Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

                                         EΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΛΗΨΗ
-Που είσασταν το Πάσχα? Μερικοί το γιόρτασαν ρεφενέ στους χώρους δουλειάς....Μερικοί δεν το γιόρτασαν καν...


Στη ΜΕΒΓΑΛ έκαναν Πάσχα στην πύλη του εργοστασίου, 14η μέρα απεργίας πλέον
Η τελευταία Γενική Συνέλευση, την περασμένη Παρασκευή, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και πήρε ομόφωνη απόφαση, κατέληξε στη συνέχιση του απεργιακού τους αγώνα μέχρι την ολική εξόφληση όσων τους χρωστά η εταιρεία.  Οι απεργοί έχουν κατεβεί σε διαμαρτυρία στο υπ. εργασίας τουλάχιστον 3 φορές τις τελευταίες 10 μέρες. Η εργοδοσία έστειλε δύο δικηγόρους στην τριμερή συνάντηση που είπαν πως η εταιρεία περιμένει ένα δάνειο, που αν εγκριθεί και αν περισσέψει κάτι από τα έξοδά τους θα το δώσουν στους εργαζόμενους.







-Στο προαύλιο της Fintexport, εκεί που γίνονται καθημερινά οι βάρδιες της περιφρούρησης γιόρτασαν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι
Το ΠΑΜΕ προμήθευσε τα αρνιά και οι εργάτες έβαλαν ο καθένας το μεράκι κι ό,τι άλλο απαιτούνταν για να γίνει ένα τραπέζι της προκοπής  για τους 100 εργάτες και τις οικογένειές τους, που παραμένουν πάνω απο ένα χρόνο απλήρωτοι.

Είχε προηγηθεί ένα όργιο τρομοκρατίας, απειλών για απολύσεις, απαιτήσεων για ένταση της δουλειάς τα σαββατοκύριακα ώστε να βγουν οι αυξημένες παραγγελίες, στη συνέχεια επιβλήθηκε εκ περιτροπής εργασία, ενώ  παράλληλα το αφεντικό δεν πλήρωνε κανονικά τα δουλεμένα μεροκάματα ώσπου το Νοέμβρη του 2011 σταμάτησε οριστικά να πληρώνει. Ακολούθηκε επίσχεση εργασίας και άλλες κινητοποιήσεις ώσπου έγινε αναγκαστική πλέον και η κατάληψη του εργοστασίου για να περισωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί καθώς το αφεντικό έκανε καθαρό ότι θα “σκότωνε” την παραγωγή και θα άφηνε τους εργάτες έρμαια στους τέσσερις τοίχους.
Με τ’ αφεντικό να έχει κάνει αίτηση πτώχευσης που θα εκδικαστεί στις 19 Ιούνη, οι εργάτες κάνουν καθαρό ότι δε χαρίζουν τίποτα απο τα δουλεμένα μεροκάματά τους.
 
 -Στις 14 Μαΐου παύουν να ισχύουν  όλες οι συμβάσεις εργασίας.  Διατηρούνται μόνο οι όροι που ορίζουν βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας και αν δεν συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό και  θα χαθούν (αν δεν υπάρξει άλλη συμφωνία σε ατομικό επίπεδο) τα πάσης φύσεως «έξτρα» επιδόματα, οδηγώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε απώλειες έως και 30% κατά μέσο όρο.
Από την επίθεση γλίτωσαν μόνο 22 συμβάσεις:
των ξένων αεροπορικών εταιρειών (λήγει στις 31/12/2014),
των αισθητικών (έως τις 30/6/2015),
των ζαχαρωδών εργαστηρίων (19/8/2013),
των ιδιωτικών κλινικών (31/12/2013),
των ξενοδοχείων (31/12/2013),
των υποθηκοφυλακείων (31/7/2013),
των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών Αττικής (31/8/2013),
των δημοτικών επιχειρήσεων (31/12/2013),
του εμπορίου (31/7/2013),
των μουσικών – τραγουδιστών κέντρων διασκέδασης (20/4/2015),
των ναυτιλιακών πρακτορείων (30/6/2014),
των τεχνικών μελετητικών εταιρειών (31/12/2013),
των βιβλιοδετείων (31/12/2013),
των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης ΤΕΕ (31/8/2013),
της βιομηχανίας ζυμαρικών (31/12/2013),
των μεταλλείων – λιγνιτωρυχείων (31/12/2013),
της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (31/12/2013),
των υπαλλήλων ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης (31/5/3013),
της σιδηροβιομηχανίας (30/6/2013),
του σκυροδέματος Ο.Χ. (22/3/2013),
των χειριστών ανυψωτικών λατομείων – πέτρας (31/12/2013)
και των χειριστών ανυψωτικών μεταλλείων λιγνιτωρυχείων (31/12/2013).
Αξίζει να αναφερθεί πως μόνο η σύμβαση εργασίας των εργαζόμενων στη Softex έχει θετική αν και μικρή αύξηση αποδοχών.


-Το ροχαλητό των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ και λοιπών τινάζει τα κεραμίδια πια. Δεν έχει ανακοινωθεί καμία κινητοποίηση πέρα από δηλώσεις, χαρτιά και ανακοινώσεις. Επιπλέον, ζητήθηκε από την ΟΤΟΕ να ενισχύσει την Εθνική Τράπεζα που καταρρέει και ψάχνει λεφτά, κάτι που μάλλον θα κάνουν με τα αποθεματικά του ταμείου παρέα με τους παπάδες.

-Γνωστός φασίστας στη Ν. Μάκρη ζήτησε από μετανάστη να του καθαρίσει το δρόμο και τον χτύπησε επειδή δεν έκανε γρήγορα. Ο αιμόφυρτος μετανάστης προσπαθησε να κάνει μήνυση και δεν το κατάφερε αφού οι μπάτσοι δεν δέχτηκαν να κάνουν οτιδήποτε σε βάρος του φασίστα. Την ίδια αντιμετώπιση είχε και ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας που πήγε στο Α.Τ. την επομένη.

-Δεν τελειώνει η κατάρα ! 5 αυτοκτονίες τις τελευταίες μέρες.
Ενας νέος άνθρωπος 26 ετών στο Ζαρό Κρήτης, με όπλο.
Μιά νέα μητέρα 35 ετών κρεμάστηκε στη Γεωργιούπολη.
Ενας συνταξιούχος 72 ετών στα Ραπανιανά Χανίων, με όπλο.
Ενας ακόμη 70 ετών στο Ακρωτήρι Χανίων, με όπλο.
Ενας μόνιμος αξιωματικός του στρατού με 2 παιδιά. Σε επιστολή του που δημοσίευσε το diktiospartakos είναι φανερή η οικονομική ανέχεια που τον οδήγησε σε πτώση από μεγάλο ύψος.

-Παραμονές του Πάσχα πετάχτηκαν 20 κιλά κρέας που είχε μαζέψει η οργάνωση "Φωτεινο μονοπάτι" στην Πάτρα από δωρεές και ήθελε να μοιράσει μαζί με άλλα που συγκέντρωνε σε 45 άπορες οικογένειες. Ο λόγος είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ λόγω απλήρωτου λογαριασμού που δεν έφτασε ποτέ στην οργάνωση. Το κρέας χάλασε μέσα στο ψυγείο.

-Συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ικαρίας αύριο Πέμπτη στις 12, οι εργαζομενοι σε σταση εργασιας 11-3, ενάντια στη συγχώνευση με το νοσ. Σάμου

-Σάμος, Πέμπτη 7 το απόγευμα, το εργατικό κέντρο καλεί σε διαδηλωση για τη δημόσια υγεία και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-Συλλογικό τραπέζωμα 12/5 στις 1 στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα για άνεργους, από σωματεία, συλλόγους εργαζομένων και λαϊκές επιτροπές.

-Ρουμάνος ναυτεργάτης 53 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση στο πλοίο "Ταξιάρχης" στο Λακκί της Λέρου. Βρισκόταν πάνω σε πλοίο, έπεσε στην προβλήτα και μετά στη θάλασσα, νοσηλεύεται σε σοβαρη κατάσταση στη Ρόδο. Ναυτεργατικά σωματεία έστειλαν εκπροσώπους προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν ασφαλισμένος και για πιθανή συνδρομή καθώς έχει πολλαπλά τραύματα.

-Τα προγράμματα απασχόλησης για άνεργους νέους φαίνεται πως είναι μια τρύπα στο νερό με "ωφελημένους" !! Κανένα σχεδόν δεν έχει εγκριθεί, πέρα από όσους απόφοιτους πρέπει να κάνουν πρακτική άσκηση για να αποκτήσουν πτυχίο. Την ίδια ώρα εταιρειούλες απατεώνων διαφημίζουν τα νέα μέτρα και υπόσχονται τσάμπα εργαζόμενους, όπως η εταιρεία "Ergoway" εδώ : "Ο αριθμός των θέσεων πρακτικής άσκησης ανέργων στην επιχείρηση είναι συνάρτηση του προσωπικού της (το 30%) και δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για τη συμμετοχή της επιχείρησης στο πρόγραμμα".

-Πέθανε στο νοσοκομείο "Γεννηματά" ο οδηγός του βυτιοφόρου που μετάγγιζε υγραέριο σε ξενοδοχείο στην Αμουδάρα Ηρακλείου και εξεράγη, πριν 15 μέρες

-2 τρίωρες στάσεις εργασίας σήμερα στην Pepsico για το νέο κόλπο της εργοδοσίας: Απολύουν εργαζόμενους-συχνά με "οικειοθελή αποχώρηση" και προσλαμβάνουν κάποιους ξανά σαν εξωτερικούς συνεργάτες-εργολάβους.

-Ενας εργαζόμενος 21 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στην εκτυπωτική επιχείρηση "Ιρις". Νοσηλεύεται στην εντατική. Το σωματείο λιθογράφων πήγε στο εργοστάσιο και διαπίστωσε πως το ατύχημα δεν είχε δηλωθεί στην επιθεώρηση εργασίας και ο εργαζόμενος δούλευε μόνος του, γι αυτό και δεν είναι σαφές πως τραυματίστηκε.

 Για περισσότερα δείτε και στο https://ergasiakodeltio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: