Τι προβλέπει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος
Στην κρίση της ΕΛ.ΑΣ ο περιορισμός των διαδηλώσεων
Την απαγόρευση της κατάληψης
ολόκληρου του οδοστρώματος σε διαδηλώσεις που γίνονται σε πόλεις με
πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων όταν αυτές δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή ή
δεν διοργανώνονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, τριτοβάθμιες
συνδικαλιστικές οργανώσεις ή δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα, αποφάσισε η
κυβέρνηση.
(δηλαδή: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πρωτοβαθμιες συνδικαλιστικες οργανωσεις, αναρχικοί/ αντιεξουσιαστές, οικολόγοι,ποδηλάτες κλπ ΔΕΝ.....)
Ειδικότερα, το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υπέγραψε
την Πέμπτη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος
Δένδιας και έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προβλέπει τα εξής:
“Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται
παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η
κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης”.
Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από "ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις".
Όπως αναφέρεται στο σχέδιο τη σχετική άδεια θα δίνει η Αστυνομία ενώ ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής της περιοχής θα είναι αυτός που θα εκτιμά το πόσο μικρή είναι η διαδήλωση και κατ’ επέκταση δεν θα πρέπει να καταλαμβάνεται όλος ο δρόμος. Η αστυνομία ακολούθως θα πρέπει να ενημερώνει τους διοργανωτές για την απόφασή της μέσα σε 24 ώρες. Αρχικά μπορεί να γίνει και προφορικά αλλά θα πρέπει μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο να υπάρχει και έγγραφη διατύπωση.
“Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα”, αναφέρεται στο σχέδιο του διατάγματος.
Οι περιορισμοί αυτοί ωστόσο δεν θα ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.
Για το θέμα έχουν ήδη προβάλει αντιδράσεις συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης. “Ακραία αυταρχικό” χαρακτηρίζει το μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “θα το ζήλευε ακόμα και ο Ερντογάν”.Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “είναι τουλάχιστον υποκριτικό να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων το ενδιαφέρον για τον τουρισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, όταν αυτά πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική. Επιτέλους, η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν είναι κενό γράμμα”.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έχει τονίσει ότι ο νόμος και η
τάξη δεν επιβάλλονται με διατάγματα και διαμηνύσει ότι οι
συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θα δεχτούν «μονομερείς πρωτοβουλίες που
θίγουν δικαιώματα».
Θερμός υποστηρικτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που είχε παρουσιάσει σχετική πρόταση νόμου τον Απρίλιο του 2012.
Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου