Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η πανδημία εκτόξευσε τον πλούτο των κροίσων

 Ποντάροντας στην ανάκαμψη και στα τρισεκατομμύρια που έριξαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την ύφεση, οι δισεκατομμυριούχοι έσπευσαν να αγοράσουν με τα παχιά τους πορτοφόλια μετοχές, όταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν.

Χρυσή ευκαιρία για το αβγάτισμα του ήδη τεράστιου πλούτου τους αποτέλεσε για τους δισεκατομμυριούχους της υφηλίου η πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού. Eνώ δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη βυθίζονταν στον φόβο, εκατοντάδες χιλιάδες άφηναν την τελευταία τους πνοή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι έβγαιναν στην ανεργία και ακόμα περισσότεροι πάλευαν να επιβιώσουν με τα κρατικά τσεκ και τα κουπόνια τροφίμων, οι δισεκατομμυριούχοι βίωναν την κρίση της Covid-19 ως… επενδυτική ευκαιρία.Οπως αποκαλύπτει έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS και του κολοσσού ορκωτών λογιστών PwC, από τις αρχές του περασμένου Απριλίου έως τα τέλη Ιουλίου -στο αποκορύφωμα δηλαδή της κρίσης- οι 2.189 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αύξησαν τον πλούτο τους κατά 27,5%. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η περιουσία τους σε αυτούς τους τέσσερις μήνες αυξήθηκε συνολικά κατά 2,2 τρισ. δολάρια, στα 10,2 τρισ. δολάρια που αποτελεί νέο ρεκόρ. 

Ποντάροντας στην ανάκαμψη και στα τρισεκατομμύρια που έριξαν οι κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και την ύφεση, οι δισεκατομμυριούχοι έσπευσαν να αγοράσουν με τα παχιά τους πορτοφόλια μετοχές όταν τα χρηματιστήρια κατέρρεαν. Οι αγορές ανέκαμψαν στη συνέχεια ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους, ενώ κάποιες μετοχές, όπως αυτές της υψηλής τεχνολογίας, εκτοξεύτηκαν γεμίζοντας με χρήμα τις τσέπες τους. 

Η έκθεση δεν κατατάσσει τις ατομικές περιουσίες των δισεκατομμυριούχων. Είναι γνωστό όμως ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου παραμένει ο Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon αύξησε φέτος το συνολικό του πλούτο κατά 68 δισ. δολάρια, στα 183 δισ. δολάρια. Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ακολουθεί με περιουσία 123 δισ. δολαρίων, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Τesla, Ελον Μασκ, είναι τρίτος με 103 δισ. δολάρια. Ο τελευταίος αβγάτισε την περιουσία του κατά 76 δισ. δολάρια φέτος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο στον κόσμο.

Αυτή η τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε τόσο λίγα χέρια -όταν την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια ανθρώπων παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση- προβληματίζει ακόμη και αυτούς που αβγατίζουν περιουσίες για λογαριασμό των πλουσίων. Ο Τζόζεφ Στάντλερ, ανώτερο στέλεχος της UBS που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πολύ πλούσιων οικογενειών, υποστηρίζει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο καμπής. 

«Η συγκέντρωση πλούτου είναι τόσο υψηλή όσο το 1905 και αυτό είναι κάτι για το οποίο ανησυχούν και οι δισεκατομμυριούχοι. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε αυτό θα συνεχιστεί και πότε η κοινωνία θα αποφασίσει να παρέμβει και αντεπιτεθεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι σημερινοί «άρχοντες του πλανήτη» συγκεντρώνουν στα χέρια τους τον περισσότερο πλούτο από την «Χρυσή Εποχή» των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Τότε οικογένειες όπως οι Ροκφέλερ, Κάρνεγκι και Βάντερμπιλτ έλεγχαν τεράστιες περιουσίες. 

Από την πλευρά του ο Λιουκ Χίλγιαρντ, εκτελεστικός διευθυντής του High Pay Centre, μιας δεξαμενής σκέψης που εστιάζει στις υπερβολικές αμοιβές, υπογραμμίζει ότι «η ακραία συγκέντρωση πλούτου είναι από ηθικής πλευράς ένα άσχημο φαινόμενο, ενώ οικονομικά και κοινωνικά είναι καταστρεπτική».

«Ο πλούτος ενός δισεκατομμυριούχου ισοδυναμεί με μια περιουσία που είναι σχεδόν αδύνατο να ξοδευτεί σε πολλαπλάσιες ζωές απόλυτης πολυτέλειας. Οποιος συσσωρεύει πλούτο σε αυτήν την κλίμακα, θα μπορούσε εύκολα να αντέξει την αύξηση των μισθών των εργαζομένων που τον παράγουν ή να συνεισφέρει πολύ περισσότερο στους φόρους για τη στήριξη δημόσιων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας, καθώς συνεχίζει να αμείβεται πολύ καλά για τις οποιεσδήποτε επιτυχίες του. Η έκθεση της UBS δείχνει ότι οι πολύ πλούσιοι που γίνονται ακόμα πλουσιότεροι αποτελούν ένδειξη ότι ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε» καταλήγει.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: