Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Νέες ψηφιακές εφαρμογές για την καθημερινότητα

Έτοιμες εφαρμογές που αναμένεται να υλοποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να γίνει πιο εύκολη η καθημερινότητα του πολίτη και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής του. Ποιες είναι οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα «εισβάλουν» άμεσα στην ζωή μας;

1. Πινάκιο της δίκης. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της δικαιοσύνης. Την ερχόμενη εβδομάδα είναι έτοιμη η ψηφιακή εφαρμογή για τα δικαστήρια η οποία θα δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο το πινάκιο της δίκης.

2. Χαρτιά για την βάπτιση ενός παιδιού και ονοματοδοσία.

Όλα τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειαζόταν να συγκεντρώσουν οι γονείς είτε για να βαφτίσουν το παιδί τους είτε σε περίπτωση ονοματοδοσίας θα αντλούνται διαδικτυακά με ένα κλικ χωρίς κόπο, μακριά από ουρές

3. Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής. Στο πλαίσιο της τηλειατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα

4. Μεταβιβάσεις ακινήτων. Όπως έχει ήδη αναφέρει ο κ. Πιερρακάκης έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα στον συμβολαιογράφο, «τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

5. Ίδρυση ατομικής επιχείρησης Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων. «Ψηφιοποιοόυμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, ενδυναμώνουμε τους επαγγελματίες» έχει επισημάνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης..

6. Άυλο διαζύγιο. Έρχεται η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

7. Ηλεκτρονικά θα γίνονται και οι γονικές παροχές και οι δωρεές ακινήτων από τον Δεκέμβριο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εμπλουτίζουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Από τον περασμένο Ιούνιο, μέσω της πλατφόρμας myProperty γίνονται υποχρεωτικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων έναντι ανταλλάγματος, δηλαδή αγορές και πωλήσεις και η διαδικασία ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου.

Λόγω φόρτου της πλατφόρμας και τους φόρου εργασίας των συμβολαιογράφων επειδή χρειάζονταν χρόνο για εξοικειωθούν με την πλατφόρμα δεν εντάχθηκαν από την αρχή και οι μεταβιβάσεις ακινήτων αιτία γονικών παροχών και δωρεών.

Με τις κατάλληλες προσαρμογές, η myProperty, θα διεκπεραιώνει από τον Δεκέμβριο και τις γονικές παροχές και τις δωρεές των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να μεταβιβάσουν με γονική παροχή ή με δωρεά κάποιο ακίνητό τους, δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν στην εφορία, αλλά μόνο στον συμβολαιογράφο, όπου και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια. Ειδικότερα, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε ακόλουθα βήματα:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και του λήπτη ή γονέα και τέκνου

  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα τους στο myTaxisnet

  3. Οι συμβαλλόμενοι δηλώνουν ότι αποδέχονται τη δήλωση

  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος

  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα από το taxisnet για την υποβολή της δήλωσης

  6. Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ηλεκτρονικά (με κάρτα ή web banking)

  7. Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου 

  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή

  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

Δικαιολογητικά

Οι ηλεκτρονικές γονικές παροχές και δωρεές, δεν σημαίνει, πως γίνονται χωρίς δικαιολογητικά, απλά τα προσκομίζουν στον συμβολαιογράφο και όχι στην Εφορία. Οι συμβαλλόμενοι όπως γονέας-τέκνο ή δωρητής και δωρολήπτης, υποχρεούνται να προσκομίζουν τα δικαιολογητικά στον συμβολαιογράφο ή να τα αναζητεί ο συμβολαιογράφος, για όσα είναι εφικτό, μέσω της ηλεκτρονικής οδού.

Επίσης, η οικεία Εφορία, εντός 60 ημερών μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, αν διαπιστώσεις ελλείψεις τα οποία οι συναλλασσόμενοι υποχρεούνται να τα προσκομίσουν εντός πέντε ημερών, ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

https://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: