Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΕΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 7 Μαΐου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αριθ. Πρωτ.: 11996


ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΡΟΣ:
Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΟΤΑ
Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ

Ταχ. Δ/νση
: Σταδίου 27

Τ.Κ.
: 10183 Αθήνα

Πληροφορίες
: Ιωάννα Τζήμα

Τηλέφωνο
: 213-1364382

FAX
: 213-1364383




ΘΕΜΑ:
Τοποθέτηση προϊσταμένων οργανικών μονάδων ΟΤΑ α΄ βαθμού και αναπλήρωση αυτών
ΣΧΕΤ.:
Α.Π. 301/24-3-2014 έγγραφο της ΠΟΕ ΟΤΑ


Με αφορμή το ανωτέρω σχετικό έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος,  θέτουμε υπόψη σας τα εξής :
Σύμφωνα με το άρθρο 72 παρ. 2 του ν. 3584/2007 «Οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων που έχουν κριθεί από το οικείο Υπηρεσιακό Συμβούλιο τοποθετούνται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου, εντός δύο (2) μηνών από την επιλογή τους από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ανάλογα με τα προσόντα, την  εμπειρία και την ειδίκευση που διαθέτουν.».
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ως άνω νόμου «1. Τον προϊστάμενο Διεύθυνσης που απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνει στα καθήκοντά του  ο ανώτερος κατά βαθμό προϊστάμενος των υποκείμενων οργανικών μονάδων και, επί ομοιοβάθμων, ο προϊστάμενος που έχει ασκήσει περισσότερο χρόνο καθήκοντα προϊσταμένου. Σε περίπτωση αδυναμίας  αναπλήρωσης του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης κατά το προηγούμενο εδάφιο, το αρμόδιο προς διορισμό όργανο, μπορεί να ορίσει ως αναπληρωτή προϊσταμένου Διεύθυνσης, έναν από τους προϊσταμένους των υποκείμενων οργανικών μονάδων. … 5. Σε κάθε περίπτωση αναπλήρωσης προϊσταμένου σύμφωνα με τις ανωτέρω παραγράφους, ο υπάλληλος θα πρέπει να ανήκει σε κλάδο του οποίου οι υπάλληλοι προβλέπεται ότι μπορούν να προΐστανται σύμφωνα με τις οικείες οργανικές διατάξεις.».
Η τοποθέτηση προϊσταμένου που έχει επιλεγεί από το οικείο υπηρεσιακό συμβούλιο και η αναπλήρωση αυτού είναι διακριτές διαδικασίες, η δε αναπλήρωση γίνεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις - απουσίας ή κωλύματος του προϊσταμένου - σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 100 του Κώδικα. Επισημαίνεται ότι ο ορισμός του αναπληρωτή προϊστάμενου δεν είναι δυνατό να ενεργείται προκαταβολικά με την απόφαση τοποθέτησης των επιλεγέντων προϊσταμένων οργανικών μονάδων .
Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 4024/2011 ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι, εφόσον σωρευτικά, έχουν ασκήσει καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος και ανήκουν στις κατηγορίες προσωπικού ΠΕ ή ΤΕ. Ως εκ τούτου, υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ δεν μπορούν πλέον, βάσει των ανωτέρω ρυθμίσεων αλλά και της αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.23/1288/οικ.8652/16-4-2010 ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να επιλεγούν ως προϊστάμενοι Διεύθυνσης, ακόμη και αν οι οικείες οργανικές διατάξεις το προβλέπουν. Εξυπακούεται, ότι οι εν λόγω υπάλληλοι (κατηγορίας ΔΕ) δεν είναι δυνατό να ορίζονται ούτε ως αναπληρωτές προϊστάμενοι Διεύθυνσης.
Τέλος, επισημαίνεται, ως είναι αυτονόητο, το αρ. 78 του ν. 4257/2014 και τα διαλαμβανόμενα στην αριθμ. 19/οικ. 16326/23-4-14 εγκύκλιό μας.
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε άμεσα την παρούσα εγκύκλιο στους ΟΤΑ α΄ βαθμού της χωρικής σας αρμοδιότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ





ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
2. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3. ΚΕΔΕ
4. ΠΟΕ – ΟΤΑ
5. ΠΟΠ - ΟΤΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ
- Γραφείο Υπουργού 
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα
- Γραφείο Γενικής Διευθύντριας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
- Δ/νσή μας


















Δεν υπάρχουν σχόλια: