Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Ευάλωτοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα-Οδηγίες για την προστασία τους

Κορονοϊός: Ευάλωτοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα-Οδηγίες για την προστασία τους

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων, Αντώνης Μαυρόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι κρίσιμος σε περιόδους πανδημίας
Οδηγίες στοχευμένες προς τους εργαζομένους στην Καθαριότητα και την Συλλογή Απορριμμάτων, μια ομάδα πληθυσμού που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στην πανδημία του κορονοϊού αλλά και ταυτόχρονα κρίσιμη ασπίδα για την δημόσια υγεία, εξέδωσε σήμερα ο Ελληνας Πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), Αντώνης Μαυρόπουλος.
Μετά τις οδηγίες που απευθύνοταν στο ευρύτερο κοινό και δημοσίευσε το ethnos.gr, ο κ.Μαυρόπουλος επισημαίνει ότι «στην περίοδο της πανδημίας που διανύουμε είναι πολύ σοβαρό να καταφέρουμε να συνεχιστεί ομαλά και χωρίς σοβαρά κενά ή διακοπές η συστηματική συλλογή των απορριμμάτων». Οπως τονίζει, «δεν αντέχουμε άλλη μια πιθανή κινδύνων και διάδοσης ασθενειών όπως τα συσσωρευμένα απορρίμματα στους δρόμους» ενώ «οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη συλλογή απορριμμάτων, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στη διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση, είναι εκτεθειμένοι έτσι και αλλιώς σε μεγαλύτερους υγειονομικούς κινδύνους». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο ρόλος αυτών των εργαζομένων αυτή την περίοδο είναι τόσο σημαντικός ώστε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο τους χαρακτηρίζουν εργαζόμενους – κλειδιά και τους παρέχουν σημαντικές έξτρα παροχές και διευκολύνσεις για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους. «Μπορούμε να αντέξουμε την πανδημία χωρίς διαφημιστές, τηλεπερσόνες και χρηματιστές – δεν μπορούμε να την αντέξουμε χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην καθαριότητα», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ISWA.


Οι οδηγίες

Ο κ. Μαυρόπουλος παραθέτει μια σειρά οδηγιών για την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα. Είναι οι εξής:
  • Χρησιμοποιήστε συστηματικά μάσκες, γάντια και προστατευτικά ματιών για να περιορίσετε την πιθανότητα επιμόλυνσης από κάδους ή σακούλες. Το θέμα δεν είναι να αποφύγετε μόνο τον κορωνοϊό αλλά και κάθε άλλη επιβάρυνση της υγείας σας αυτή την περίοδο κατά την οποία η νοσοκομειακή περίθαλψη γίνεται όλο και πιο δύσκολη – οι υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να χορηγήσουν τα σχετικά υλικά.
  • Φορέστε γάντια μιας χρήσης εσωτερικά των κανονικών γαντιών προστασίας που πρέπει έτσι και αλλιώς να φοράτε. Σε καμία περίπτωση μην αγγίζετε σακούλες ή κάδους με γυμνά χέρια.
  • Τοποθετείστε απολυμαντικό με τουλάχιστον 75 αλκοολικούς βαθμούς σε κάθε όχημα συλλογής και μεταφοράς.
  • Οι οδηγοί και οι εργάτες συλλογής πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με κατοίκους ή/και υπαλλήλους εξυπηρετούμενων καταστημάτων ή εταιρειών.
  • Με το τέλος της βάρδιας, απολυμάνετε την καμπίνα του οδηγού – δώστε προτεραιότητα στα καθίσματα και τις μεγάλες επιφάνειες και στη συνέχεια στις επιφάνειες που έτσι και αλλιώς ακουμπάει ο οδηγός και ο συνοδηγός. Μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική σκούπα πριν την απολύμανση.
  • Δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο που βγάζετε τον προστατευτικό εξοπλισμό, τα ρούχα και τα παπούτσια σας - πολλές φορές βγάζοντας τον εξοπλισμό και τα ρούχα ερχόμαστε σε επαφή με όλα όσα θέλουμε να αποφύγουμε. Χρησιμοποιήστε κάποιον άλλον, που θα φοράει γάντια, για βοήθεια σε περίπτωση που φοβόσαστε πιθανή επαφή με κωρονοϊό ή άλλη εστία μόλυνσης.
  • Μην τινάζετε τα ρούχα σας σε κλειστό χώρο και ιδιαίτερα παρουσία άλλων ανθρώπων.
  • Σε κάθε περίπτωση, αμέσως μετά την αφαίρεση εξοπλισμού ή και ρούχων – παπουτσιών πλύνετε τα χέρια σας σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες και χρησιμοποιείστε απολυμαντικό.
  • Οι στολές εργασίας πρέπει να πλένονται στους 60° C ή/και να απολυμαίνονται καθημερινά.
  • Οι χώροι συγκέντρωσης των εργαζόμενων και τα αποδυτήρια πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να απολυμαίνονται συστηματικά.
  • Οι υπηρεσίες πρέπει να απολυμαίνουν συστηματικά τους κάδους και να πλένουν τα οχήματα.
Επιπλέον των παραπάνω, όλες οι υπηρεσίες καθαριότητας πρέπει να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για περιπτώσεις όπως:
  • Συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους
  • Ασθένεια μεγάλου αριθμού εργαζόμενων ή αδυναμία να προσέλθουν στη δουλειά
  • Ανάγκη παροχής βοήθειας σε άλλους δήμους ή υπηρεσίες
  • Καραντίνα και κρούσματα σε ολόκληρες γειτονιές ή οικοδομικά τετράγωνα
  • Ανάγκη έκτακτων απολυμάνσεων 
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: