των οποίων τα 45.000 εξακολουθούν να οφείλουν. Σε αυτούς τους δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αν δεν απόπληρώσουν στοχεύει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, καθώς προβλέπει την επιδότηση των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων από τον ΟΑΕΔ – που έχει καταστεί καθολικός διάδοχος του τ. ΟΕΚ – μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση, τα βασικά κριτήρια ένταξης στην επιδότηση είναι :

  1. το εισόδημα

  2. η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας

  3. το ύψος των καταθέσεων

Η νέα ρύθμιση αφορά όσους έλαβαν στεγαστικά δάνεια από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ  

Τα ειδικότερα κριτήρια ένταξης όπως επίσης τα ποσοστά επιδότησης της τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής θα διευκρινιστούν με λεπτομέρειες από υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τα επόμενα 24ωρα. Στην εν λόγω απόφαση θα προσδιορίζονται και τα αναγκαία δικαιολογητικά όπως επίσης η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής της επιδότησης.

Προηγούμενες ρυθμίσεις για οικιστές και δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη προηγηθεί ρύθμιση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ εξ ιδίων κεφαλαίων για την αγορά, ανέγερση, αποπεράτωση ή επισκευή πρώτης κατοικίας, με την οποία αυξήθηκε κατά 10 έτη ο χρόνος αποπληρωμής, οφειλές έως 6.000 ευρώ θεωρήθηκαν αποπληρωμένες, πραγματοποιήθηκε αυτόματη μείωση κατά 15% στο αρχικό ποσό δανεισμού για όλους τους δανειολήπτες με επιπρόσθετες μειώσεις για ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής των δανείων κλπ.


Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ρύθμιση διευκόλυνσης της αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών των δανειοληπτών στους οποίους χορηγήθηκε δάνειο από ίδια κεφάλαια του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (τ. ΟΕΚ) άνοιξε για αιτήσεις στις 19 Απριλίου του 2018. 

Αντίστοιχα για τις οφειλές δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ, προβλέφθηκε η επιμήκυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών, προσδιορίστηκε με σαφήνεια νέα χαμηλότερη τιμή ανά τ.μ. παραχωρηθείσας κατοικίας με άμεση συνέπεια τον επαναπροσδιορισμό προς τα κάτω της οφειλής δικαιούχων, χορηγήθηκαν εκπτώσεις σε ευάλωτες κατηγορίες (ΑμΕΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.), προβλέφθηκαν επιπλέον εκπτώσεις σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: