Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ-ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΣΥΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ 2016-2017

Κοζάνη        15.05 .2019                  Αρίθ. Πρωτ. 42
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ο.Τ.Α.           Ν.  ΚΟΖΑΝΗΣ         
            --------------------        
Ταχ. Δ/νση           : Ζαφειράκη    6                                                                               

            ΠΡΟΣ:
       Τον κ. Πρόεδρο της Ε.Ε. και τα μέλη του Γενικού       Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ
                                              
                                                  
             
 
Ταχ. Κώδικας     : 501 00 ΚΟΖΑΝΗ                                                  

Τηλέφωνο-FAX : 2461037179                                                                                           
e-mail: sypota@yahoo.gr
www.edkozanis.blogspot.gr




ΘΕΜΑ: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΤΩΝ 2016-2017




Αγαπητέ κε Πρόεδρε
Αγαπητά μέλη του Γενικού Συμβουλίου



Γνωρίζουμε και στηρίζουμε την πάγια διεκδίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ όσον αφορά την κατάργηση της αναστολής της μισθολογικής εξέλιξης ετών 2016-2017. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κρισιμότητα του θέματος και συμμετέχουμε των διεκδικήσεων.
Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα θέμα με συναδέλφους ανά την χώρα οι οποίοι μέσα σε αυτή την διετία διεκδίκησαν μισθολογική εξέλιξη λόγω μετάταξης σε άλλο μισθολογικό κλιμάκιο είτε με την απόκτηση απολυτηρίου, είτε πτυχίου ΑΕΙ-ΤΕΙ, είτε μεταπτυχιακού, είτε διδακτορικού. Για αυτό το θέμα συνεδριάσαμε σαν ΔΣ στις 10/05/2019 και με την 14/2019 απόφαση μας απευθυνόμαστε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.            

Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από δύο πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση τις οποίες δικαιώνονται συνάδελφοι και λαμβάνουν μισθολογική εξέλιξη μέσα στην «παγωμένη» διετία 20-16-2017:

Στην   Πράξη 40/2017 του τμήματος 1 του Ελεγκτικού Συνεδρίου ορίζεται ότι « η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως 31.12.2017, αφορά αποκλειστικά στις μισθολογικές ωριμάνσεις, τη χορήγηση δηλαδή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενού χρόνου υπηρεσίας (τρία έτη για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ και δύο έτη για τους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ)».


Και η Πράξη 223/2018 του 1ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως και 31.12.2017 (παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4354/2015) συνιστά αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων, της χορήγησης δηλαδή ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου, λόγω συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας, και δεν έχει εφαρμογή στις περιπτώσεις διοριζόμενων, μετά την 1.1.2016, υπαλλήλων, που κατέχουν ήδη κατά το χρόνο διορισμού τους, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, ο οποίος, όμως, δεν αποτέλεσε προσόν διορισμού, και αιτούνται τη χορήγηση ανώτερου μισθολογικού κλιμακίου, στις οποίες η προωθημένη μισθολογική εξέλιξη και τα οικονομικά της αποτελέσματα πραγματοποιούνται από το χρόνο υποβολής της αίτησής τους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης της συνάφειας του τίτλου τους με το αντικείμενο απασχόλησής τους. Νόμμη η καταβολή διαφοράς αποδοχών υπαλλήλου, λόγω κατάταξής της σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, που προέκυψε λόγω αναγνώρισης διδακτορικού τίτλου σπουδών, που υπήρχε ήδη κατά το χρόνο διορισμού της υπαλλήλου, αλλά δεν αποτέλεσε προσόν διορισμού, αφού, κατ’ ουσίαν, συνιστά αρχική κατάταξη. Κατά συνέπεια, η προωθημένη μισθολογική εξέλιξη της υπαλλήλου και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής νομίμως επέρχονται άμεσα και όχι μετά την 1.1.2018 και ανατρέχουν στην ημερομηνία υποβολής της αίτησής της για την αναγνώριση της συνάφειας του τίτλου σπουδών της.»

Και στις δύο πράξεις ορίζεται ότι η αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης αφορά αποκλειστικά και μόνο την μισθολογική ωρίμανση λόγω  συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου υπηρεσίας.
Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης σε εκατοντάδες συναδέλφους οι οποίοι απέκτησαν  απολυτήρια, πτυχία, μεταπτυχιακά ή ότι άλλο μέσα στην διετία 2016-2017, δηλαδή για λόγους που δεν σχετίζονται με χρονικές ωριμάνσεις.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση που να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι να πρέπει να πείσουν τις Οικονομικές Υπηρεσίες να ενταλματοποιήσουν την απαίτηση τους και να ελεγχθεί το Χρηματικό ένταλμα από τους κατά τόπους Επιτρόπους  του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Φυσικά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν τα καταφέρνουν καθώς συναντούν την άρνηση των Οικονομικών Υπηρεσιών με την πρόφαση «δεν υπάρχει κάποια εγκύκλιος ή υπουργική απόφαση» .

Είναι επίσης κατανοητό ότι  η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από την 31/07/2019 (ελπίζουμε φυσικά να καταφέρουμε με τις διεκδικήσεις μας να διατηρήσουμε τον Προληπτικό Έλεγχο δαπανών) θα σημάνει και το τέλος της όποιας διεκδίκησης.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διεκδικηθεί άμεσα από το Υπ. Οικονομικών η έκδοση μιας εγκυκλίου όπου θα ξεκαθαρίζει ότι η μισθολογική αναστολή αφορά μόνο την μισθολογική ωρίμανση λόγω συμπλήρωσης αντίστοιχης χρονικής προϋπηρεσίας.

Εννοείτε ότι απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση της μισθολογικής αναστολής στο σύνολό της.




Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς και απεριόριστη εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. του Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν. Κοζάνης



      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




ΙΩΣΗΦ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ                         ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: