Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στη μνήμη του Λούη Τίκα. Αφιερωμένο στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας.

20 Απριλίου 2013. Κοντεύει αιώνας από εκείνη τη Δευτέρα του 1914, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους Λούη Τίκα.
Γεννημένος στην Κρήτη, ο Ηλίας Σπαντιδάκης (το Λούης Τίκας το υιοθέτησε στις ΗΠΑ) μετανάστευσε και εργάστηκε στα ορυχεία της περιοχής που ανήκαν στον Ροκφέλερ, όπου μεταξύ 13.000 εργατών ήταν και 350 Έλληνες. Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης εφιαλτικές. Μέσα σε δυο μόνο χρόνια 13 από τους Έλληνες εργάτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αχρηστεύτηκαν από "εργατικά ατυχήματα".
Ο Τίκας βρέθηκε επικεφαλής της μεγάλης απεργίας του Απριλίου 1914. Οι μπράβοι της εταιρίας επιτέθηκαν ένοπλα τη Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, ακριβώς γιατί λόγω του εορτασμού οι Έλληνες απεργοί είχαν χαλαρώσει τα μέτρα περιφρούρησης. Ο Τίκας δολοφονήθηκε μαζί με άλλους 17 εργάτες άλλων εθνικοτήτων.
Οι απεργοί συνέχισαν το αγώνα τους με ένοπλες συγκρούσεις με τους φονιάδες επί ένα ακόμα εικοσαήμερο, μέχρις ότου λύγισαν όταν εναντίον τους στάλθηκαν δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.
 
του Γιώργου Αλεξάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: