Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στην Κοζάνη


 Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου επισκέφτηκε την Κοζάνη ο Δημήτρης Μπράτης πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Η συνάντηση έγινε στο Εργατικό Κέντρο στις 6.30 μ.μ.  και είχε σκοπό την ενημέρωση για το συλλαλητήριο στην ΔΕΘ, τα αιτήματα μας, την γενικότερη πολιτική στόχευση και τις εργασιακές και πολιτικές εξελίξεις καθώς και την τοποθέτηση και τα ερωτήματα των συλλόγων.

Μας έγινε πλήρες κατανοητό ότι ζούμε σε εποχές ολομέτωπης επίθεσης κατά των εργαζομένων και ότι υπάρχει συνειδητή πολιτική επιλογή φτωχοποίησης  και στοχοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ολομέτωπη και πολύπλευρη επίθεση υπάρχει και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ενώ ο συνδικαλισμός  και η διεκδίκηση αντιμετωπίζεται πια ως εχθρός και όχι ως κοινωνικό και εργατικό δικαίωμα και ανάγκη. Ενδεικτικά,, μέχρι το 2019 κανείς υπουργός δεν είχε προσφύγει δικαστικά για να τεθεί μια απεργία σε παρανομία ενώ από το 2019 και μετά όλες οι απεργίες έχουν κηρυχθεί παράνομες μετά από προσφυγές υπουργών!

Αναδείχθηκε ο επικίνδυνος και αντιδημοκρατικός νόμος Χατζιδάκι και η μόνιμη προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου τομέα.

Κυρίαρχο θέμα φυσικά είναι η φτωχοποίηση που βιώνουμε καθώς για πρώτη φορά ένας πλήρως εργαζόμενος (ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα και μικροεπαγγελματίας)   αδυνατεί να επιβιώσει.

Αυτό είναι και το κύριο σημείο ανάδειξης στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ όπου θα διεκδικηθεί η νίκη κατά της εξαθλίωσης από κοινού με τους ιδιωτικούς εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες.

 Από την μεριά μας θέσαμε τρία ερωτήματα:

-για ποιο λόγο δεν περιλαμβάνεται στο διεκδικητικό  πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ η μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα ενώ περιλαμβάνεται στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η απάντηση ήταν ότι οφείλεται σε παράλειψη και θα πρέπει οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ να το θίξουν και να το ζητήσουν να ενταχθεί.

 -τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει η ΑΔΕΔΥ καθώς για πρώτη φορά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι υψηλότερος από αυτόν του δημοσίου: Η απάντηση είναι ότι εξετάζεται από δικηγόρους η συνταγματικότητα του νόμου και πιθανό να ακολουθήσει προσφυγή

 -εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων του ΤΠΔ στα στεγαστικά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων καθώς γίνεται παρακράτηση απευθείας από την μισθοδοσία και είναι εξασφαλισμένα: Η απάντηση ήταν ότι δυστυχώς παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις η απόκριση του ΤΠΔ στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει σταθερά αρνητική.

Το θέμα της έλλειψης προσωπικού, της ομηρείας των ΙΔΟΧ και συμβασιούχων δεν τέθηκε καθώς από την αρχή έγινε ξεκάθαρη η αρνητική θέση που έχει η κυβέρνηση σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Για παραπάνω διευκρινήσεις το email του Συλλόγου (sypota@yahoo.gr) και τα τηλέφωνα μας παραμένουν στην διάθεση όλων των μελών μας.

 

                                                   Ιωσήφ Μιχαηλίδης

 

                                        
                                          Πρόεδρος Σ.Υπ.ΟΤΑ Ν.Κοζάνης

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: