Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Σημαντικότερες διατάξεις Ν.4808/21 (ΦΕΚ 101/19.06.2021 τεύχος Α') για την προστασία της εργασίας και τις άδειες προσωπικού

 Άρθρο ΔήμοςΝΕΤ 23.06.2021: 

Σημαντικότερες διατάξεις Ν.4808/21 (ΦΕΚ 101/19.06.2021 τεύχος Α') για την προστασία της εργασίας και τις άδειες προσωπικού

Δημοσιεύθηκε ο Ν.4808/21 (ΦΕΚ 101/19.06.2021 τεύχος Α'): Για την Προστασία της Εργασίας - Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» - Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας - Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις.

 Οι σημαντικότερες διατάξεις που αφορούν τους ΟΤΑ είναι οι εξής:

 I. ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

A. Μέτρα και ρυθμίσεις για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία

B. Αρμοδιότητες Επιθεώρησης Εργασίας

Γ. Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων

II. ΆΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

A. Πεδίο εφαρμογής

B. Άδεια πατρότητας

Γ. Γονική άδεια

Δ. Άδεια φροντιστή

Ε. Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας

ΣΤ. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

ΙΙΙ. ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΜΜΙΣΘΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ

Α. Πεδίο εφαρμογής

Β. Επέκταση της άδειας μητρότητας στην υιοθεσία

Γ. Άδεια για υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Δ. Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο

Ε. Άδεια φροντίδας τέκνου

ΣΤ. Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου

Ζ. Άδεια γάμου

Η. Άδεια προγεννητικών εξετάσεων

Θ. Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία σε επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων

Ι. Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους

ΙΑ. Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών

ΙΒ. Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών

ΙΓ. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

ΙΔ. Εργασιακά δικαιώματα- Έννομη προστασία- Κυρώσεις

IV. ΆΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΟΧ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

A. Χρονικό όριο εξάντλησης ετήσιας άδειας αναψυχής

B. Άδεια άνευ αποδοχών

V. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

A. Διάλειμμα εργαζομένων

B. Παροχή πρόσθετης εργασίας από εργαζομένους μερικής απασχόλησης

Γ. Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Δ. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

VI. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΑΠΕΡΓΙΕΣ

A. Συνδικαλιστικές άδειες

B. Γνωστοποίηση απεργίας και στάσεων εργασίας

Γ. Επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου

Δ. Προστασία δικαιώματος στην εργασία όταν έχει κηρυχθεί απεργία

Ε. Δημόσιος διάλογος για τα αιτήματα απεργίας

ΣΤ. Προσωπικό Ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας και νομιμότητα απεργίας

Ζ. Μεταβατικές διατάξεις

VII. ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

A. Παράλληλη δραστηριότητα Προέδρου, μελών Συμβουλίου Διοίκησης και Διοικητή Επιθεώρησης Εργασίας σε ΟΤΑ και Δημοτικές Επιχειρήσεις

B. Παραχώρηση ακινήτων ΟΤΑ στην Επιθεώρηση Εργασίας για στέγαση των υπηρεσιών της

VIII. ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

A. Επέκταση της απαλλαγής μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων

B. Χρονικό διάστημα μη συμψηφισμού επιχορηγήσεων «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α.Β.Ε.Ε.» με οφειλές προς ΟΤΑ

 


I. ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

A. Μέτρα και ρυθμίσεις για την παρενόχληση και τη βία στην εργασία

Με το άρθρο 1 κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας “Για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας” που υιοθετήθηκε από τη Συνδιάσκεψη στη Γενεύη, την 21η Ιουνίου 2019, όπως αναγράφεται το πρωτότυπο κείμενό της στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

 

Το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης αυτής ορίζεται στο άρθρο 2 αυτής σύμφωνα με το οποίο:

«1. Η Σύμβαση αυτή προστατεύει εργαζόμενους και άλλα άτομα στον κόσμο της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων, όπως ορίζονται από την εθνική νομοθεσία και την πρακτική, καθώς και εργαζόμενα άτομα ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς, τα άτομα που παρακολουθούν κατάρτιση, συμπεριλαμβανομένων των ασκουμένων και των μαθητευομένων, εργαζόμενους των οποίων η σχέση εργασίας έχει καταγγελθεί, εθελοντές, άτομα που αναζητούν εργασία και αιτούντες εργασία και άτομα που ασκούν την εξουσία, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του εργοδότη.

2.Η παρούσα Σύμβαση ισχύει για όλους τους τομείς, ιδιωτικό ή δημόσιο, τόσο στην επίσημη όσο και στην άτυπη οικονομία, στις αστικές ή αγροτικές περιοχές».

 

Στην παρ.2 του άρθρου 3 ορίζεται ότι ως προς τους εργαζόμενους και απασχολούμενους στον δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), ανεξάρτητα από το καθεστώς τους, εφαρμόζονται τα άρθρα 4 έως και 8, 13, 14, 15 και αναλογικά το άρθρο 12.

Ειδικότερα τα ανωτέρω άρθρα ρυθμίζουν τα εξής:

Άρθρο 4: Απαγόρευση βίας και παρενόχλησης στην εργασία

Άρθρο 5: Υποχρεώσεις εργοδότη για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης

Άρθρο 6: Ενημέρωση στο πλαίσιο της υγείας και της ασφάλειας 

 Άρθρο 7: Ενίσχυση έννοιας ψυχοκοινωνικών κινδύνων 

Άρθρο 8: Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ιατρού εργασίας 

Άρθρο 12: Δικαιώματα θιγομένων - Αποτελέσματα επί παραβίασης της απαγόρευσης βίας και παρενόχλησης

Άρθρο 13: Απαγόρευση αντιποίνων

Άρθρο 14: Προσφυγή από νομικά πρόσωπα και ενώσεις προσώπων

Άρθρο 15: Βάρος απόδειξης

 

Στην παρ.4 του άρθρου 22 ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών δύνανται να ορίζονται τα αρμόδια όργανα και να εξειδικεύονται τα μέτρα, που δύνανται να ληφθούν στο πλαίσιο πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον δημόσιο τομέα και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Β.Αρμοδιότητες Επιθεώρησης Εργασίας

Στα άρθρα 17, 18 και 19 καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Επιθεώρησης Εργασίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών στα θέματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία και την επιβολή κυρώσεων.

 

Γ. Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων

Στο άρθρο 20 τροποποιείται το άρθρο 9 του ν. 4604/2019 για το Εθνικό Συμβούλιο Ισότητας των Φύλων (ΕΣΙΦ) και ρητώς ορίζεται ότι αυτό επιλαμβάνεται και επί ζητημάτων, πολιτικών και δράσεων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, ενώ προβλέπεται η συμμετοχή σε αυτό, ως Προέδρου, της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα ισότητας.

 


II. ΆΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

 

Α. Πεδίο εφαρμογής

Με το Κεφάλαιο Α’ του μέρους ΙΙΙ του νόμου (άρθρα 24 έως 32) θεσπίζονται, σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 24, δικαιώματα για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια, την άδεια φροντιστή, την άδεια ανωτέρας βίας και τις ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για τους γονείς και φροντιστές.

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 25 το Κεφάλαιο αυτό εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, όπως επίσης και στους φροντιστές, σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 26, οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, τον δημόσιο τομέα, τα ν.π.δ.δ., τους Ο.Τ.Α. και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου, των συμβάσεων ή σχέσεων προσωρινής απασχόλησης του άρθρου 115 του ν. 4052/2012 (Α’ 41) και της έμμισθης εντολής, ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 

Β. Άδεια πατρότητας

Με το άρθρο 27 ενισχύεται το δικαίωμα του πατέρα να λάβει άδεια λόγω της γέννησης του τέκνου του με αποδοχές, από τις δύο ημέρες, που ήδη ισχύουν, σε 14 εργάσιμες ημέρες, και δύναται να χορηγείται είτε

α) δύο (2) ημέρες πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, οπότε οι υπόλοιπες δώδεκα (12) χορηγούνται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία γέννησης είτε

β) μετά την ημερομηνία γέννησης.

Λαμβάνονται επίσης ισότιμα υπόψη οι ανάγκες των πατέρων σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής τέκνου ηλικίας έως 8 ετών.

 

Γ. Γονική άδεια

Με το άρθρο 28 περί γονικής άδειας, προβλέπεται για πρώτη φορά ότι οι 2 από τους 4 μήνες θα επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ.

Επιπλέον αυξάνεται το όριο ηλικίας του τέκνου για τη χορήγηση της άδειας από τα 6 στα 8 χρόνια.

Η αίτηση υποβάλλεται στον εργοδότη τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν την έναρξη της άδειας, εκτός εάν συντρέχουν έκτακτοι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την έναρξη της άδειας σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ο εργοδότης, κατόπιν διαβούλευσης, απαντά στην αίτηση του εργαζόμενου άμεσα και κατ’ ανώτατο εντός ενός (1) μηνός από την υποβολή της.

Αιτήσεις γονέων με αναπηρία, γονέων παιδιών με αναπηρία, με μακροχρόνια ή αιφνίδια ασθένεια, πολύτεκνων και μόνων γονέων λόγω θανάτου γονέα, ολικής αφαίρεσης της γονικής μέριμνας ή μη αναγνώρισης τέκνων, καθώς και γυναικών μετά την άδεια μητρότητας και την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, χορηγούνται με απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης, προτεραιότητα δίνεται στις αιτήσεις γονέων παιδιών λόγω νοσηλείας ή ασθένειας του παιδιού ή λόγω αναπηρίας ή σοβαρής ασθένειας συζύγου, συντρόφου συμβίωσης, συγγενούς, γονέων παιδιών διδύμων, τριδύμων ή και περισσότερων πολύδυμων τέκνων, καθώς και γονέων έπειτα από πρόωρο τοκετό.

Κατά τη διάρκεια της γονικής άδειας παρέχεται προς τους εργαζόμενους ενημέρωση για τις διαδικασίες προαγωγών και για την εσωτερική στελέχωση κενών θέσεων εργασίας και πρέπει να τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και να υποβάλλουν υποψηφιότητα για αυτές τις θέσεις, χωρίς καμία διάκριση σε βάρος τους.

 

Στην παρ.1 του άρθρου 52 ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, δύνανται να ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 28, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του άρθρου 28.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 53, για κάθε εργαζόμενο γονέα, στον οποίο έχει χορηγηθεί γονική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4075/2012 (Α’ 89) και η οποία δεν έχει λήξει κατά την έναρξη ισχύος του Ν.4808/21, ο Ο.Α.Ε.Δ. υποχρεούται να καταβάλει το επίδομα της παρ. 3 του άρθρου 28.

 

Δ. Άδεια φροντιστή

Με το άρθρο 29 θεσμοθετείται η άδεια φροντιστή, η οποία δίνει τη δυνατότητα παροχής φροντίδας σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή, διασφαλίζοντας ότι δεν θα εξωθούνται στην αποχώρηση από την αγορά εργασίας, εργαζόμενοι με αυξημένα οικογενειακά βάρη. Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας 5 εργάσιμων ημερών κατ’ έτος, για τις οποίες προβλέπεται, πέραν των ελάχιστων απαιτήσεων της Οδηγίας,η καταβολή αποδοχών.

 

Στην παρ.2 του άρθρου 52 ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, δύναται να καθορίζονται οι σοβαροί ιατρικοί λόγοι, από τους οποίους προκύπτει η ανάγκη για σημαντική φροντίδα ή υποστήριξη του συγγενούς, το είδος της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 29.

 

Ε. Απουσία από την εργασία για λόγους ανωτέρας βίας

Με το άρθρο 30 θεσμοθετείται άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα απουσίας του εργαζομένου σε έκτακτες περιπτώσεις που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η εν λόγω άδεια είναι διάρκειας έως 2 ημερών κατ’ έτος και έως μία εργάσιμη ημέρα κάθε φορά, για την οποία επίσης προβλέπεται η καταβολή αποδοχών.

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η άδεια αυτή χορηγείται επιπροσθέτως άλλων απουσιών του εργαζόμενου λόγω ανυπαιτίου κωλύματος με βάση τις διατάξεις των άρθρων 657 και 658 του Αστικού Κώδικα.

 

Στην παρ.3 του άρθρου 52 ορίζεται ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δύναται να καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας του άρθρου 30 και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η έκδοση της απόφασης αυτής δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του άρθρου 30.

 

ΣΤ. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας

Με το άρθρο 31 δίδεται το δικαίωμα στον εργαζόμενο γονέα παιδιού ηλικίας έως δώδεκα (12) ετών ή φροντιστή, να ζητά ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας όπως ιδίως, τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη και να επανέρχεται στην ίδια θέση και μορφή εργασίας με τη λήξη της περιόδου αυτής, για λόγους φροντίδας. Αντίστοιχα προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανάγκες του ιδίου όσο και του εργαζόμενου. Διασφαλίζεται επίσης το δικαίωμα του εργαζόμενου να επιστρέψει στη ίδια ή σε ισοδύναμη θέση εργασίας, ακόμη και νωρίτερα από την ημερομηνία που έχει συμφωνηθεί, με την έγκριση του εργοδότη στην περίπτωση αυτή.

 


ΙΙΙ. ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΜΜΙΣΘΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ

 

Α. Πεδίο εφαρμογής

Το Κεφάλαιο Β’ του Μέρους ΙΙΙ του νόμου (άρθρα 33 έως 45) εφαρμόζεται σύμφωνα με το άρθρο 33, σε όλους τους εργαζόμενους γονείς, φυσικούς, θετούς, ανάδοχους, καθώς και στις τεκμαιρόμενες μητέρες του άρθρου 1464 του Αστικού Κώδικα, που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, οι οποίοι απασχολούνται, με σχέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), κατά το μέρος που εφαρμόζεται σε αυτούς η εργατική νομοθεσία, σε υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα, όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) με σύμβαση έμμισθης εντολής.

 

Β. Επέκταση της άδειας μητρότητας στην υιοθεσία

Με το άρθρο 34 προβλέπεται η επέκταση του μεταγενέθλιου τμήματος της υφιστάμενης άδειας μητρότητας διάρκειας 9 εβδομάδων και στην οικογένεια που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως 8 ετών. Ειδικότερα, θεσπίζεται το δικαίωμα της εργαζόμενης που υιοθετεί τέκνο να λάβει το μεταγενέθλιο τμήμα της άδειας μητρότητας όπως και η φυσική μητέρα, καθώς και τις πάσης φύσεως αποδοχές και επιδόματα που συνδέονται με αυτήν, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις επιμέρους καταστατικές διατάξεις του φορέα ασφάλισής της.

 

Γ. Άδεια για υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Με το άρθρο 35 θεσπίζεται το δικαίωμα της εργαζόμενης που υποβάλλεται σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής του Ν. 3305/2005 (Α΄ 17), να λάβει άδεια επτά (7) εργάσιμων ημερών με αποδοχές, ύστερα από σχετική βεβαίωση του θεράποντος ιατρού, ή του διευθυντή μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.).

 

Δ. Ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας σε εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο

Με την παρ.1 του άρθρου 36 αντικαθίσταται το ένατο εδάφιο του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 (Α’ 58) και καθιερώνεται το δικαίωμα της εργαζόμενης που υιοθετεί τέκνο ηλικίας έως οκτώ ετών να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, με αφετηρία της άσκησης του εν λόγω δικαιώματος την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια.

 

Ε. Άδεια φροντίδας τέκνου

Με το άρθρο 37 κωδικοποιούνται οι ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις για την άδεια φροντίδας τέκνου του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ 1993, του άρθρου 6 της ΕΓΣΣΕ 2002-2003, το οποίο κυρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 7 του ν. 3144/03, των άρθρων 8 & 9 της ΕΓΣΣΕ 2004-2005, του άρθρου 2 της ΕΓΣΣΕ 2014 και του άρθρου 38 του ν. 4342/2015, για την προστασία και την ενίσχυση της εργαζόμενης μητέρας, περιλαμβανομένης και της οικογένειας που υιοθετεί τέκνο, αλλά επεκτείνεται και στην τεκμαιρόμενη μητέρα.

Επίσης, σε συμφωνία και με τις διατάξεις για την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, ενσωματώνει και δίνει νομοθετική ισχύ στην Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με αριθμό 124/2018, με την οποία γίνεται σαφές ότι η άδεια φροντίδας παιδιού χορηγείται στο ακέραιο και ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή μη της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, καθώς και της γονικής άδειας ανατροφής τέκνου. Ακόμη, αναφέρονται ενδεικτικά εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης του δικαιώματος της άδειας φροντίδας παιδιού έπειτα από συμφωνία των μερών.

 

ΣΤ. Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου

Με το άρθρο 38 κωδικοποιούνται οι ήδη ισχύουσες ρυθμίσεις του άρθρου 9 του N. 1483/1984, του άρθρου 4 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε 2008-2009 και της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 3896/2010 για τη χορήγηση σε εργαζόμενους γονείς πλήρους ή μερικής απασχόλησης άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σημαντική καινοτομία της ρύθμισης αυτής αποτελεί η επέκτασή της και σε γονείς που έχουν τέκνο με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας του τέκνου, που φοιτά σε δομή ειδικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή είναι ενταγμένο και παρακολουθεί προγράμματας σε Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ ΑμΕ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες (κδαπ ΑμεΑ) και Ειδικά Εκπαιδευτήρια. Επίσης, επεκτείνεται το δικαίωμα των γονέων στην άδεια αυτή μέχρι το δέκατο όγδοο έτος ηλικίας του παιδιού αντί του δέκατου έκτου που ισχύει μέχρι τώρα.

 

Ζ. Άδεια γάμου

Με το άρθρο 39 επαναλαμβάνονται καικωδικοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 6 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. του 1993 και του άρθρου 10 της ΕΓΣΣΕ του 2000-01, για την άδεια γάμου. Ορίζεται ότι η άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και ότι η διάρκειά της χορηγείται με βάση την μία πλήρη εργάσιμη εβδομάδα, πέντε μέρες για την πενθήμερη εργασία και έξι ημέρες για την εξαήμερη εργασία. Επιπλέον διευκρινίζεται ότι η άδεια χορηγείται και στην περίπτωση σύναψης συμφώνου συμβίωσης.

 

Η. Άδεια προγεννητικών εξετάσεων

Με το άρθρο 40 κωδικοποιείται η ρύθμιση του άρθρου 9 του π.δ 176/1997 και προβλέπεται απαλλαγή των εγκύων εργαζομένων από την εργασία, χωρίς περικοπή αποδοχών, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να υποβάλλονται σε εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, εφόσον οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνουν κατάτη διάρκεια του χρόνου εργασίας.

 

Θ. Μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία σε επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων

Με το άρθρο 41 επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 8 του Ν.1483/1984 περί μειωμένου ωραρίου κατά 1 ώρα την ημέρα, με ανάλογη περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων που είναι γονείς παιδιών με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία που απασχολούνται σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 άτομα προσωπικό.

 

Ι. Άδεια λόγω ασθένειας παιδιού ή άλλου εξαρτώμενου μέλους

Με το άρθρο 42 κωδικοποιείται η ρύθμιση του άρθρου 7 ν.1483/1984 περί ατομικού και αμεταβίβαστου δικαιώματος λήψης άδειας άνευ αποδοχών έως έξι (6) εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας, η οποία αυξάνεται σε οκτώ (8) εργάσιμες ημέρες, εάν ο δικαιούχος προστατεύει δύο παιδιά και σε δέκα τέσσερεις (14) εργάσιμες ημέρες, εάν προστατεύει περισσότερα από δύο. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι σύζυγοι, η άδεια αυτή χορηγείται στον καθένα από αυτούς χωριστά.

 

ΙΑ. Άδεια λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών

Με το άρθρο 43 επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 51 του ν. 4075/2012, ο οποίος ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2010/18/ΕΕ για την άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών, η οποία ενισχύεται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής προβλέπεται ότι θα χορηγούνται ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών σε περίπτωση που τα τέκνα πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο DOWN ή αυτισμό. Η άδεια αυτή αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και χορηγείται έπειτα από αίτησή του, κατά απόλυτη προτεραιότητα.

 

ΙΒ. Άδεια λόγω νοσηλείας των παιδιών

Με το άρθρο 44 επαναλαμβάνονται και κωδικοποιούνται οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4075/2012, ο οποίος ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 2010/18/ΕΕ για την άδεια έως 30 ημέρες κατ’ έτος άνευ αποδοχών, λόγω νοσηλείας των παιδιών, οι οποίες ενισχύονται με την κατάργηση του ορίου του 18ου έτους ηλικίας των παιδιών και στο εξής θα χορηγούνται ως αναλυτικά αναφέρεται, ανεξαρτήτως της ηλικίας αυτών.

 

ΙΓ. Άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες

Με το άρθρο 45 κωδικοποιείται και αποκτά νομοθετική ισχύ το άρθρο 7 της απο 15.4.2002 ΕΓΣΣΕ, με το οποίο χορηγείται στους εργαζόμενους/ες που έχουν χηρέψει και στον άγαμο/η γονέα που έχει την αποκλειστική επιμέλεια παιδιού άδεια έξι (6) εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές, επιπλέον αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις. Γονέας με τρία (3) παιδιά ή περισσότερα, δικαιούται άδειας οκτώ (8) εργάσιμων ημερών ετησίως.

 

ΙΔ. Εργασιακά δικαιώματα- Έννομη προστασία- Κυρώσεις

Στο Κεφάλαιο Γ’ του Μέρους ΙΙΙ του νόμου (άρθρα 46 έως 54) περιλαμβάνονται διατάξεις σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα (άρθρο 46) την απαγόρευση διακρίσεων (άρθρο 47)   την προστασία από την απόλυση και βάρος απόδειξης (άρθρο 48) την Έννομη προστασία (άρθρο 49) τις κυρώσεις (άρθρο 50)  και την ενημέρωση εργαζομένων (άρθρο 51)

 


IV. ΆΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΔΟΧ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

 

A. Χρονικό όριο εξάντλησης ετήσιας άδειας αναψυχής

Με το άρθρο 61 τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 4 του α.ν. 539/1945 (Α’ 229) και προβλέπεται ότι το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας αναψυχής που δεν έχει χορηγηθεί εντός του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους πρέπει να εξαντληθεί το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του αμέσως επομένου έτους.

 

Υπενθυμίζουμε ότι η ανωτέρω διάταξη του α.ν. 539/45 εφαρμόζεται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ των Δήμων και στο προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

 

Β. Άδεια άνευ αποδοχών

Με το άρθρο 62 καθιερώνεται για πρώτη φορά ρητά ο θεσμός της άδειας άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για συμφωνημένη αναστολή της σύμβασης εργασίας, η οποία διαρκεί μέχρι ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης με νέα συμφωνία μεταξύ των μερών. Η αναστολή της σύμβασης είναι πλήρης, με την έννοια ότι δεν οφείλονται και ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα της άδειας άνευ αποδοχών. Μετά τη λήξη της άδειας η σύμβαση εργασίας λειτουργεί όπως ήταν πριν τη λήψη της άδειας, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις

 


V. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Α. Διάλειμμα εργαζομένων

Με το άρθρο 56 τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 4 του π.δ. 88/1999 (Α’ 94) και μειώνεται ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας εργασίας που δημιουργεί υποχρέωση στον εργοδότη να χορηγήσει διάλειμμα από 6 ώρες σε 4 και τίθεται ανώτατο όριο διαλείμματος (30 λεπτά).

 

Υπενθυμίζουμε ότι κατά το έγγραφο ΥΠ.ΕΣ. 31924/2016/07.06.2017 οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4 του Π.Δ/τος 88/1999.

 

B. Παροχή πρόσθετης εργασίας από εργαζομένους μερικής απασχόλησης 

Με το άρθρο 57 προστίθεται νέο δεύτερο εδάφιο στην παρ. 11 του άρθρου 38 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) και επιτρέπεται σε εργαζόμενο μερικής απασχόλησης να παρέχει, με τη συμφωνία του, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη, με προσαύξηση 12%, και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το συμφωνημένο ωράριο του εργαζομένου.

 

Γ. Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»

Στο άρθρο 73 προβλέπεται η μετεξέλιξη και απλούστευση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ» και απαριθμούνται τα στοιχεία που υποβάλλονται στο σύστημα, καθώς και τα μητρώα που τηρούνται σ’ αυτό.

 

Στο άρθρο 75 προβλέπεται η δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, καθώς και διόρθωσης στοιχείων που έχουν ήδη υποβληθεί.

 

Σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 81 από την έναρξη ισχύος του Ν.4808/21, καταργείται κάθε διάταξη περί χειρόγραφης εκπρόθεσμης υποβολής εντύπου ή λοιπών στοιχείων που ο εργοδότης έχει υποχρέωση να υποβάλλει ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ή του Ο.Α.Ε.Δ..

 

Δ. Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Με το άρθρο 74 καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας ως βασικό όργανο μέτρησης του ωραρίου και ελέγχου για την τήρηση του.

 

Σύμφωνα με την περίπτ.γ’ της παρ.5 του άρθρου 79 με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζονται οι κλάδοι, το μέγεθος και το είδος των επιχειρήσεων στις οποίες εφαρμόζεται το σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας και οι οποίες εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

 


VI. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ- ΑΠΕΡΓΙΕΣ

 

A. Συνδικαλιστικές άδειες

Με το άρθρο 90 τροποποιείται το άρθρο 17 του ν. 1264/1982 (Α’ 79) και προστίθενται τα μέλη των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων Εργαζομένων στους δικαιούχους για τη λήψη συνδικαλιστικής άδειας για τη συμμετοχή τους σε συνέδρια.

Αναμορφώνεται η παρ.5, ώστε η μόνη προϋπόθεση για να ληφθεί η συνδικαλιστική άδεια να είναι η έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση προς τον εργοδότη. Δεν πρόκειται για αίτημα, αλλά για ανακοίνωση του συνδικαλιστικού στελέχους ότι θα απουσιάσει σε προβλεπόμενη συνδικαλιστική άδεια.

 

B. Γνωστοποίηση απεργίας και στάσεων εργασίας

Με το άρθρο 91 τροποποιείται η παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 1264/1982 (Α’ 79)  και διευκρινίζεται ότι η προηγούμενη προειδοποίηση των 24 ωρών για το έγκυρο της κήρυξης της απεργίας ισχύει για όλες τις μορφές απεργίας, ήτοι και για τις ολιγόωρες στάσεις εργασίας, ενώ η γνωστοποίηση πρέπει να γίνεται με έγγραφο που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή.

 

Γ. Επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου

Με το άρθρο 92 τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1264/1982 (Α’ 79) και αποχαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης ως δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, για τη συμμετοχή εργαζομένων σε απεργία.

 

Δ. Προστασία δικαιώματος στην εργασία όταν έχει κηρυχθεί απεργία

Με το άρθρο 93 εξασφαλίζεται η δυνατότητα των εργαζομένων να παρέχουν εργασία, όταν έχει κηρυχθεί απεργία, ενώ στην περίπτωση που διαπιστώνονται φαινόμενα παρεμπόδισης της ενάσκησης του δικαιώματος αυτού είναι δυνατό με δικαστική απόφαση να διακοπεί η κηρυχθείσα απεργία (παρ. 2). Επίσης, καθιερώνεται η αστική ευθύνη για την υπαίτια παράλειψη άσκησης της υποχρέωσης της παρ. 1.

 

Ε. Δημόσιος διάλογος για τα αιτήματα απεργίας

Με το άρθρο 94 αναμορφώνεται το άρθρο 3 του ν. 2224/1994, προκειμένου να περιγραφεί η υποχρέωση ή δυνατότητα να διεξαχθεί δημόσιος διάλογος μετά την κήρυξη απεργίας και αναλυτικά ορίζεται η διαδικασία ενώπιον του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και οι συνέπειες της υπαγωγής στο δημόσιο διάλογο. Για τις επιχειρήσεις του άρθρου 19 παρ. 2 του ν. 1264/1982, όπου ο δημόσιος διάλογος είναι υποχρεωτικός αναστέλλεται το δικαίωμα της απεργίας, όπως και το δικαίωμα να προσβληθεί δικαστικώς η απεργία που έχει κηρυχθεί, δεδομένου ότι χωρίς την αναστολή θα ήταν άνευ αντικειμένου ο δημόσιος διάλογος.

 

ΣΤ. Προσωπικό Ασφαλείας και Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας και νομιμότητα απεργίας

Με το άρθρο 95 τροποποιείται το άρθρο 21 του Ν. ν. 1264/1982 (Α’ 79) και στις περιοριστικά προσδιορισμένες επιχειρήσεις/δραστηριότητες κοινής ωφέλειας ορίζεται η υποχρέωση, πέραν του προσωπικού ασφαλείας που οφείλουν να διαθέτουν, να εξασφαλίζεται και η ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχουν να ανταποκρίνονται στο 1/3 της συνήθους παρεχόμενης υπηρεσίας. Αυτή η αναγκαία λειτουργία μπορεί να περιορισθεί με κοινή υπουργική απόφαση είτε μετά από συμφωνία των μερών είτε μετά από αίτημα όποιου έχει έννομο συμφέρον.

Το προσωπικό αυτό προσδιορίζεται με συμφωνία κάθε Νοέμβριο, και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τα μέρη προσφεύγουν στην Μεσολάβηση.

 

Ζ. Μεταβατικές διατάξεις

Σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 100 οι διατάξεις των άρθρων 90 έως 96 εφαρμόζονται για απεργίες που κηρύσσονται μετά την έναρξη ισχύος του Ν.4808/21.

Δεν υπάρχουν σχόλια: