Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Έναρξη κύκλου κινητικότητας 2020 στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας

 

Εκδόθηκε η εγκύκλιος  ΥΠ.ΕΣ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/648/οικ.19590/19.10.2020 με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για την έναρξη κύκλου κινητικότητας 2020 στο πλαίσιο του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Μεταξύ των όσων αναφέρονται στην εγκύκλιο τονίζουμε τα εξής:

-Οι φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ (άρθρο 3 του ν. 4440/2016, όπως ισχύει) καλούνται να υποβάλουν τα αιτήματά τους:

α) για την κάλυψη κενών θέσεων του φορέα τους με μετάταξη και

β) στην προσωρινή κάλυψη αναγκών με απόσπαση στη σχετική ειδική εφαρμογή, η οποία έχει ενταχθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (https://hr.apografi.gov.gr).

-Αρμόδιοι για την υποβολή των αιτημάτων για τους ΟΤΑ α` και β` βαθμού είναι οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Εξυπακούεται ότι για την έγκαιρη καταχώριση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των σχετικών αιτημάτων κινητικότητας θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι φορείς (εποπτευόμενα νπδδ και νπιδ) και οι ΟΤΑ να αποστείλουν εγκαίρως τα αιτήματά τους στο αρμόδιο για την υποβολή αιτήματος όργανο, οπότε και απαιτείται συντονισμός των υπηρεσιών, των οποίων προΐσταται ο οικείος Υπουργός ή ο οικείος Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

-Η διαδικασία του Α΄ Σταδίου στο σύνολό της, δηλαδή από την αποστολή αιτημάτων των εποπτευόμενων φορέων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέχρι και την υποβολή συνολικά των αιτημάτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 2α Νοεμβρίου και ώρα 12.00 πμ. αποκλειστικά, οπότε και τα υποβληθέντα αιτήματα μέχρι και την αποκλειστική προθεσμία αυτή, θα τεθούν υπόψη της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας.

-Τα εγκεκριμένα αιτήματα για την κάλυψη θέσεων/αναγκών δημοσιοποιούνται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας σε μια ενιαία βάση δεδομένων (Πίνακας) των προσφερόμενων - διαθέσιμων θέσεων και αναγκών στο Δημόσιο, διαδικασία η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως στις 10/11/2020.

-Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας είναι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 4440/2016, όπως ισχύει, η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας καθώς και η καταχώριση των ως άνω στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο ψηφιακό Οργανόγραμμα του άρθρου 16 του ίδιου νόμου.

Η προηγούμενη ανάρτηση της κενής οργανικής θέσης που πρόκειται να καλυφθεί μέσω ΕΣΚ με τη διαδικασία της μετάταξης ή η ανάρτηση του ψηφιακού οργανογράμματος για την απόσπαση μέσω ΕΣΚ, αφορά τόσο στις νέες οργανικές διατάξεις των φορέων που έχουν εκδοθεί κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους είτε τις παλαιότερες ισχύουσες οργανικές διατάξεις, εφόσον με αιτιολογημένη έκθεση του οικείου φορέα, η οποία εγκρίνεται από τον αρμόδιο Υπουργό, βεβαιώνεται ότι οι υπηρεσιακές ανάγκες για τη λειτουργία του καλύπτονται από τις υφιστάμενες οργανικές διατάξεις.

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν υφίσταται δυνατότητα τροποποίησης του συγκεκριμένου περιγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου κινητικότητας. Για ενδεχόμενη τροποποίηση απαιτείται διαγραφή του αιτήματος και επανυποβολή του (σε κάθε περίπτωση έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτημάτων των φορέων).

-Για τον παρόντα κύκλο κινητικότητας, ο οποίος χρονικά συμπίπτει με τον προβλεπόμενο δεύτερο κύκλο κινητικότητας του αρ. 6 του ν. 4440/2016, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του αρ. 42 του ν. 4674/2020, επισημαίνεται ότι, επειδή κατά το χρόνο έναρξης ισχύος των διατάξεων του ν.4674/2020 και συγκεκριμένα στις 11-3-2020, χρονική στιγμή που συνέπεσε μεταξύ άλλων με την πανδημία του κορωνοϊού και των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης συνεπεία της πανδημίας αυτής, δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί ο πρώτος κύκλος, οπότε και δεν θα εφαρμοστούν εν προκειμένω οι διατάξεις της παρ. 10 του αρ. 6 του ν. 4440/2016, αλλά δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ΕΣΚ, εφόσον πληρούνται οι λοιπές εκ του νόμου προϋποθέσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: