Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

«Bullying» στο χώρο εργασίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια και στον χώρο μας

Η σωστή και έγκαιρη διαχείριση «τοξικών» συμπεριφορών αλλά και η δική μας ικανότητα να διαβλέψουμε τη πιθανή εξέλιξή τους, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψή τους.
Η διαφορετικότητα των ανθρώπων και η ποικιλία των χαρακτηριστικών τους στο εργασιακό περιβάλλον, παρότι είναι κάτι απολύτως φυσικό, εν τούτοις αποτελούν πηγές και δημιουργούν προϋποθέσεις για τους εργαζόμενους να αποκομίσουν σημαντικές εμπειρίες, διδάγματα ή παραστάσεις θετικές ή αρνητικές. Ο εκφοβισμός (bullying) και η κατάχρηση εξουσίας στο χώρο εργασίας ιδιαίτερα από ιεραρχικά ανωτέρους του, μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επαγγελματικής συνείδησης, της πίστης στις εταιρικές αρχές και στις εμπειρίες ενός εργαζόμενου, ιδιαίτερα όταν βιώνει μια επίμονη διαταραχή-κακομεταχείριση.
Επιθετικότητα Vs. Εκφοβισμός
Στο σημερινό έντονα ανταγωνιστικό και ταχύτατα μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον, οι επιχειρήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες πιέσεις της αγοράς και να εξασφαλίσουν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, διοχετεύουν «υψηλή ενέργεια» στους χώρους εργασίας κάτι που αν διαχειριστικά αποτύχει προκαλεί αίσθημα φόβου. Είναι σημαντικό να είναι αντιληπτή η διαφορά μεταξύ του επίμονου και πιεστικού αλλά δίκαιου στελέχους και του ανασφαλούς πιεστικού ή και επιθετικού και συχνά «θρασύδειλου». Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ειλικρίνεια και η πειστικότητα των προθέσεων είναι καθοριστικά στοιχεία στο να καταλάβει κάποιος τη διαφορά. Μια περιστασιακά επιθετική συμπεριφορά δεν πρέπει βιαστικά να κατατάσσεται στην κατηγορία του εκφοβισμού μιας και συχνά αποτελεί εκδήλωση άγχους, πίεσης ή και πρόσκαιρης ανασφάλειας. Όλο το άρθρο
Συλλογή άρθρων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: