Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Διευκρινισεις Αντ. Μανιτακη για την αυτοδικαιη αργια δημοσιων υπαλληλων

μανιτακης αυτοδικαιη αργια δημοσιου υπαλληλου

 Τη διευκρίνιση ότι επιβολή αυτοδίκαιης αργίας σε υπαλλήλους που κατηγορούνται για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας, προβλέπεται από το νόμο έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης,διευκρινίζοντας πάντως ότι αρμόδιο να κρίνει είναι κάθε φορά είναι το πειθαρχικό συμβούλιο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ηρούς Διώτη ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι “δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε το παλιό καθεστώς, που χρεοκόπησε πολιτικά την Ελλάδα, αλλά να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς. Και ένας από αυτούς είναι η συναίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης. Η διοίκηση πρέπει να έχει ιεραρχία και ο καθένας να συναισθάνεται το καθήκον του ως δημόσιος υπάλληλος, αλλά και τα αρμόδια όργανα να ασκούν τα καθήκοντά τους όπως τους επιβάλλει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας”.
Συγκεκριμένα ο υπουργός μεταξύ άλλων επεσήμανε:
- Η ανάρμοστη συμπεριφορά είναι ένα πειθαρχικό αδίκημα που προβλέπεται στον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων και όπως όλα τα πειθαρχικά αδικήματα δεν ορίζονται και δεν προσδιορίζονται. Είναι από τη φύση τους αόριστα, επειδή δεν είναι ποινικά αδικήματα αλλά πειθαρχικά. Το τί αποτελεί ανάρμοστη συμπεριφορά κρίνεται από το αρμόδιο όργανο.
- Εάν ένας υπάλληλος έχει καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο, δεν καλείται ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να κρίνει εάν είναι δίκαιη ή άδικη η απόφαση, καθώς δεν παρεμβαίνει και δεν κρίνει το έργο της δικαιοσύνης.
- Εάν ο υπάλληλος διέπραξε κάποιο ποινικό αδίκημα, αυτό το κρίνει η ποινική δικαιοσύνη. Αυτό συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου.
- Η ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας είναι θέμα του νομοθέτη, οποίος έχει καθορίσει ότι μπορεί να επιβληθεί πειθαρχική ποινή σε κάποιον υπάλληλο ακόμα και για ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας.
- Τα πραγματικά, τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης θα κριθούν κάθε φορά ad hoc από το αρμόδιο όργανο, που είναι το πειθαρχικό συμβούλιο.
- Το πειθαρχικό όργανο οφείλει εφόσον κρίνει ότι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά να παραπέμψει τον υπάλληλο. Εκ του νόμου μπαίνει σε αργία. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι ο φυσικός δικαστής, ο αρμόδιος δικαστής που θα κρίνει εάν πράγματι υπάρχει ανάρμοστη συμπεριφορά.
- Για το συμφέρον του υπαλλήλου, για το κύρος της άσκησης του λειτουργήματός του, όταν υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις ότι έχει διαπράξει ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα καλό είναι προσωρινά, και μέχρις ότου κριθεί οριστικά, να μην ασκεί τα καθήκοντά του.
- Υπάρχει πρόβλεψη στον καινούργιο νόμο, της δυνατότητας άμεσης αναστολής της αργίας και την κρίση από το πειθαρχικό συμβούλιο σε πολύ σύντομη προθεσμία. 
http://ergazomenoi-ota.blogspot.gr/2013/05/peri-anarmostis-simperiforas-entos-kai-ektos-yphresias.html
Πηγή localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: