Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Στους δήμους οι «τρύπες» του ΕΣΠΑ

Στον αέρα βρίσκονται μια σειρά έργα που έχουν υπαχθεί σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 και εκτελούνται από δήμους όλης της χώρας. Η εκτέλεση αυτών των έργων έχει διακοπεί στο μεγαλύτερο μέρος καθώς το εν λόγω πρόγραμμα έχει λήξει και δεν υπάρχει πλέον χρηματοδότηση.
Ταυτόχρονα όμως, απειλητικά προβάλλει ο κίνδυνος να κληθούν οι δήμοι να πληρώσουν το κόστος, αφού οι εργοληπτικές εταιρείες κινούν τις διαδικασίες της παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 1418/84, απαιτώντας από αυτούς την καταβολή της συνολικής ζημίας που έχουν υποστεί λόγω της διακοπής των εργασιών.
Το πρόβλημα αυτό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Στην επιστολή αυτή ο κ. Πατούλης επικεντρώνει στην υποχρηματοδότηση των υλοποιούμενων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αποτέλεσμα τη διακοπή εργασιών για το μεγαλύτερο μέρος των εκτελούμενων έργων των δήμων, καθώς και στο αίτημα για παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι τις 31.12.2016, ως άμεση και φυσική συνέπεια του προβλήματος που έχει προκύψει.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ, «καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της έγκαιρης πληρωμής των εταιρειών για τα υλοποιούμενα έργα του ΕΣΠΑ 2007-13, λόγω της μη χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετακυλίεται προς τους δήμους, με τη δημιουργία τεράστιων ευθυνών για τις δημοτικές αρχές (δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κ.λπ.), από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τη χρηματοδότησή τους».
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα, έως σήμερα, στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, για 113 δήμους (δηλαδή το 1/3 των δήμων της χώρας), υπάρχουν 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. € για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών. Για το σύνολο των δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. €.

Ζητά πρωτοβουλίες

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητεί από τον Γ. Σταθάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ ενημερώνει για τη βούληση της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού να πράξει το ίδιο.
Συγκεκριμένα η ΚΕΔΕ σχεδιάζει επαφές με την αρμόδια επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιούνκερ, καθώς και παράλληλη ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών όπως και των αντίστοιχων ΚΕΔΕ, άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος για παράταση της περιόδου επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ 2007-13 μέχρι τις 31.12.2016.
 http://www.efsyn.gr/arthro/stoys-dimoys-oi-trypes-toy-espa

Δεν υπάρχουν σχόλια: