Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Σε εργολάβους το 15512, ο αριθμός καταγγελιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας

 Ο τηλεφωνικός αριθμός  15512 που οι εργαζόμενοι –ες μπορούσαν να καλέσουν για να κάνουν ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης εργασίας καταργήθηκε.
 
Σιωπηρά αντικαταστάθηκε με το 1555, το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εργασίας στο οποίο όμως απαντούν υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας αντί για τους επιθεωρητές εργασίας.
 
Το αποτέλεσμα είναι όταν ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα κάλεσε για να ρωτήσει σχετικά με το επίδομα προϋπηρεσίας του πήρε απάντηση για το τι προβλέπεται από τον νόμο για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα (!).
 
Υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας απαντούν στις κλήσεις έχοντας περάσει μία πολύ πρόχειρη και σύντομη εκπαίδευση (;) χωρίς να έχουν εμπειρία και γνώση της εργατικής νομοθεσίας.
 
Για όλη αυτή την εξυπηρέτηση οι ιδιωτικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο θα αμειφθούν με 12.000.000 ευρώ. Όπως φαίνεται «λεφτόδεντρα» για τέτοιες αναθέσεις υπάρχουν.
 
Οι ίδιοι οι επιθεωρητές του ΣΕΠΕ ενημερώθηκαν από τα δημοσιεύματα στον τύπο για αυτήν την αλλαγή με την οποία συνεχίζεται η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Μια ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό το κέρδος θα ενημερώνεται πρώτη για το σύνολο των καταγγελιών. Ποια είναι η εγγύηση ότι δεν θα θελήσει να  αξιοποιήσει αυτήν την πληροφόρηση, προς όφελος άλλων πελατών της (μεγάλων επιχειρήσεων);
 

Οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ πρέπει να στελεχώνονται με δημόσιους λειτουργούς, επιθεωρητές με εμπειρία και γνώση της εργατικής νομοθεσίας.
Είναι απαίτηση να σταματήσει η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, να καταργηθούν οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 4808 (μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή, υποκατάσταση του ΣΕΠΕ από ΟΜΕΔ)
Είναι απαίτηση να γίνουν νέες προσλήψεις επιθεωρητών/δημόσιων λειτουργών και συνεχείς ελέγχους στην αγορά εργασίας πριν αυτή μετατραπεί ολοκληρωτικά σε ζούγκλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: