Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Τροποποιήσεις στις Προϋποθέσεις και τρόπος χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΣ ΝΕΤ

Με την παρ.1 του άρθρου 67 προστίθενται εδάφια μετά το δεύτερο εδάφιο του άρθρου εικοστού πέµπτου της από 14.3.2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76),  με τα οποία τίθεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας απουσίας υπαλλήλου του δημοσίου που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου,  παραπεµπτικό έγγραφο της Υπηρεσίας, το οποίο συνυπογράφεται από τον Ελεγκτή Ιατρό ή Ιατρό Εργασίας ή άλλο ιατρό της υπηρεσίας, εφόσον υπάρχει, στο οποίο βεβαιώνονται τα καθήκοντα που ασκεί ο υπάλληλος βάσει του κλάδου ή της ειδικότητάς του ή δύναται να ασκήσει λόγω της εµπειρίας του, καθώς και οι συνθήκες εργασίας που έχουν διασφαλιστεί για την προστασία της υγείας του, όπως ιδίως η έκταση του χώρου εργασίας και ο αριθµός υπαλλήλων που συστεγάζονται στον ίδιο χώρο εργασίας.

 Με την παρ.2 του άρθρου 67 προστίθεται παρ. 2 στο άρθρο εικοστό πέµπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο 3 του ν. 4682/2020, με την οποία ορίζεται ότι στους υπαλλήλους που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας απουσίας της παρ. 1 και οι οποίοι, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, δεν δύνανται να εργάζονται εξ αποστάσεως, κάθε τέταρτη ηµέρα απουσίας στο σύνολο της εν λόγω άδειας χρεώνεται µε κανονική άδεια ή µε οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούται ο υπάλληλος, εκτός της αναρρωτικής, ανεξαρτήτως των προϋποθέσεων χορήγησης των αδειών αυτών.

 Β. Παροχή διευκολύνσεων σε γονείς υπαλλήλους με τέκνα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου

Με την παρ.1 του άρθρου 68 προστίθεται άρθρο 5Α στην από 11.3.2020 Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου (Α΄ 55), η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), με το οποίο ρυθμίζονται θέματα χορήγησης διευκολύνσεων στους υπαλλήλους του Δημοσίου, τα τέκνα των οποίων ανήκουν τα ίδια σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για τον κορωνοϊό COVID-19 και προβλέπονται οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

 

Με την παρ.2 του άρθρου 68 καταργείται η παρ. 8 του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου, η οποία κυρώθηκε µε το άρθρο 2 του ν. 4682/2020, και με την παρ.3 του άρθρου 68 καταργείται η παρ. 3 του άρθρου 19 της υπ’ αριθµ. Δ1α/Γ.Π./οικ. 53080/28.8.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 3611) καθώς έρχονται σε αντίθεση με τις νέες ρυθμίσεις του άρθρου 68.

 Γ. Άδεια των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορωνοϊό

Στην παρ.1 του άρθρου 16 ορίζεται ότι οι γονείς εργαζόµενοι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, µαθητών πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές µονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόµων µε αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούµενοι σε δοµές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτοµα µε αναπηρία, δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για την ασθένεια των τέκνων για δεκατέσσερις (14) ηµέρες ή και για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο µε ιατρική γνωµάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων.

Στην παρ.2 του άρθρου 16 ορίζεται ότι ειδικότερα για τους εργαζοµένους του ευρύτερου δηµοσίου τοµέα και των επιχειρήσεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), οι αποδοχές της ανωτέρω άδειας καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον εργοδότη.

Επειδή δεν είναι σαφές αν η παραπάνω διάταξη θα εφαρμόζεται και στους υπαλλήλους των ΟΤΑ, θα αναμείνουμε περαιτέρω διευκρινίσεις από το Υπουργείο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: