Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΙAΚΟΠΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜIΣΕΙΣ

 Συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας, οργάνωσε το Συντονιστικό ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την προηγούμενη Κυριακή το πρωί. Στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας στον κλάδο, με αφορμή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας την Κυριακή στο εμπόριο, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και αποκλεισμοί καταστημάτων στο κέντρο αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας. Επίσης, την προηγούμενη Κυριακή, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. οικονομικών οργάνωσαν διαμαρτυρία στο Mall.  

Σοβαρή καταγγελία του Συλλόγου Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) για την «αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟΣ». Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να σκανάρουν τα βιβλία που αγοράζουν οι πελάτες για να ελέγχονται οι πωλήσεις τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΒΧΑ, η εργοδοσία του ΙΑΝΟΣ, προκειμένου να αυξήσει την κερδοφορία της, κουρελιάζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις αυτών που δεν είναι »αποδοτικοί» στις πωλήσεις.  

Πλήρης δικαίωση της απολυμένης εργαζόμενης από τη ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση«. Πλήρης ήταν η δικαίωση της συναδέλφου,μέλους του ΔΣ του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΣΒΕΜΚΟ) και μέλους του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών, που απολύθηκε εκδικητικά από τη δουλειά της ως διερμηνέας στις συνεντεύξεις ασύλου και κατέθεσε αγωγή κατά του εργοδότη της, της ΜΚΟ  «ΜΕΤΑδραση».  Το δικαστήριο αποδέχθηκε εξολοκλήρου τα δίκαια αιτήματα της συναδέλφου, ακυρώνοντας την απόλυσή της, αναγνωρίζοντας τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασίας που παρείχε, και υποχρεώνοντας την ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ» σε επαναπρόσληψή της.


Παρέμβαση με μοίρασμα  κειμένου πραγματοποίησαν  οι Proledialers την  Δευτέρα στην εταιρεία ICOP στον Κολωνό. Η εταιρεία ICOP των Αναστάσιου ΔΗΜΟΥ & Αθανάσιου ΠΟΛΙΤΗ, δεν έχει προβεί  εδώ και καιρό σε  καταβολή  των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια  να διατηρήσει  τη δική της κερδοφορία ανέπαφη. Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο-καταγγελία οι εργοδότες  εφαρμόζοντας την λογική του   «διαίρει και βασίλευε», καλούσαν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, ώστε να τους διασπάσουν.

Με 24ωρες απεργίες την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην “SPEEDEX”, διαμαρτυρόμενοι για 25 απολύσεις υπαλλήλων, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία εμφανίζει θετικά αποτελέσματα όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της “SPEEDEX” στην Κηφισιά, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα ύστερα από τη μαζική απόλυση 25 εργαζομένων και στην εκχώρηση κομματιών της επιχείρησης σε τρίτους εργολάβους -franchises – στην οποία προχώρησε η εργοδοσία. Η εργοδοσία απάντησε στον αγώνα των εργαζομένων, προσφεύγοντας στα δικαστήρια και ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία παράνομη.  

Οι 5μηνίτες στην Εύβοια οργανώνονται και διεκδικούν. Η αρχή έγινε με κείμενο-ψήφισμα που εξέδωσαν, με το οποίο καταγγέλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί, στις προσλήψεις 5μηνων συμβασιούχων μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Όπως καταγγέλλουν, υποχρεώνονται να δουλέψουν με μισθό κάτω του βασικού, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά μόνο με υποχρεώσεις.  

Την Πέμπτη σωματεία και συνδικάτα απαίτησαν να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση εργαζόμενου της «Βιοκλινικής» -του ομίλου «Βιοϊατρικής»- επειδή συμμετείχε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο εργαζόμενος απολύθηκε διόλου τυχαία μετά τις απεργίες στις 9 Απρίλη και 1η Μάη στις οποίες συμμετείχε.  

Στην Πρέβεζα, αθώοι κρίθηκαν οι 18 κατηγορούμενοι αγρότες, που δικάστηκαν την Τετάρτη 7 Μάη, από τα δικαστήρια της πόλης , για τη συμμετοχή τους στα μπλόκα του Λούρου το 2010.

Αναβλήθηκε η δίκη της πανεπιστημιακού που μηνύθηκε από τον Καδισιάρη. Ο δικηγόρος του νεοναζί, επικαλέστηκε κόλλημα να είναι παρών, με πρόσχημα ότι συμμετείχε σε άλλη δίκη. Υπενθυμίζεται ότι, η πανεπιστημιακός Μαίρη Μαυρή – Βαβαγιάννη ήταν μάρτυρας στη γνωστή υπόθεση της επίθεσης από ομάδα ροπαλοφόρων που χτύπησαν και μαχαίρωσαν μεταπτυχιακό φοιτητή στο χώρο του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ το 2005.

Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του υπουργού Παιδείας στο Πειραιά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, από εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα μαζί με γονείς και μαθητές, των καταργημένων ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους. Διαμαρτύρονται για την διακοπή μισθοδοσίας που έχει γίνει από 22 Μάρτη σε 85 εκπαιδευτικούς, τον εμπαιγμό, την ομηρία που έχουν υποστεί εδώ και 10 μήνες, και την απαράδεκτη αδιαφορία και εγκατάλειψη των μαθητών των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, που οδηγούνται να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις ,χωρίς ουσιαστικά να έχουν διδαχθεί μαθήματα όλη τη χρονιά, λόγω της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών.

Στη Λάρισα, «θερμή» υποδοχή, επιφύλαξαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, απολυμένοι εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες, ενώ σημειώθηκαν και συμπλοκές με την Αστυνομία. Κατά την έλευση του Βενιζέλου, ακούστηκαν ηχηρά συνθήματα αποδοκιμασίας, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικοί απώθησαν τους απολυμένους εκπαιδευτικούς προς το Αρχαίο Θέατρο, με συνέπεια να σημειωθεί ένταση και μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια.

Σε νέα απεργία καλεί τα μέλη της η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) στις 13 και 14 Μαΐου για τα θέματα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.  

Αθώοι κρίθηκαν οι 11 από τους 12 εργαζόμενους συνδικαλιστές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενώ ο ένας από αυτούς καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή, ωστόσο άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Η δίωξή τους αφορούσε κατηγορίες που προσπάθησαν να επιβάλουν οι δυνάμεις καταστολής μετά από άγρια καταστολή και συλλήψεις εργαζομένων, που διαδήλωναν τον Οκτώβρη του 2012 έξω από το Υπουργείο Άμυνας. Οι εργάτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, καθώς έκλειναν 7 μήνες απλήρωτοι και τελούσαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας.   

Αναβλήθηκε η δίκη της εργαζόμενης στην “wind” που ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 5 Μάη. Η εργαζόμενη που ήταν συνδικαλίστρια, σύρθηκε στα δικαστήρια ύστερα από μήνυση που είχε υποβάλει η διοίκηση της «Wind» το καλοκαίρι του 2009, για την κινητοποίηση που είχε γίνει ενάντια στην απόλυση άλλης εργαζόμενης, με πρόσχημα τη λήξη της σύμβασης της.  

Σε αναστολή της απεργίας  τους προχώρησαν οι παραγωγοί και οι έμποροι των λαϊκών αγορών και από την Τετάρτη επιστρέφουν στους πάγκους τους. Οι εκπρόσωποι των  Ομοσπονδιών των Λαϊκών Αγορών δήλωσαν ότι «θα συνεχίσουν τον αγώνα για να ανατραπούν και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις που θίγουν τις λαϊκές αγορές, και θα επιμένουν ώσπου η Πολιτεία να φτιάξει ένα θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πατρίδας μας, των καταναλωτών και των παραγωγών των λαϊκών αγορών».

Παρέμβαση στην Πάτρα, πραγματοποίησαν στα γραφεία της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συνδικάτα και γυναικείες οργανώσεις, καθώς η διευθύντρια της υπηρεσίας αρνήθηκε να υπογράψει την πρόσληψη της εργαζόμενης γιατί είναι έγκυος. Αίτημα τους η πρόσληψη της εργαζόμενης με τρίμηνη σύμβαση.  

Την προώθηση καταστρατήγησης των ΣΣΕ καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία. Όπως καταγγέλλουν, η τροπολογία που προωθούν το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Ανάπτυξης είναι “πειρατική”, καθώς προβλέπει την απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, προβλέπει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών. Κοντολογίς, δηλαδή, προωθεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων στο όνομα της ανάπτυξης.  

Ακόμη ένα μεμονωμένο περιστατικό εργοδοτικής ασυδοσίας.  Το Ιεκ Interdigital του εκπαιδευτικού ομίλου Intergraphics, μετά από απόφαση δικαστηρίου, υποχρεώνεται να καταβάλλει ποσό πάνω από 10.000 ευρώ σε εργαζόμενο. Παρά την απόφαση αυτή, η επιχείρηση αρνείται να πληρώσει αυτά που χρωστάει. Οφειλές εκκρεμούν προς τουλάχιστον άλλους τρεις εργαζομένους. Η Συνέλευση Εργαζομένων σε ΙΕΚ σε ανακοίνωσή της τονίζει, την εκμετάλλευση που επικρατεί στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και επισημαίνει πως «απέναντι σε αυτούς, αλλά και σε κάθε αφεντικό που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και πλουτίζει εις βάρος τους, αυτό που χρειάζεται είναι αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανεξαρτήτως κλάδου και ειδικότητας».  

Εκδικητικού και τρομοκρατικού χαρακτήρα απόλυση καθαρίστριας στου Ζωγράφου. Με απόφαση της εργολαβικής εταιρείας,« Αλεξίου και ΣΙΑ ΟΕ» που έχει αναλάβει την καθαριότητα στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, απολύθηκε καθαρίστρια του Πανεπιστημίου επειδή ήταν συνδικαλίστρια.

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ βρέθηκαν άλλη μια φορά εργαζόμενοι στο Δημόσιο που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα αλλά και απολυμένοι. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν την Τρίτη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι σε φορείς του υπουργείου Εργασίας και άλλοι, εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ να κατέβουν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση. Η κινητοποίηση παρόλα αυτά ολοκληρώθηκε κανονικά με πορεία στο υπουργείο Οικονομίας. Εν ‘τω μεταξύ ένα στιγμιότυπο ξεχωριστό από αυτή την κινητοποίηση, ήταν η καθιστική διαμαρτυρία των καθαριστριών του Υπουργείου οικονομικών. Οι καθαρίστριες έστησαν αντίσκηνο διαμαρτυρίας με πανό, με τα οποία εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, στην οποία βρίσκονται εδώ και 8 μήνες, την οποία χαρακτηρίζουν ως «προθάλαμο απόλυσης».

Στοιχεία σοκ από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ): πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι. Στα στοιχεία δεν υπολογίζονται οι “ωφελούμενοι” σε κοχ και άλλες μορφές ελαστικής εργασίας, καθώς και όσοι εργάζονται σε μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, οι μετανάστες και όσοι δεν μπορούν να εργαστούν επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στο 26,5% ήταν η επίσημη ανεργία τον περασμένο Φλεβάρη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό αυτό είναι οριακά μειωμένο σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2013 (26,7%) και το Γενάρη του 2014 (26,6%). Οι άνεργοι εκτιμώνται σε 1.300.165 άτομα. Στους άντρες, η ανεργία έφτασε στο 23,8% και στις γυναίκες το 30%. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ελάχιστο το μέρος των εγγεγραμμένων που λαμβάνουν τακτικό ή εποχικό επίδομα. Συγκεκριμένα, μόλις 105.694 άνεργοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας, ποσοστό που φτάνει μόλις το 10%.

  Kινητοποίηση, πραγματοποίησαν την Πέμπτη στα γραφεία του ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» ΟΤΑ, Περιφέρειας Αττικής και ΟΑΣΑ, για την άμεση ένταξη όλων των ανέργων στον ΟΑΕΔ και τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Σε κινητοποιήσεις όμως την εβδομάδα που πέρασε βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων σε όλη την χώρα. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων, προχώρησαντην Τετάρτη σε τετράωρη στάση εργασίας, ενώ την Παρασκευή πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία. Οι εργαζόμενοι στο κέντρο απεξάρτησης 18 ΑΝΩ με ανακοίνωση τους καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης η οποία, όπως αναφέρουν, οδηγεί στο κλείσιμο δομών και οργανισμών.  

Σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 15 Μάη προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα «Carrefour, Μαρινόπουλος, DIA», ενάντια στο πετσόκομμα μισθών αλλά και την απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει μονομερώς και παράνομα την εκ περιτροπής εργασία.

  Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε την Πέμπτη στα Χανιά. Ομογενής εργάτης από τη Γεωργία, καταπλακώθηκε από όγκους χωμάτων την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε πηγάδι βάθους 17 μέτρων που βρίσκεται στην περιοχή Σοφοκλή Βενιζέλου στις Μουρνιές Χανίων. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, υποχώρησε τμήμα από τα τοιχώματα του πηγαδιού, με αποτέλεσμα ο εργάτης, που βρισκόταν στο χαμηλότερο σημείο, να καταπλακωθεί από αυτά. Οι άλλοι τρεις, που βρισκόταν σε υψηλότερο σημείο, κατάφεραν να βγουν από το πηγάδι. Ένας ακόμα εργάτης τραυματίστηκε στο χέρι ελαφρά.  

Τις απαράδεκτες τακτικές ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρέθυμνο και Ρόδο, οι οποίες επιχειρούν με προκλητικό τρόπο να καταργήσουν τη συνδικαλιστική δράση και να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, καταγγέλλουν συνδικαλιστές στα δύο νησιά αντίστοιχα. Συγκεκριμένα η επιχείρηση THEARTEMISPALACE στο Ρέθυμνο, ζητά από εργαζόμενό της, Γενικό Γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, για να γίνει η επαναπρόσληψή του στο ξενοδοχείο, να υπογράψει κείμενο με προσβλητικούς όρους για την προσωπικότητα του και άκρως περιοριστικούς για την άσκηση των συνδικαλιστικών καθηκόντων του.
Στη Ρόδο η διοίκηση του ξενοδοχείου LUTANIA BEACH, δεν προχωρά στην επαναπρόσληψη για τη φετινή τουριστική περίοδο, εργαζόμενου μέλους του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, παράνομα, αφού η νομοθεσία προστατεύει έναντι απόλυσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της οικείας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Στις 16/4 η εργοδοσία του ‘’ΚΑΦΕΝΑΙ-ΜΥΡΣΙΝΗ’’ έστειλε αγωγή σε 4 εργαζόμενους-απολυμένους και σε 3 συνδικαλιστές (εκ των οποίων 2 μέλη του Δ.Σ. του σωματείου και 1 αλληλέγγυο), σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων για να σταματήσουν τις νόμιμες διεκδικήσεις τους. Ωστόσο, αυτοί απαντούν πως «ο δίκαιος αγώνας τους συνεχίζεται ακάθεκτα, σε όλα τα επίπεδα, μέχρι τελικής δικαίωσής του».

Συνέλευση των Αραβικών συνδικάτων διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 11-12 Μάη, σε κεντρικό ξενοδοχείο. Στην διοργάνωση είχαν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα πάνω από 13 Αραβικές Χώρες.  

Και τέλος, πανελλαδική απεργία στις 15 Μάη στα καταστήματα της επιχείρησης Μαρινόπουλος και απεργιακές συγκεντρώσεις σε επιλεγμένους μεγάλους χώρους, αποφάσισε το σωματείο, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία.

η ενημέρωση προέρχεται από:
 http://omniasuntcommunia.espivblogs.net/?p=6122

Δεν υπάρχουν σχόλια: